Την τελική λύση στο ζήτημα των ψηφοδελτίων αναζητά σήμερα το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η Π.Γ συνεδριάζει για να βάλει τη σφραγίδα στους εκλογικούς συνδυασμούς.

Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να εγκρίνουν τις επιλογές της επιτροπής ψηφοδελτίων ωστόσο όπως όλα δείχνουν παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Τα ανοίγματα και τα ιστορικά στελέχη
Η λίστα των υποψηφίων Επικρατείας αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς επί της ουσίας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, ισορροπώντας μεταξύ επιλογών που θα έχουν έναν συμβολισμό, επιλογών που σχετίζονται με το πολιτικό μέλλον και την επιβίωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τα πολιτικά ανοίγματα που επιχειρεί το κόμμα του.

Αχτσιόγλου και Σκουρλέτης οι τυχεροί
Όπως όλα δείχνουν το νέο και “φρέσκο” πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβει θέση (την πρώτη) στο Επικρατείας είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Ανήκει στη νέα γενιά στελεχών που βγάζει σε “πρώτο πλάνο” ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τις 4 θέσεις του ψηφοδελτίου που πιθανότατα θα αποδώσουν έδρες, τα δύο στελέχη σε εκλόγιμη θέση θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ο γραμματέας Π. Σκουρλέτης προβάλλει ως φαβορί για την δεύτερη θέση, και μένουν κενές άλλες δύο που θα συμβολίσουν τα “ανοίγματα” του κόμματος σε άλλους χώρους ή θα νοηματοδοτήσουν προτεραιότητες.

Επτά πρόσωπα για δύο εκλόγιμες θέσεις
Ο Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης έχει συζητηθεί για την τρίτη θέση στο Επικρατείας, ωστόσο είναι πιθανό ο ναύαρχος να μην “χωρέσει” στη λίστα καθώς υπάρχουν ζητήματα ισορροπίας.

Κατ΄αρχήν τρία πρόσωπα αναζητούν μονοπάτι για τα επόμενα βήματά τους που δεν είναι ακόμα γνωστό προς ποια κατεύθυνση θα οδηγούν.

-Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει άγνωστο αν θα διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό. Επανήλθε σε κρίσιμη στιγμή στον πολιτικό χώρο από τον οποίο είχε αποχωρήσει, εκφράζοντας δημόσια πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί αν το όνομά του μπει τελικά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αν θα είναι υποψήφιος με σταυρό ή αν ακόμα πάρει τη μεγάλη απόφαση να μην είναι υποψήφιος.

-Παρόμοιο είναι το φόντο για τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο υπουργός επικρατείας διέψευσε σενάρια αποχώρησής του από την πολιτική την ημέρα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου. Μένει να φανεί εάν θα επιλέξει να ξεκινήσει το κυνήγι της εκλογής με σταυρό στη “δύσκολη” περιφέρεια του Βόρειου Τομέα ή αν το όνομά του περιληφθεί τελικά σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

-Άγνωστο παραμένει το τι θα επιλέξει τελικά και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών (και επικεφαλής της κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”) που αν και “αρχιτέκτονας” της Συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε εκτός κυβέρνησης λόγω της παροιμιώδους σύγκρουσής του με τον τότε συγκυβερνήτη Πάνο Καμένο έχει αφήσει τους συνομιλητές του στον ΣΥΡΙΖΑ με την αίσθηση ότι δε θέλει τελικά να βρίσκεται στις λίστες του κόμματος.

Ο πιο δύσκολος γρίφος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο (επί σειρά ετών) βουλευτής και υπουργός δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες) έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, ωστόσο τα πρόσωπα είναι πολλά και οι δύο θέσεις που απομένουν λίγες. Αυτό ίσως βάρυνε στην εκτίμηση αρκετών ότι θα πρέπει ο πρώην υπουργός να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό σε εκλογική περιφέρεια του Λεκανοπεδίου (ή και στην Αιτωλοακαρνανία εφ΄όσον το προτιμήσει).

Τα πολιτικά ανοίγματα
Στις ίδιες θέσεις στο επικρατείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβολίσει τις προτεραιότητες αλλά και το άνοιγμα της Κουμουνδούρου σε όμορους πολιτικούς χώρους. Με την διάλυση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έγινε αρκετή συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη που θα μπορούσε να προσεγγίσει η Κουμουνδούρου και να δώσει πολιτική στέγη.

Τα ονόματα δύο πρώην ευρωβουλευτών, του Μιλτιάδη Κύρκου και του Γιώργου Γραμματικάκη βρίσκονται στις προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας από την Κρήτη συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες καθώς χαίρει σεβασμού και γι αυτό οι πιθανότητες είναι υπέρ του.

Για μία θέση στο Επικρατείας όμως “σφάζονται παλληκάρια” από τη ΔΗΜΑΡ και από τις πολιτικές κινήσεις που πήραν ανοιχτά θέση και στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες.

Η πολιτική συζήτηση με την ΔΗΜΑΡ απέφερε προσχώρηση του Δημήτρη Θεοχαρόπουλου και του κόμματος στην “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει το όνομα στελεχών όπως του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο Επικρατείας αλλά σε εκλόγιμη θέση. Ας σημειωθεί ότι τα δύο αυτά στελέχη της Αριστεράς δεν έχουν εκλεγεί ποτέ με σταυρό.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ekloges/sfazontai-gia-mia-thesi-sto-epikrateias-syriza-onomata