Δασικοί χάρτες: τι αλλάζει στις επιτροπές εξέτασης των 332.000 αντιρρήσεων

Αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων ετοιμάζει με νέα νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ, για να επισπευτεί το έργο εξέτασης των 331.874 αντιρρήσεων, οι οποίες δημιουργούν «τρύπα» για εκτάσεις 2.552.218 στρεμμάτων στους δασικούς χάρτες και ταυτοχρόνως  μπλοκάρουν μεταβιβάσεις αγοραπωλησίες και οικοδομικές άδειες για τις  ιδιοκτησίες στις οποίες αφορούν.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε από το Ρέθυμνο Κρήτης ότι  «τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μία νομοθετική διάταξη στη Βουλή, που θα προβλέπει τον διπλασιασμό της αμοιβής των μελών  των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων  στους δασικούς χάρτες».

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αυξηθούν σε τουλάχιστον 200 οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, για τις οποίες ισχύει ελάχιστος αριθμός διεκπεραίωσης 100 υποθέσεων ανά μήνα αλλά και να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα, που αδρανοποιούν το έργο τους.

Μέχρι σήμερα πολλές επιτροπές ανά περιοχές της χώρας υπολειτουργούν, άλλες συστάθηκαν αλλά διαλύθηκαν από παραιτήσεις του προέδρου η μελών τους ή δεν έχουν καν συγκροτηθεί για να λειτουργήσουν. Με τα σημερινά δεδομένα η  εξέταση των εκκρεμών αντιρρήσεων  καθυστερεί και  υπολογίζεται ότι με τους ακολουθούμενους ρυθμούς θα χρειαστούν πάνω από 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί το συνολικό έργο εξέτασης τους και να περάσουν στους δασικούς χάρτες.

Αντικατάταση προέδρων από δασολόγους

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα αντιμετωπίζεται μεταξύ άλλων το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, λόγω παραίτησης των Προέδρων τους (προεδρεύει δικηγόρος που επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ λίστας που έχει υποβάλλει ο κατά τόπους Δικηγορικός Σύλλογος). Σε τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος θα αντικαθίσταται από δασολόγο, ώστε να μπορεί η Επιτροπή να λειτουργήσει, με δυο πλέον δασολόγους και ένα μηχανικό.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε σχετικά από την Κρήτη ότι «στις επιτροπές αυτές συμμετέχει ένας νομικός τον οποίο ο το­πικός δικηγορικός Σύλλογος ορίζει, ένας μηχανικός που ορίζεται από το ΤΕΕ, κι ένας δασολόγος από τη Δασική Υπηρεσία. Σε αρκετές περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι οι δικηγόροι και οι αναπληρωτές τους παραιτούνταν, διότι θεωρούσαν ότι έχει πολύ φόρτο εργασίας και είναι λίγη η αμοιβή τους. Οπότε, τώρα δίνεται ένα έξτρα κίνητρο: «διπλασιάζουμε την αποζημίωσή τους και πιστεύουμε ότι τώρα θα μπουν όλα τα πράγ­ματα σε μία διαφορετική βάση», εξήγησε ο κ. Αμυράς.

Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση, που ήδη έχει ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπεται ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να καθορίζεται, αποζημίωση ή κατ’ αποκοπή αμοιβή ή υπερωριακή απασχόληση για τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους γραμματείς των ΕΠ.Ε.Α., κατά παρέκκλιση του ν. 4354/2015 (Α’ 176). Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και το ύψος της αποζημίωσης.»

Επιπροσθέτως πρέπει να σημειωθεί ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων χρηματοδοτούνται σε μεγάλο  βαθμό από τα  τέλη αντιρρήσεων που  καταβάλλουν οι πολίτες για την άσκηση αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες.

Εκχερσωμένες εκτάσεις

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δήλωσε από το Ρέθυμνο, πώς «έχουμε έτοιμους και αξιόπιστους δασικούς χάρτες, περίπου για 95% της επικρά­τειας», υποστηρίζοντας πώς «τα πάντα έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικράτειας και βεβαίως με σε­βασμό και προς το δάσος, αλλά και προς τη δυνατότητα που πρέ­πει να έχει οποιοσδήποτε να αξιοποιήσει την περιουσία του κατά το νόμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε την πρωτογενή παρα­γωγή, σεβόμαστε τους ανθρώπους του μόχθου που καλλιεργούν τη γη μας. Τους θέλουμε να καλλιεργούν τη γη και να είναι ελεύ­θεροι από βάρη και από ομηρίες» και εξήγγειλε ότι: «Με νομοθέτηση ρύθμιση, που αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα εκχερσωμένα, δηλαδή τα χωράφια που καλλιεργούνται εδώ και 70-80 χρόνια και δεν έχουν νόμιμους ή ισχυ­ρούς διοικητικούς τίτλους και πράξεις στα χέρια τους, τελειώνει το «πάζλ» των δασικών χαρτών».

Ασπάλαθος και δασωμένοι αγροί

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι χρειάστηκε «επιμονή και μεθοδικότητα για την επίλυση προβλημάτων που αφορούσαν την Κρήτη, και που ήταν κρυμ­μένα εδώ και δεκαετίες κάτω από το χαλί», σημειώνοντας ότι: «ένα από αυτά  ήταν ο ασπάλαθος, δεδομένου ότι από μόνος του ο ασπάλαθος δεν μπορούσε να οδηγήσει μία έκταση, ένα χω­ράφι, ένα οικόπεδο, στη δασική νομοθεσία. Δυστυχώς, αυτό συνέβαινε. Το λύσαμε όμως με υπουργική απόφαση που υπέγραψα πριν από αρ­κετό καιρό, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών».

Ο ίδιος μίλησε και για «απελευθέρωση της ιδιοκτησίας στην Κρήτη», τονίζοντας: «τελειώσαμε ένα άλλο μεγάλο θέμα, τους δασωμένους αγρούς: χωράφια δηλαδή που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ήταν αγροτικά χωράφια εμφανίζονταν ως δασικά άρα ενέπιπταν στη δασική νομοθεσία. Το λύσαμε κι αυτό. Απελευθε­ρώσαμε την ιδιοκτησία στην Κρήτη, δεδομένου ότι στην Κρήτη δεν ίσχυε το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου, παρ’ όλα αυτά το ελ­ληνικό δημόσιο έκανε αγωγές στους ιδιοκτήτες γης. Το αντιστρέψαμε αυτό: αν το δημόσιο διεκδικεί την δική του έκταση, θα πρέπει το δημό­σιο να φέρει τίτλους ιδιοκτησίας».

πηγή: ecopress.gr