Τις λεπτομέρειες του νέου νόμου – ο οποίος θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δήμων – αναλύει στη συνέντευξή του στο newsit.gr ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Προσθέτει δε ότι στόχος είναι οι δήμαρχοι ν’ αποκτήσουν αποφασιστικές αρμοδιότητες για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και ν’ αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία μέσα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Για το νέο εκλογικό νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, ο κ. Λιβάνιος αναφέρει ότι είναι αναλογικότερος εν συγκρίσει με αυτόν που ίσχυε έως σήμερα, παρά το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο θα δίνεται μόνον εάν αυτό ξεπερνά το 25% και το κατώφλι της αυτοδυναμίας ορίζεται περίπου στο 38%. Εκτιμά πάντως πως πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην κατάργηση της απλής αναλογικής κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ αποσυνδέει την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος για να προσφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο γρήγορα στις κάλπες και να διαταράξει το περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που διαμορφώνει η κυβέρνηση. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο – ως οφείλει – για εκλογές.

Τέλος, ο κ. Λιβάνιος λέει ότι το Μαξίμου ήδη έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση του συστήματος με το οποίο διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές το 2014 και το 2019 και φαίνεται να επιθυμεί σημαντικές αλλαγές σε αυτό, ούτως ώστε να μην πριμοδοτούνται «λαμπερά» και τηλεοπτικά πρόσωπα. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάτμησης σε μικρότερες περιφέρειες κι ένα μικτό σύστημα εκλογής με σταυρό και λίστα. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα προκύψουν ύστερα από μελέτη και διαβούλευση και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, ούτως ώστε η κυβέρνηση να μην αιφνιδιάσει κανέναν, όπως τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsit.gr και τον Αιμίλιο Περδικάρη:

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές σε αυτά τα νησιά
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Τα 6 προβλήματα του νέου Χωροταξικού-Η σύσκεψη των αρχών