Δ. Κεφαλονιά: Στα «μαχαίρια» δήμαρχος και τοπική εφημερίδα για έκθεση των «Ράμπο»-Συνέχεια στον πανελλήνιο “σάλο”

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα του δημάρχου Κεφαλονιάς με την τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» μετά τη δημοσίευση το εγγράφου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), γνωστότερων ως «Ράμπο», με ημερομηνία 15/2/2019, το οποίο απευθύνεται στον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση και κοινοποιείται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Θέμα της «Αναζήτηση απόψεων για το έργο “Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων-πλατεία Βαλλιάνου”».

Στην τρισέλιδη επιστολή του ΣΕΕΔΔ προς τον δήμαρχο, οι Επιθεωρητές ζητούν «να μας εκθέσετε τις απόψεις σας συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα» μέχρι τις 22/2/2019 με εμπιστευτικό έγγραφο.

Τα στοιχεία, όπως σημειώνει η εφημερίδα «αφορούν έξι σημεία, τα οποία αφενός απομυθοποιούν το έργο έμβλημα της Δημοτικής Αρχής («Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας» έχει αποκαλεστεί από τον αντιδήμαρχο έργων Διον. Λυκούδη) και αφετέρου βάζουν σε περιπέτειες την «Ισχυρή Κεφαλονιά» εν όψει των επερχόμενων εκλογών».

Το δημοσίευμα προκάλεσε και την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος έβγαλε σχετική ανακοίνωση.

Τα αποσπάσματα της έκθεσης και τα σχόλια της εφημερίδας

Στη συνέχεια παραθέτει η εφημερίδα τα έξι σημεία της επιστολής ΣΕΕΔΔ όσο γίνεται πιο περιληπτικά και …κατανοητά.

Σχετικά με τα μέλη Επιτροπών για την υλοποίηση του έργου.

Παρ’ ότι από τη νομοθεσία προβλέπεται οι επιβλέποντες του έργου να είναι διαφορετικοί από τα μέλη διαφόρων επιτροπών λόγω «αρχής διαχωρισμού καθηκόντων» …«ώστε να επιτυγχάνεται επαρκής και αμερόληπτη επίβλεψη των εργασιών υλοποίησης του έργου» στο συγκεκριμένο έργο φαίνεται ότι υπάρχει παράβαση του νόμου. Το ερώτημα απλό: Δεν γνώριζαν το νόμο οι αρμόδιοι ή μήπως ήθελαν …να μην υπάρχει αμεροληψία στην υλοποίηση του έργου;

Σχετικά με τον 1ο ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών) του έργου
Κόλαφος το θέμα και συνοπτικά:

Η Τεχνική υπηρεσία εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό ενέκρινε τον 1ο ΑΠΕ με εργασίες που δεν προβλεπότανε στη σύμβαση και οι οποίες …είχαν ήδη εκτελεστεί από τον ανάδοχο!

Ερώτηση: Οι περιβόητοι κοκκοφοίνικες προβλέποντας στην αρχική μελέτη;

Σχετικά με την τελική επιμέτρηση του έργου
Η Δημοτική Αρχή όπως προκύπτει ανέχθηκε και δεν επέβαλε την προβλεπόμενη ποινική ρήτρα στον ανάδοχο ο οποίος υπέβαλε την τελική επιμέτρηση πέρα των δύο μηνών που προβλέπεται από το νόμο!

Σχετικά με την πρόβλεψη στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ανέγερσης Πολιτιστικού Κέντρου στο χώρο υλοποίησης του έργου.
Κόλαφος για την Δημοτική Αρχή η συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο γνωστό ως Κτίριο Τρίτση!

Κόλαφος γιατί η συγκεκριμένη καταγγελία είχε δει το φως της δημοσιότητας από το ξεκίνημα του έργου και στις 22/12/2016 ο «Η» έγραφε χαρακτηριστικά:

Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης
«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στο πρόβλημα (με το προβλεπόμενο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο πάνω μέρος της πλατείας) , αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη Δημοτική Αρχή τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται στο οικοδομικό τετράγωνο, γιατί το ΠΔ του 1986 δεν ορίζει υποχρεωτικά τη δημιουργία αυτού του κέντρου»!

