Χρήσεις γης: νέα ρύθμιση για τα γραφεία 1,5 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ρύθμιση, που αφορά στην επαγγελματική στέγη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, οικονομολόγων, αναλυτών-προγραμματιστών Η/Υ, συγγραφέων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών και δημοσιογράφων προωθεί το ΥΠΕΝ, με τροποποίηση στο προεδρικό διάταγμα του 2018 για τις χρήσεις γης.

Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αγορά ενέργειας, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ από την Παρασκευή 5 μέχρι την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 αφορά τη στέγαση των γραφείων ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές «κατοικίας» και αλλάζει την δεσμευτική ρύθμιση, που τώρα προβλέπει «γραφεία μόνον στο σπίτι τους».

Τι αλλάζει

Με τη νέα ρύθμιση λοιπόν  βγαίνουν από την «καραντίνα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και μπορούν  σε περιοχές κατοικίας να μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου ή  ακόμη να διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο όμως δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Παράλληλα απελευθερώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μισθώνουν τα ακίνητα τους στους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες τόσο για κατοικία όσο και ως χώρους γραφείων σε περιοχές κατοικίας, χωρίς αυτές οι μισθώσεις, όπως έως τώρα να θεωρούνται «παράνομες και αυθαίρετες», με συνέπειες για τους ίδιους και την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στη νέα ρύθμιση για τη στέγαση των επαγγελματικών γραφείων προβλέπονται ως προϋποθέσεις  η άσκηση επαγγέλματος να είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου και να μην απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις, περί υγιεινής και ασφάλειας.

Αίρεται η απαγόρευση

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αίρεται το απαγορευτικό πλαίσιο, που θεσμοθετήθηκε και ισχύει με το ΠΔ 58/2018 για τις χρήσεις γης,  το οποίο περιόριζε αυστηρά την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές «κατοικίας» μόνον εντός της μόνιμης κατοικίας τους, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στους εκμισθωτές ακινήτων και την κτηματαγορά.

Το θέμα είχε αναδείξει το ρεπορτάζ του ecopress , είχε τότε δοθεί απάντηση από το ΥΠΕΝ ενώ η σχετική ρύθμιση , η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι είχε μπει την τελευταία ώρα στο ΠΔ 59/2018 είχε επικριθεί από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, ως «ένας ακόμη αχρείαστος περιορισμός στη χρήση και διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, που θίγει τεράστιο αριθμό ιδιοκτητών και, κυρίως, ελευθέρων επαγγελματιών» δείτε εδώ στο ecopress

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η απαγορευτική διάταξη στο ΠΔ του 2018, που τώρα τροποποιείται έχει τεθεί στο εισαγωγικό πρώτο άρθρο κατά τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες και τις χρήσεις κατοικίας, σε πολεοδομικό κέντρο μέχρι τη γενική και αμιγή κατοικία.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ τροποποιεί τη σχετική προηγούμενη διαγράφοντας μόνον μία λέξη. Εκεί που στο δεύτερο εδάφιο της περ. 1 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114), λέει «μόνιμη κατοικία» στη νέα ρύθμιση διαγράφεται η λέξη «μόνιμη» και μένει η λέξη «κατοικία» .

Η πλήρης διατύπωση της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΝ έχει ως εξής: «Άρθρο 59 Ειδική κατηγορία χρήσης γης «κατοικίας» – Τροποποίηση παρ. ΙΙ άρθρου 1 π.δ. 59/2018

Στο δεύτερο εδάφιο της περ. 1 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114), περί της κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίησης της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας», διευκρινίζεται ότι αυτή δεν αφορά μόνο τη μόνιμη κατοικία, και η περ. 1 της παρ. ΙΙ διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κατοικία
Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.»

Πηγή: ecopress.gr