Δασικοί Χάρτες: άνοιξε κύκλος τοπικών παρατάσεων για υποβολή αντιρρήσεων-Σχεδόν βέβαιη και η παράταση για την Κεφαλονιά & τα Ιόνια Νησιά

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άνοιξε ο κύκλος των ανά περιοχή παρατάσεων υποβολής αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, καθώς μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση παράτασης 45 ημερών, που ψηφίστηκε στη Βουλή για την Κρήτη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά την επίσκεψη της στη Ρόδο ανέλαβε δέσμευση νομοθετικής ρύθμισης για παράταση υποβολής αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες και για τα Δωδεκάνησα.

Σε επίσημο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικούρης αναφέρεται σε «καθοριστική συμβολή του ΤΕΕ στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο  Αμυρά, για τους δασικούς χάρτες» και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με τη διοίκηση ΤΕΕ Δωδεκανήσου και τους εκπροσώπους τεχνικών φορέων,  έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τονίζοντας ότι «αποφασίστηκαν και θα ανακοινωθούν άμεσα μέτρα για τους Δασικούς Χάρτες της Δωδεκανήσου», μεταξύ των οποίων «Νομοθετική ρύθμιση για παράταση υποβολής αντιρρήσεων σύμφωνα με το αίτημα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου».

Παρατάσεις κατά περίπτωση

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο  Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε Δείτε εδώ στο ecopress, ότι αποκλείεται γενική παράταση υποβολής αντιρρήσεων για όλες τις περιοχές της χώρας, όπως δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση για την Κρήτη, αναφέροντας ότι:

-«Υπάρχει υποχρέωση προς τους θεσμούς μέχρι το καλοκαίρι να γίνει η κύρωση των Δασικών Χαρτών για το 90% της γεωγραφικής επικράτειας και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την υποχρέωση να την τηρήσουμε» και πρόσθεσε  ότι το υπουργείο δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετο σε παράταση, όπως επίσης σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα αποφόρτιζε και θα διευκόλυνε την όλη διαδικασία αλλά ταυτοχρόνως είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του, ότι αν ανοίξει νέους κύκλους παρατάσεων αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της τελικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Η Κρήτη αντιμετωπίστηκε ως ειδική περίπτωση διότι υπήρχαν ειδικά προβλήματα και είχαν γίνει καταλήψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για μεγάλα διαστήματα» και ανέφερε πως «εάν σε κάποιες άλλες περιοχές υπάρχουν ειδικά προβλήματα και για αυτές θα εξεταστεί το θέμα της παράτασης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αποκλείεται γενική παράταση για όλη τη χώρα».

Οριζόντια παράταση

Μετά τις περιπτώσεις της Κρήτης και της Δωδεκανήσου αναμένεται να πέσει “βροχή” ανάλογων αιτημάτων από περιοχές όλης της χώρας. Τους λόγους που είναι αναγκαία να δοθεί οριζόντια παράταση για όλη τη χώρα, όπως ήδη δόθηκε παράταση με νομοθετική ρύθμιση για την Κρήτη. ανέδειξε με δημόσια παρέμβαση της η Γραμματή Μπακλατσή,  τοπογράφος πολεοδόμος μηχανικός, τονίζοντας ότι «ξεπαγώνουν οι Δασικοί Χάρτες χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση των προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες»! Επισήμανε ότι συντρέχουν εννέα σοβαροί λόγοι για την οριζόντια παράταση, οι οποίοι αφορούν σε αντίστοιχα ανεπίλυτα θέματα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επίλυση τους. Παράλληλα για την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών με επιτυχία απαιτούνται επτά δράσεις μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων.  Δείτε εδώ στο ecopress

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση ΥΠΕΝ -ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τους Δασικούς Χάρτες

Δασικοί Χάρτες Δωδεκανήσου

Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σημειώνεται ότι σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Δασών καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και την Γενική Διευθύντρια Δασών κα Αρτέμιδα Αλεξιάδου, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων κ. Παναγιώτης Τσιράκος και η εκπρόσωπος του Τομέα Χωροταξίας| ΤΕΕ Δωδεκανήσου κα Ελευθερία Βασιλειάδη, για τους Δασικούς χάρτες στην Δωδεκάνησο έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο κτήριο της ΠΝΑι.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτηση της τροποποίησης που ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δασών στις 03-02-2022 και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους (σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 70|28-02-2022 υπομνήματος προτάσεων βελτίωσης των δασικών χαρτών του ΤΕΕ Δωδεκανήσου προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία).

Ακολούθως, αναλύθηκαν από την κα Βασιλειάδη σε βάθος τα θέματα που τέθηκαν στα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου, ώστε να προσδιοριστεί η διαδικασία και ο τρόπος που σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε επίπεδο αποφάσεων-εγκυκλίων θα επιλυθούν.

Αποφασίστηκαν και θα ανακοινωθούν άμεσα:

  1. Νομοθετική ρύθμιση για παράταση υποβολής αντιρρήσεων σύμφωνα με το αίτημα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
  2. Ειδική εγκύκλιος για να ξεπεραστεί το θέμα της Σύμης σε σχέση με το ιδιοκτησιακό (ένταξη στο αρθ. 62) και την αναμόρφωση του δασικού χάρτη.
  3. Για εξαγορές, δασωμένους αγρούς και εκχερσωμένες εκτάσεις, δασικά αυθαίρετα λύσεις δίδονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών ήμερων.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου κρίνει τα αποτελέσματα της σύσκεψης θετικά, ενώ θα είναι σε συνεχή συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, για να συνδράμει σε γνωστικό και τεχνικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διασφαλισθεί η έγκαιρη εφαρμογή των οδηγιών που θα αποφασισθούν, αφενός διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για το Υπουργείο και αφετέρου βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, το 90% των αναμορφωμένων δασικών χαρτών της  γεωγραφικής επικράτειας πρέπει να κυρωθεί έως τον Ιούλιο.

Πηγή: ecopress.gr