Συζητήθηκε χθες στη Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου το θέμα με τις εξορύξεις. Ένα θέμα που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες κι όχι μόνο, μέσα στην κοινωνία μας, σ’ όλη την Κεφαλονιά. Ήδη τα Δημ. Συμβούλια της Σάμης και του Ληξουρίου ψήφισαν κατά, μόνο που  του Αργοστολίου η συνεδρίαση έτυχε να πέσει με την ψήφιση τελικά του Νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Κάποιος θα σκεφτεί προς τι αυτή η συνεδρίαση, ασφαλώς δεν έχει δίκιο, διότι χθες το απόγευμα ξεκαθαρίστηκαν πολλά από τις παρατάξεις και ακούστηκαν πολλές αξιόλογες ομιλίες, που μας βάζουν σε πολλές σκέψεις. Όλες αρνητικές, μόνο ο Γιώργος Τσιλιμιδός βρήκε κάποια θετικά σημεία απ’ αυτές τις εξορύξεις με ομολογουμένως κάποιες προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Τσιλιμιδός απ’ όταν ήταν περιφερειακός σύμβουλος υποστήριζε  αυτές τις απόψεις, οπότε όπως είπαν κάποιοι, δεν πρόκειται για …. «κωλοτούμπα»,  όπως κάποιοι άλλοι, θα τους βρείτε, ψάξτε καλά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την …οργή του Μάκη Φόρτε ο οποίος απευθύνθηκε προς τον Δήμαρχο σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που έδινε ότι όλες οι υπηρεσίες  και η οικονομική υπηρεσία θα λειτουργήσουν  εύρυθμά από την 1η Σεπτεμβρίου. “Ξεκίνησε ωστόσο να λειτουργεί ο Δήμος αλλά αυτοδιαψευσθήκατε”. Του απάντησε ο Δήμαρχος με δικαιολογίες …..νομικές αναγκάζοντας τον Φόρτε να τον αποκαλέσει ψεύτη. Εξαίρετα. (Θα ακούσετε την ομιλία του Μάκη Φόρτε και την απάντηση του Δήμαρχου)

Επίσης κι άλλο ένα θέμα τέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισμα για τη λεγόμενη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό. Ο Γιώργος Τσιλιμιδός κι εδώ είχε μια διαφορετική άποψη.

Ξεκίνησε η συζήτηση ωστόσο κάπως καθυστερημένα με πρώτον εισηγητή τον Γιάννη Κουρούκλη, ακολούθησε ο Αλ. Παντελειός (Κεφαλονιά – Νησί για Όλους”) ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι συν-εισηγητές, είμαστε εισηγητές δυο διαφορετικών προτάσεων.

Μίλησαν: Η Ελένη Αθανασοπούλου, από το ΕΚΚΙ ο Γερ. Βαλεντής, ο Βλάχος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι γραμματέας του ΚΙΝΑΛ και τον …….πρόγκηξαν,  ο Αλ. Παρίσης, μια ολιγόλογη ομιλία όπου κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει, ο Γιώργος Τσιλιμιδός ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα μιλήσει σαν αντιδήμαρχος πρόκειται για …ιδιωτικές απόψεις, ο Νίκος Ανουσάκης, ο Σταύρος Αντύπας, ο Μάκης Φόρτες ο οποίος είπε ότι το Δ.Σ. δεν είναι σεμιναριακό όργανο αλλά κατ’ εξοχήν πολιτικό όργανο    και είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, πολιτική τοποθέτηση ήταν μόνο του Γιάννη Κουρούκλη.

Ο Πρόεδρος δεσμεύθηκε να συγκαλέσει και τους τρείς Δήμους σε κοινή συνεδρίαση.

Συνεχίστηκαν οι ομιλίες με τον Σταύρο Γρηγορόπουλο, τον Άγ. Κωνσταντάκη, παρέμβαση έγινε από τον Δήμαρχο για όσα είπε ο Αγ. Κωνσταντάκης, τον  Σπ. Σαμούρη, τον Σπ. Πεφάνη,  στη συνέχεια είχαμε παρέμβαση, μάλλον δευτερολογία  του Γιάννη Κουρούκλη,  όπου η ομιλία του πιστεύω ότι έβαλε  τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Έγινε η ψηφοφορία και έβγαλε κωλοτούμπες λαγούς και πετραχήλια.

Η Ισχυρή Κεφαλονιά ψήφισε το ψήφισμα της ….Λαϊκής Συσπείρωσης με κάποιες αλλαγές που ζήτησαν και έγιναν, εκτός του Βανδώρου. Η πλειοψηφία ψήφισε το ψήφισμα του Αλ. Παντελειού.  Ψήφοι 10 και 9, αν δηλαδή δεν ψήφιζε ο Βανδώρος θα υπήρχε ισοψηφία. Τι θα γίνονταν, δεν γνωρίζω.

Το Kefalonia News προτίθεται να αναρτήσει όλες τις ομιλίες, θα διαπιστώσετε τον τρόπο.

ΤΟ  ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου τάσσεται απέναντι στις εξορύξεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία βρίσκονται στο χώρο μας, καθώς τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας.

Αποφασίζουμε:

 1. Συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Αργοστολίου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σε συνεργασία με οργανώσεις και συλλογικότητες που ήδη αντιδρούν στις εξορύξεις στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να ανατρέψουμε όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα.

Συγκεκριμένα αποφασίζουμε:

 • Να επιδοθεί η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ) από τον ίδιο το Δήμαρχο και να ζητηθεί η επίσημη τοποθέτησή τους.
 • Να αποσταλεί έγγραφο προς το Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο να κοινοποιείται η παρούσα απόφαση και να ζητείται η ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση που αφορούν τα οικόπεδα του Ιονίου.
 • Να συμμετέχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στις δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των υδρογονανθράκων.
 • Να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των νέων Δήμων της Κεφαλονιάς με στόχο την ψήφιση μια κοινής πρότασης κατά των εξορύξεων.
 • Να ζητηθεί η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.
 • Να συσταθεί ομάδα νομικών από το Δήμο, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους ή/και την Περιφέρεια, που θα διερευνήσουν πιθανές Νομικές διεξόδους.
 • Να τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις επιπτώσεις των εξορύξεων στον τόπο μας, και παράλληλα να διατίθεται το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων προς υπογραφή από τους δημότες.
 • Να διοργανώσει ο Δήμος, σε συνεργασία με φορείς (Επιμελητήριο, ΤΕΕ κλπ) ένα ανεξάρτητο συνέδριο για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με πρόσκληση διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων.
 1. Οργανωμένος έλεγχος της ποιότητας των υδάτων

Να λαμβάνονται τακτικά δείγματα νερού από όλες τις παραλίες του Δήμου και τα αποτελέσματα των αναλύσεων να καταγράφονται σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σαφή καταγραφή της σημερινής ποιότητας των υδάτων και ένα μέτρο σύγκρισης και εκτίμησης για οποιασδήποτε μορφής ρύπανση προκληθεί στο μέλλον, ανεξαρτήτως ύπαρξης εξορυκτικής δραστηριότητας.

 1. Ενεργειακή πολιτική για τη σταδιακή απεξάρτηση του Δήμου Αργοστολίου από τα ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγα πετρελαίου, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες ενέργειες:
 • Στροφή του Δήμου προς την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές
 • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης
 • Σχεδιασμός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων
 • Ενέργειες για τη μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Ως ισχυρή δέσμευση για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αργοστολίου να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και της Ενέργεια, μια πρωτοβουλία που ενώνει χιλιάδες φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες.

Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο. Δεσμευόμαστε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αλέξανδρος Παντελειός

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr