Δασικά αυθαίρετα: γιατί από 1 εκατ. έγιναν μόλις 350 αιτήσεις τακτοποίησης

Πλήρη αποτυχία της ρύθμισης, που δίνει τη δυνατότητα δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου αυθαιρέτων, που βρίσκονται σε δάση, δασικές εκτάσεις  και σε οικιστικές πυκνώσεις προς τακτοποίηση με παράβολο των 250 ευρώ προέβλεψε ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας στη Βουλή: «η τύχη της είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, δε θα υλοποιηθεί».

Στη Βουλή υπερψηφίστηκε επεισοδιακά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 88 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει τη μεταβατική διάταξη για την κατάργηση δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων και σειρά  πολεοδομικών παρατάσεων, μεταξύ των οποίων για υπαγωγές αυθαιρέτων και τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων για τα οποία ψηφίστηκε παράταση των δηλώσεων στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου κατά τρεις μήνες, έως τέλος Μαρτίου 2023.

Οι αυθαιρετούντες σας γυρίζουν την πλάτη

-«Έχετε δημιουργήσει μια ανασφάλεια δικαίου, που οδηγεί τους πολίτες, ακόμη και τους αυθαιρετούντες, να σας γυρίζουν την πλάτη. Όλοι σχεδόν βλέπουν την προεκλογική ομηρία που τους οδηγείτε και δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατ. που υπολόγιζε το ΥΠΕΝ τις δηλώσεις αυθαιρέτων έχουν υποβληθεί από τις 5 Οκτωβρίου που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα περί τις 350. Η τύχη της πρότασής σας είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, δε θα υλοποιηθεί», τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποφάσεις του ΣτΕ

Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και αναφερόμενος στην διάταξη για τα δασικά αυθαίρετα,  ο κ Αποστόλου από το βήμα της Βουλής είπε: «Κι έρχομαι στα περιβαλλοντικά, ιδιαίτερα στο άρθρο 88.  Παρεμβαίνετε σήμερα, ειδικά στο ν. 4685/2020 για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε μια προσπάθεια να επαναφέρετε τις οικιστικές πυκνώσεις ως λύση για τα δασικά αυθαίρετα. Η περίπτωση της προσέγγισης των δασικών αυθαιρέτων με τις οικιστικές πυκνώσεις αποτελεί προκλητικό σκάνδαλο, που το Συμβούλιο της Επικρατείας με 2 αποφάσεις του, η πρώτη του πέμπτου τμήματος (1942/2017) και η δεύτερη της Ολομέλειας (685/ 2019) έκριναν αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά επανέρχεται βάζοντας ως στόχο να εξαιρεθούν οι οικιστικές πυκνώσεις από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Γιατί έφυγε αλήθεια ο κ. Σκρέκας χωρίς να απαντήσει, δυο τρεις φορές επέμεινα, να ασχοληθεί και με αυτή την περίπτωση; Γιατί παρακάμπτετε έτσι όλη τη νομολογία του ΣτΕ που είναι αρνητική σε τέτοιου είδους αλλαγές χρήσης;».

Αναστολή των διοικητικών πράξεων

-«Και ξέρετε τι επιχειρείτε με το ν. 4685/2020 που προανέφερα, με την αντιμετώπιση αυτών των αυθαιρέτων» είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου και εξήγησε:

-«Δικαιούνται να υποβάλλουν αίτημα 1 εκατ. κάτοχοι αυθαιρέτων, τόσοι είναι, αφού πρώτα συνταχθεί μελέτη ανά Περιφέρεια, με βάση την οποία πρέπει να εκδοθεί και Π.Δ. το οποίο θα περιγράφει και την απόφαση υπαγωγής του κάθε ακινήτου στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος που έχει κατοικία και μόνον κατοικία σε δάσος ή δασική έκταση, μπορεί να υποβάλλει αίτημα για ένταξη στη ρύθμιση τακτοποίησης του αυθαιρέτου κτίσματος στο δάσος για 30 χρόνια. Οι διαδικασίες όμως από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την έκδοση του σχετικού Π.Δ. υπολογίζεται να κρατήσουν πάνω από μια πενταετία, οπότε αυτό που μένει στην ουσία είναι μόνο η αναστολή των διοικητικών πράξεων. Κι αυτό απαντά γιατί υπάρχει απροθυμία στην προσέλευση των ενδιαφερόμενων».

Λύσεις για τους δασικούς χάρτες 

-«Ακούστε κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Υπουργέ έχετε δημιουργήσει μια ανασφάλεια δικαίου που οδηγεί τους πολίτες, ακόμη και τους αυθαιρετούντες, να σας γυρίζουν την πλάτη. Όλοι σχεδόν βλέπουν την προεκλογική ομηρία που τους οδηγείτε και δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατ. που υπολόγιζε το ΥΠΕΝ τις δηλώσεις αυθαιρέτων έχουν υποβληθεί από τις 5 Οκτωβρίου που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα περί τις 350. Η τύχη της πρότασής σας είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, δε θα υλοποιηθεί», είπε ο κ Αποστόλου και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι:

-«Το πρόβλημα όμως των δασικών αυθαιρέτων πρέπει να αντιμετωπιστεί και υπάρχει τρόπος. Απαιτεί μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει μόνο στο στάδιο της ανάρτησης, δηλαδή πριν την κύρωση των δασικών χαρτών. Αποτελεί μία παρέμβαση που πάλι το επαναλαμβάνω θα μπορούσε να γίνει μόνο στο στάδιο της ανάρτησης. Δεν πείθετε, τόσο τους πολίτες, όσο και το ΣτΕ με όλες τις παρεμβάσεις που κάνετε στους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να οδηγείτε σε ομηρία έναν κόσμο ο οποίος μπορούσε μέσα από τις κανονικές διαδικασίες, μια σωστής πολεοδόμησης, να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.»

Δείτε την ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή στο βίντεο: