Δήμος Σάμης: Προς αξιοποίηση τα σπήλαια Αγκαλάκι, Ζερβάτη και Φιτίδι

Όπως είχαμε πρόσφατα αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, σύντομα θα έρθει προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή, προγραμματική σύμβαση του Δήμου Σάμης με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της θα είναι, σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 6 μήνες, η εκπόνηση μελέτης που θα συνδυάζει την υπάρχουσα μελέτη για το Σπηλαιολογικό Πάρκο Σάμης, ώστε  να καταστούν επισκέψιμα άλλα 3 σπήλαια της περιοχής μας. Ταυτόχρονα να προετοιμάσει το φακέλο για την ένταξη του σπουδαίου έργου της δημιουργίας του Σπηλαιολογικού Πάρκου στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το κόστος της σύμβασης έχει συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2024 και εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 5ης Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα σπήλαια που θα συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη προκειμένου να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό, είναι το Αγκαλάκι, η Ζερβάτη και το Φιτίδι.

Πρόκειται για μία σπουδαία είδηση για τα Πουλάτα, καθώς η ανάδειξη του σπηλαίου Αγκαλάκι αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών για το χωριό μας, που θα αναδείξει το φυσικό μας πλούτο, θα ενισχύσει το τουριστικό μας προϊόν και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική για τα Πουλάτα και την ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζουμε πως ήδη από τη δεκαετία του 1980 υπάρχει αναλυτική μελέτη αξιοποίησης του σπηλαίου, που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της τότε Κοινότητας Πουλάτων. Η μελέτη μεταξύ άλλων προέβλεπε την κάθοδο των επισκεπτών στην πρώτη αίθουσα με μεταλλική σκάλα. Στη συνέχεια δε, μέσω ειδικών ξύλινων διαδρόμων και ακολουθώντας τη διεύθυνση ανάπτυξης του σπηλαίου, οι επισκέπτες θα μπορούσαν να θαυμάσουν τις φυσικές λίμνες στις οποίες καθρεφτίζονται οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες της οροφής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το υγρό στοιχείο του σπηλαίου είναι τόσο εντυπωσιακό, που από το 2007 έχει ενταχθεί από τη W.W.F. στο πρόγραμμα «Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας» έχοντας χαρακτηρισθεί ως ένας από τους 803 υγροτόπους της νησιωτικής χώρας και ένας από τους 21 της Κεφαλλονιάς.

Οι σημαντικές ειδήσεις για τα Πουλάτα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες, στόχος της δημοτικής αρχής είναι και η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των σφαγείων των Πουλάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Σπηλαιολογικού Πάρκου. Άλλωστε, τόσο το μέγεθος των τριών κτιρίων, όσο και η θέση τους ενδείκνυνται για τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων και την ενημέρωση των επισκεπτών για τον σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας. Ακόμη και για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής για την ξεκούραση των επισκεπτών στο μέσο της διαδρομής από Αγκαλάκι προς Ζερβάτι και Φιτίδι.

Από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε πως αυτό το έργο πνοής για τα Πουλάτα και ολόκληρο το Δήμο μας θα υλοποιηθεί σύντομα και δεν θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου.

Πηγή: poulatakefalonias.gr