Γιώργο Πατούλη, Κώστα Μπακογιάννη και Νίκο Ταχιάο, δηλαδή, 3 στα τρία για τη ΝΔ, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Περιφέρεια Αττικής, δήμο Αθηναίων και δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, «θολά» σημεία των συγκεκριμένων ερευνών προκαλούν από ερωτηματικά έως αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, την έντονη αντίδραση του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού προκάλεσε δημοσκόπηση μιας άγνωστης (νεοσυσταθείσας) εταιρείας, της Innovation Metrisis για την εφημερίδα Παραπολιτικά η οποία εμφάνιζε τον Γ. Πατούλη να προηγείται µε 38,6% έναντι 20,7% της Ρ.∆ούρου, 11,5% του Γ. Σγουρού, 5,5% του Γ. Πρωτούλη, 4,3% του Η.Παναγιώταρου και αναποφάσιστους στο 15,5%. Με δήλωσή του ο κ. Σγουρός κάνει λόγο για «δημοσκοπικά παιχνίδια» και ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς, όπως τονίζει, η συγκεκριμένη εταιρεία «απόκτησε νομική μορφή στις 22/1/2019 και εμφανίστηκε να διενεργεί δημοσκόπηση μόλις έξι μέρες μετά!». Παράλληλα απειλεί με προσφυγή στον εισαγγελέα. Το «περίεργο» με την δημοσκόπηση είναι ότι η Ρ.Δούρου, εμφανίζει ποσοστό σχεδόν 21% και μάλιστα με αναποφάσιστους 15%, την ώρα που το Μάιο του 2014, όταν, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πρόθυρα της εξουσίας (36,34% λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015), είχε λάβει 23,8%. Δηλαδή, με βάση την δημοσκόπηση, η νυν περιφερειάρχης, στην μετά Μάνδρα και Μάτι εποχή και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, είναι πιθανόν, εφόσον προσθέσουμε και το τμήμα που της αναλογεί από τους αναποφάσιστους, να λάβει στις εκλογές του Μαΐου του 2019, ποσοστό άνω εκείνου του 2014!

Η δεύτερη δημοσκόπηση  είναι αυτή της εταιρείας Opinion Poll για το δήμο Αθηναίων. Εμφανίζει πρώτο τον νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και μάλιστα να συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% στην πρόθεση ψήφου και δεύτερους τους αναποφάσιστους με 25,7%. Το 8,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση των υποψηφίων ο Ηλίας Κασιδιάρης της ΧΑ, με ποσοστό 7,9%, στην τέταρτη θέση (σ.σ. εδώ είναι η έκπληξη), ο προερχόμενος από τη ΝΔ και πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ επί δημαρχίας Καμίνη, Χρήστος Τεντόμας με ποσοστό 6,2% και στην πέμπτη ο Νάσος Ηλιόπουλος με ποσοστό 6%, . Ακολουθεί ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το 2,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επέλεγε την αποχή από τις κάλπες. Πάντως, ο νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Σπηλιωτόπουλου, Χρ.Τεντόμας, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, δεν θα είναι, τελικώς, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αλλά θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» του Κ.Μπακογιάννη.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το δήμο Θεσσαλονίκης, τρεις δημοσκοπήσεις αλλά πολύ περισσότερες… φήμες που προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου του Γ. Μπουτάρη και υποψηφίου για το δήμο Κ. Ζέρβα (σ.σ. «Τέσσερις μήνες πριν τις κάλπες, χωρίς αποκρυσταλλωμένες και τελικές υποψηφιότητες και χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει προεκλογική δραστηριότητα, αναπτύσσεται ένα άσχημο και βρόμικο παιχνίδι εντυπώσεων»), έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και οι τρεις καταγράφουν ως πρώτο, αλλά με αποκλίνοντα ποσοστά, τον υποψήφιο της ΝΔ Ν.Ταχιάο, ενώ στις δύο από αυτές δεύτερη είναι η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κ. Νοτοπούλου και στην τρίτη ο «αντάρτης» της ΝΔ Γ.Ορφανός.

Συγκεκριμένα:

-Στην δημοσκόπηση της εταιρείας Το The Point ο Ν. Ταχιάος λαμβάνει 18,1% και ακολουθούν: Κ.Νοτοπούλου με 12,5%, Γ. Ορφανός με 6,9%, Σπ.Βούγιας με 5,9%, Κ. Ζέρβας με 4,9% και Π.Ψωμιάδης με 3,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 27,2%.

-Στην δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, η Κατερίνα Νοτοπούλου έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,0% έναντι 21,6% που έχει ο Νίκος Ταχιάος. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,8% είναι ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, Σπύρος Βούγιας, ενώ στην τέταρτη θέση και με ποσοστό 8,1% βρίσκεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος δεν πήρε το χρίσμα από τη «γαλάζια» παράταξη και κατεβαίνει ως «αντάρτης». Ακολουθούν, εξάλλου, ακόμα δύο υποψήφιοι από τη Δεξιά: Ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και μετέπειτα περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης (6,0%) και ο κεντροδεξιός πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας (5,5%).

-Στην τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για την ιστοσελίδα Newsit, ο κ. Ταχιάος λαμβάνει 14%, ακολουθεί ο Γ. Ορφανός με 10,1%, η Κ. Νοτοπούλου με 9,5%, ο Π.Ψωμιάδης με 7,8%, ο Σπ.Βούγιας με 7,7%, ο Κ.Ζέρβας με 3,5%, ο Σ.Ζαριανόπουλος με 3,1%, ο Γ.Κουριανίδης με 2,4%, ο Χ.Αηδονόπουλος με 1,8%, ο Γ. Νασιούλας με 1,4%, ο Β.Μωυσίδης με 1%, ο Μ.Τρεμόπουλος με 1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,5%.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 3,5 μήνες πριν τις εκλογές δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε καν τους μονομάχους του β΄γύρου, πόσο μάλλον τον τελικό νικητή. Άλλωστε, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, στην πλειοψηφία τους, μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να πέφτουν λιγότερο ή περισσότερο έξω σε σχέση με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα…

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΦορολογικές δηλώσεις 2019: Τα πάνω, κάτω – Όλες οι αλλαγές – Δείτε από πότε ξεκινούν
Επόμενο άρθροΠου συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλικής Δ. Περδίκης & η υποψήφια Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα;