Πραγματοποιήθηκε χθες στη Σάμη το  6ο Δημοτικό Συμβούλιο, σε αίθουσα που παραχώρησαν με χρησιδάνειο, στον Δήμο Σάμης, ο Δημήτρης Μαρκουλάτος και η σύζυγός του  Δήμητρα Ζαχαράτου.  Μία εξαιρετική αίθουσα που από δω και στο εξής οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα γίνονται σε ένα χώρο όπως αρμόζει πραγματικά στο συλλογικό όργανο αυτό του Δήμου μας. Ξεκινώντας την ομιλία του ο δήμαρχος Σάμης κ Μάκης Μονιάς Αλλά και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ευχαρίστησαν τον κύριο  Μαρκουλάτο και την κυρία Ζαχαράτου, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας, προς το δημοτικό συμβούλιο Επιτρέψτε μας  να πούμε κι εμείς ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων των αναγνωστών μας, στο Δημήτρη και στη Δήμητρα, για την υπέροχη πραγματικά αίθουσα που παραχώρησαν για να γίνονται συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σάμης και όχι μόνο.

Ξεκινώντας η διαδικασία, ο Δήμαρχος  ενημέρωσε το Σώμα, σχετικά με τις τελευταίες πλημμύρες στην Αγία Ευφημία, τι έχει γίνει για την αποκατάσταση καθαρισμού του χωριού μέχρι τώρα και έθεσε θέμα να συζητηθεί  το πρόβλημα αυτό, στο περιφερειακό συμβούλιο, ουσιαστικά ως κατεπείγον το οποίο περιφερειακό συμβούλιο θα γίνει στην Κεφαλονιά στα τέλη του μήνα που διανύουμε.
 Ακολούθησε η  ημερήσια διάταξη και η υπερψήφιση των θεμάτων της
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
1) Ψήφισμα για τις απολύσεις αιρετών – συνδικαλιστών της Α΄ και Β ΄Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις εργασίες τους.

Εισηγητής: Δ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Νικόλαος Αθανασάτος

 2)Προτεινόμενο ψήφισμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την νέα συμφωνία  με τις Η.Π.Α.

Εισηγητής: Δ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Νικόλαος Αθανασάτος

3)Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σάμης για την περίοδο από 01/09/2019 έως 31/12/2019.

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

4) Διαχειριστική επάρκεια ISO 9001/2015.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Ρασσιάς

5) Ορισμός μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης LEADER/CLLD 2014-2020.

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

6) Ορισμός εκπροσώπου στην  Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

7) Ορισμός Εκπροσώπου  του Δήμου Σάμης με τον αναπληρωτή του, για τη συγκρότηση επιτροπής έγκρισης αιτημάτων  σχετικών με την χορήγηση αδειών εκμίσθωσης  θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

8) Λήψη απόφασης για ανανέωση  άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου.

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

9) Μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην Οικονομική Επιτροπή.  

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

10) Συγκρότηση Τουριστικής Επιτροπής.

Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Καλλιβωκάς”

Η Η.Δ. ξεκίνησε  με ψήφισμα που κατέθεσε ο Δ.Σ. της ΛΑ.ΣΥ. κ. Νίκος Αθανασάτος,για την ανάκληση της απόφασης απόλυσης του Νίκου Γκισγκίνη από την εταιρεία security στο αεροδρόμιο της Fraport στο στην Κεφαλονιά.
 Ψηφίστηκε ομόφωνα.
 Ψηφίσματα που έφερε ο ίδιος, το πρώτο γιατί την πειθαρχική δίωξη του πυροσβέστη κ. Κέκη από την υπηρεσία του, για την συνδικαλιστική του δράση και το δεύτερο για τη συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ψηφίστηκαν το πρώτο  κατά πλειοψηφία, το δεύτερο με μία ψήφο αυτή του κυρίου Αθανασάτου.
Τα υπόλοιπα θέματα της Η.Δ. υπερψηφίστηκαν.
 Μετά το πέρας  θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ακολούθησαν τα εκτός ημερήσιας διάταξης.
 Ο κύριος Σπύρος Σπαθής από τη δημοτική παράταξη του κυρίου Γάκη “Ανεξάρτητη Δύναμη”, έφερε ψήφισμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους του Λιμενικού Ταμείου  στα τουριστικά αγκυροβόλια, που παραμένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα προηγούμενα δύο χρόνια.
 Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
 Ακολούθησαν δύο ακόμα ψηφίσματα από τον επικεφαλής της “Δημοτικής Συνείδησης” κύριο Παντελή Αμούργη.
 Το πρώτο έχει να κάνει με την προγραμματική σύμβαση που δεν  υπογράφηκε μεταξύ του δήμου Σάμης και του δήμου Αργοστολίου που αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο από τη μεριά του δήμου Σάμης στη διαχείριση των σπηλαίων από πρώτης 1/ 9/ 2019 έως λήξη της τουριστικής περιόδου.
 Ύστερα από διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, το ψήφισμα του κυρίου Αμούργη   πήρε μία ψήφο αυτή  του ιδίου’
 Το δεύτερο ψήφισμα που έφερε ο κύριος Αμούργης είχε να κάνει με τις πλημμύρες στην Αγία Ευθυμία τις ευθύνες της εταιρείας που διαχειρίζεται τις ανεμογεννήτριες στην Αγιά Δυνατή και κατέληγε να σταλεί επιστολή προς αυτήν από το δήμο για να καλεστεί η εταιρεία να συζητήσει τη δημοτική αρχή το πρόβλημα και να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις ούτως ώστε να πάψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, που έχουν πηγή, τα  έργα των ανεμογεννητριών 
 Ύστερα από διαλογική συζήτηση που ακολούθησε και ερωτήσεις προς τον φέροντα το ψήφισμα, από τους επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους ,την αναφορά του δημάρχου ότι εκκρεμεί πόρισμα πραγματογνώμονα διορισμένο από δικαστήριο που έχουν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής κατά των ανεμογεννητριών και “να περιμένουμε  πόρισμα αυτό προτού γίνει κάποια κίνηση  προς την εταιρεία”,  την τοποθέτηση του  επικεφαλής των “Ανοιχτών Οριζόντων”,  κ Στέλιου Σπαθή, “το πρόβλημα στην Αγία Ευφημία δεν δεν προέρχεται μόνο στις ανεμογεννήτριες , αλλά προέρχεται και από το δρόμο της Φάλαρης, τη κλιματική αλλαγή και την υπερβόσκηση”.
Το προαναφερόμενο ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία και πήρε δύο ψήφους.
Του κ. Αμούργη  και του κ. Σπύρου Σπάθη.

Τάσος Καβαλιεράτος

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com