Και όμως σήμερα έρχεται το ΣΕΕΔΔ και επιβεβαιώνει τον «Η» και τις σχετικές καταγγελίες κατοίκων λέγοντας: «Θα έπρεπε να είχε ληφθεί μέριμνα κατά το σχεδιασμό του έργου (Σημ. «Η»: της Πλατείας) έτσι ώστε να προκύπτει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από μια ενδεχόμενη μελλοντική ανέγερση κτιρίου Πολιτιστικού Κέντρου (Σημ. «Η»: Εννοεί το κτίριο Τρίτση). Ιδιαίτερη προσοχή θα έπρεπε να είχε δοθεί στην όδευση των δικτύων ώστε να μην απαιτείται η μελλοντική μετατόπιση τους κατά την ανέγερση του κτιρίου Πολιτιστικού Κέντρου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη πόρων»!

Σχετικά με την μη ύπαρξη εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης.
Και αυτό το σημείο αποτελεί κόλαφο για την Δημοτική Αρχή.

Αν είναι δυνατόν: Το έργο όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΕΔΔ εκτελέστηκε χωρίς εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη!

Η συνέπεια αυτής της έλλειψης; «Εγείρονται θέματα ασφάλειας τόσο από την χρήση των πεζοδρόμων και του ποδηλατοδρόμου, στο χώρο υλοποίησης του έργου, όσο και από την υπέρμετρη επιβάρυνση των γειτονικών οδών»!

Το έγγραφο-φωτιά των Ράμπο προς το δήμαρχο που έκανε πάταγο!
Απόλυτη επιβεβαίωση των κατοίκων που έκαναν εκείνη την περίοδο τη μία καταγγελία επάνω στην άλλη! Απόλυτη διάψευση της Δημοτικής Αρχής που …διέψευδε τότε κάθε καταγγελία και δημοσίευμα! Απόλυτη επιβεβαίωση όλων εκείνων που μιλάνε ότι τα έργα της ανάπλασης του κέντρου του Αργοστολίου που αποτελούν την προμετωπίδα της Δημοτικής Αρχής στις ερχόμενες εκλογές είναι τελικά μιά …κόλαση για τους κατοίκους αφού έγινε δίχως σχεδιασμό!

Και φυσικά μετά τις σημερινές αποκαλύψεις προκύπτει αυτόματα το ερώτημα: Τα εκτελούμενα έργα στη Ριζοσπαστών, στην 21η Μαΐου, τη Λαυράγκα και τα γύρω καντούνια έχουν εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη;

Το ερώτημα ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. Δήμαρχε, εκτός και έχοντας σίγουρη την …ήττα μεταφέρεται το πρόβλημα στον επόμενο Δήμαρχο!

Φθορές από τη χρήση του έργου

Η έκτη παρατήρηση αποτελεί και την ταφόπλακα για την Δημοτική Αρχή!

«Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 (πριν από ένα μήνα) οι φθορές του έργου τις οποίες είχε εντοπίσει η ελεγκτική ομάδα κατά τον επιτόπιο έλεγχο του φυσικού αντικειμένου τον Ιούλιο του 2018 δεν έχουν αποκατασταθεί», σημειώνεται στην επιστολή και «η βόμβα» με σαφή υπονοούμενα είναι ότι «οφείλετο να αποκατασταθούν κατά το χρόνο εγγύησης και υποχρεωτικής συντήρησής του»!

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται βαθιά εκτεθειμένη, όχι μόνο γιατί οι βλάβες μέχρι και σήμερα ένα μήνα τώρα δεν έχουν αποκατασταθεί αλλά έχουν δημιουργηθεί …και νέες που εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων!!!

Αυτό δε που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή είναι ότι για το έργο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του ΣΕΕΔΔ …δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει «μέσα σε δύο μήνες από την λήξη του χρόνου εγγύησης»!!!

Ανατρέξαμε στον χρόνο εγγύησης του έργου όπως αναφέρεται στη σύμβαση του έργου 5868/23-2-2016 (ΑΔΑ: ΩΩ3ΓΩΕ5-199) άρθρο 8:

«Ο χρόνος εγγύησης για το συνολικό έργο ορίζεται σε δεκαπέντε (15) μήνες από την βεβαιωμένη περάτωση των εργασιών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν 3669/2008».

Το ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά στον αντιδήμαρχο των έργων Διον. Λυκούδη: Η βεβαίωση περάτωση των εργασιών έχει γίνει και πότε;

Τι προκύπτει από τα παραπάνω: Το μεγάλο χαρτί της Δημοτικής Αρχής εν όψει των δημοτικών εκλογών, τα έργα ανάπλασης του Αργοστολίου και ειδικότερα το έργο της Πλατείας, οι «Κρεμαστοί κήποι» κατά Δ. Λυκούδη, καταρρέουν με τα αμείλικτα ερωτήματα των Ράμπο κατά της διαφθοράς!

Αυτό που μένει είναι να δούμε ποιοι (πολιτικά και ενδεχόμενα υπηρεσιακά πρόσωπα) θα παραπεμφθούν πειθαρχικά και ποινικά!

Η ανακοίνωση του δήμαρχου

Ανακοίνωση με τίτλο “Ουδεμία ποινική δίωξη υπάρχει εις βάρος του δημάρχου Κεφαλλονιάς ή συνεργατών του – η “λασπολογία” δεν περνάει στην Κεφαλονιά” έξέδωσε χθες ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, σχετικά με αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για υποθέσεις που αφούν τον ίδιον και συνεργάτες του.

Ο κ. Παρίσης, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ανακοίνωση, αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε νομική εμπλοκή του ιδίου ή συνεργατών του, σχετικά με τα «περαγμένα» τους στο Δήμο, αναφέροντας ότι τα δημοσιεύματα «προέρχονται από τους αντιπολιτευτικούς κύκλους της Δημοτικής Αρχής»…

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Για άλλη μια φορά και για να σταματήσει η φαιδρή παραφιλολογία απελπισμένων αντιπολιτευτικών κύκλων εις βάρος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κεφαλλονιάς τονίζουμε τα εξής:

❶ Ουδεμία ποινική δίωξη ή κατηγορία σε ποινικό Δικαστήριο υφίσταται εις βάρος του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση ή συνεργατών του.

❷ Το μόνο που υφίσταται είναι ένα εκτός νομικού τόπου και χρόνου πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο με πρωτοφανή τρόπο αμφισβητεί διαδικασίες και αποφάσεις αναθέσεων που έχουν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Για το πόρισμα αυτό ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος των συντακτών του καθώς είναι πρωτοφανές να αγνοούνται οι κρίσεις, οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις κορυφαίων θεσμικών οργάνων και η Ελλάδα παραμένει ακόμα Κράτος Δικαίου και ουδείς μπορεί να « τυλίξει το Δήμαρχο Κεφαλλονιάς σε μία κόλλα χαρτί».

❸ Η μήνυση που είχε κατατεθεί από ιδιώτη επιχειρηματία,συγγενή αντιπολιτευόμενου Δημοτικού Συμβούλου, εις βάρος μελών της Οικονομικής Επιτροπής έχει ήδη τεθεί στο αρχείο ως αβάσιμη αμετάκλητα από την αρμόδια Εισαγγελία οπότε καθίσταται αυτονόητο ότι τα σχετικά πειθαρχικά είναι άνευ αντικειμένου.

❹ Η δημοσίευση απλών διαδικαστικών εγγράφων από ελέγχους αποτελεί απλά μια προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος γελοίας σκανδαλολογίας χωρίς πραγματικό αντικείμενο και χωρίς αληθινή βάση.

Συνοψίζοντας, η προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων να συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν τον Δήμο Κεφαλλονιάς έχει πλέον πέσει στο κενό και απευθύνεται μόνο σε αφελείς.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr