Δημοτικό Συμβούλιο: STOP στην εγκληματικότητα | Δολοφονίες και επεισόδια προβληματίζουν…

Μία μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και το πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη ήταν η εγκληματικότητα στη Ζάκυνθο. Μετά τις δύο δολοφονίες που συντάραξαν την τοπική κοινωνία, καθώς και τα επεισόδια με τους πυροβολισμούς που έπεσαν πριν λίγες ώρες στην πόλη, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης, έκανε μία ολοκληρωμένη εισήγηση για το οργανωμένο έγκλημα στο νησί – με αναφορές σε εμπεριστατωμένες έρευνες, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία – η οποία κατέληξε σε μία πρόταση, η οποία υπερψηφίστηκε από το σώμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρμένης πρότεινε στο σώμα: α) να καταδικάσει τις εγκληματικές δράσεις και ενέργειες, β) να αποστείλει έγγραφο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το οποίο θα ζητά να υλοποιηθούν τα αιτήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, γ) ο Δήμαρχος να παραστεί στο υπουργείο και να συναντηθεί με τον υπουργό για να του τα μεταφέρει και για να ζητήσει παράλληλα να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του για τη στελέχωση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και δ) να γίνει μία ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες (κοινωνιολόγοι, εγκληματολόγοι) και όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Επίσης ζήτησε από τον Δήμαρχο για μία ακόμα φορά να διαψεύσει το δημοσίευμα της «Πελοποννήσου», το οποίο ανέφερε πως ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «το σώμα της πόλης αρνείται την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης για τα αλλεπάλληλα «συμβόλαια θανάτου» που εκτελούνται στη Ζάκυνθο. Ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εισέπραξε άρνηση για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμη και από την δική του δημοτική ομάδα! Ο φόβος είναι διπλός. Αφ΄ενός οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων υποδηλώνουν με την άρνησή τους ότι θέλουν να αποφύγουν «μπλεξίματα» και αφ΄ετέρου αναλογίζονται το δυσφημιστικό κόστος για το νησί ενόψει μάλιστα, της έναρξης της τουριστικής περιόδου»…

Ο Δήμαρχος είπε ότι είναι η εγκληματικότητα είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό στο νησί, δίνοντας ως παράδειγμα τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού διευθυντή, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να ισχυρίζεται κανείς πως τώρα υπάρχει έξαρση του φαινομένου. «Είμαι από τους λίγους Ζακυνθινούς που άλλαξε τελείως η ζωή του, όχι μόνο οικονομικά αλλά και συνολικά γιατί εδώ και 3-4 χρόνια αναδεικνύω το θέμα ώστε να αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους. Δεν μπορεί μόνη της η αστυνομία να λύσει το πρόβλημα, ούτε μπορούν να το λύσουν μόνοι τους οι πολίτες. Χρειάζεται συνδυασμός. Αποδέχομαι τον ρόλο των συνδικαλιστών (της αστυνομίας) αρκεί να είναι έξω από πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί τα τελευταία χρόνια αυτό παρατηρείται. Ο Χρυσοχοΐδης είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα προσπαθήσει και θα συνδράμει στην οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. με προσωπικό και ομάδες ΟΠΚΕ. Το έγκλημα πρέπει να το ξεχωρίσουμε βάσει της σκοπιμότητας. Είναι τα εγκλήματα εκδίκησης που γίνονται για λόγους κέρδους μεταξύ διαφορών φατριών και είναι και τα κοινά εγκλήματα από ανθρώπους πορωμένους ζουν στο περιθώριο. Η δολοφονία που έγινε ήταν προγραμματισμένο έγκλημα και θα γινόταν ακόμα και αν δεν υπήρχε εγκληματικότητα στη Ζάκυνθο. Αυτό δεν δείχνει έξαρση της εγκληματικότητας. (…) Από την περσινή παρουσία της αστυνομίας στον Λαγανά έμεινα ικανοποιημένες γιατί γίνονταν συχνοί έλεγχοι. Τώρα έχουμε εγγυήσεις (από τον υπουργό) ότι θα ενισχυθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν θα λυθεί ούτε από Δ.Σ. ούτε από τις ανακοινώσεις ή τις πραγματείες».

Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της προξένου της Μ. Βρετανίας στο νησί μας και τόνισε ότι του είπε για τον Λαγανά πως είναι στο χέρι των Ζακυνθινών να αλλάξουν οι συνθήκες, ώστε να μην «προσφέρεται» αυτό που ζητά το συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού. «Με αφορισμούς του Χρυσοχοΐδη δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να συμβάλουμε και εμείς και να μην περνάμε τη φοβία στο Ζακυνθινό. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα. Να μην ακυρώσουμε τις προσπάθειες του υπουργού και της αστυνομίας αλλά να συνεισφέρουμε στην επίλυση του προβλήματος. Για την «Πελοπόννησο» έχω πει κατά επανάληψη ότι κανένας δημοσιογράφος δεν μου τηλεφώνησε, δεν έδωσα συνέντευξη και δεν άφησα κάποιο σκοτεινό σημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα έγραψε. Οφείλει η εφημερίδα να απαντήσει. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος να παράσχει αποδείξεις ή να αναλάβει την ευθύνη. Δεν πρέπει να γίνει θέμα του ΔΣ η διάψευση του δημοσιεύματος. Θα ασχοληθούμε με την ανεύθυνη δημοσιογραφία, να διαψεύσουμε τους ψεύτες»;

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τοποθετήσεις όλων των επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα, καθώς και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν το σώμα θα δημοσιευτεί στο φύλλο της εφημερίδας μας την Παρασκευή 28/5.

Πηγή: imerazante.gr