Έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό δίνει φέτος η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως δηλώνει στην F.S. η περιφερειάρχης, κ. Ροδή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Η κ. Κράτσα επισημαίνει ότι στα Ιόνια Νησιά υπήρξε μονοκαλλιέργεια όχι μόνο στον τουρισμό ως οικονομική δραστηριότητα αλλά και στο είδος του τουρισμού, και τονίζει ότι γερή παρακαταθήκη για το μέλλον θα αποτελέσει το να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες των κρίσεων και των ραγδαίων εξελίξεων.

 

Τα Ιόνια Νησιά αποτελούν κομβικό σημείο εισόδου στη χώρα, κυρίως από τη Δύση, και μάλιστα από τις περισσότερο πληγείσες χώρες της Ευρώπης, την Ιταλία και την Αγγλία, που αποτελούν κύριες αγορές για τα Ιόνια. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να ελεγχθούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια;

Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, ακολουθώντας την εφαρμογή των κανονισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως αυτά εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που δημιουργούνται. Αυτές εξαρτώνται από το άνοιγμα των συνόρων, τις αεροπορικές εταιρείες που θα πετάξουν και τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, όπως και για το ενδιαφέρον για ταξίδια των πολιτών από τις διάφορες χώρες, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι κρίσιμες παράμετροι της τουριστικής αλυσίδας, ξεκινώντας από τις πύλες εισόδου. Είμαστε, όμως, ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες.

 

Πώς θα ελεγχθεί η ροή εισόδου με ιδιωτικά σκάφη τα οποία κατεβαίνουν από την Αδριατική;

Σκάφη αναψυχής ενδιαφέρονται να έρθουν από πολλούς προορισμούς. Το Ιόνιο είναι ένας παράδεισος για τον θαλάσσιο τουρισμό και προσπαθούμε σήμερα να αναπτύξουμε τις λιμενικές υποδομές για να αξιοποιήσουμε αυτά τα χαρίσματα. Από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, θα επιτρέπεται ο κατάπλους με ειδικούς όρους, δηλαδή ελέγχους από το λιμεναρχείο, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον αριθμό των επιβαινόντων και στην υγειονομική κατάστασή τους σχετικά με τον Covid-19 (κρούσματα, επαφές με κρούσματα κ.λπ.). Παράλληλα, οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα ελέγχουν αυτά τα δεδομένα για να επιτρέψουν ή όχι την έξοδο επιβατών και πληρωμάτων στα νησιά. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Τι προσδοκίες υπάρχουν φέτος για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους;

Στηρίζουμε τα αιτήματα των επιχειρήσεών μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, της εποχικότητας, και των εργαζομένων στους αντίστοιχους κλάδους. Παραχωρήσαμε, όπως και άλλες περιφέρειες, ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων προς το υπουργείο Ανάπτυξης για να ενισχύσουμε τα μέτρα στήριξης.

Από την πλευρά μας, προσαρμόζουμε την εκστρατεία προβολής των νησιών στις νέες συνθήκες, με έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό, οργανώνουμε το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για να έλξουμε το ενδιαφέρον οπτικοακουστικών παραγωγών, με ήδη καλά αποτελέσματα, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επενδυτικότητα και αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ 324 επιπλέον νέες τουριστικές επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά, οι οποίες επιχορηγούνται με 49.414.307 ευρώ από το Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Το σύνολο των ενταγμένων τουριστικών επενδύσεων που επιχορηγούνται στα Ιόνια Νησιά είναι 400 και ο συνολικός προϋπολογισμός επένδυσης ανέρχεται σε 61.780.770 ευρώ.

Παράλληλα, προωθούμε τη σύγχρονη εκπαίδευση για 500 ανέργους στα Ιόνια Νησιά. Στόχος είναι να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση του βιογραφικού τους και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

Ακούγονται πολλά για τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Μπορούν να ζήσουν τα Ιόνια Νησιά χωρίς τουρισμό;

Σίγουρα τα Ιόνια μπορούν να ζήσουν καλύτερα και με καλύτερο και ποικίλο τουρισμό.

Η μονοκαλλιέργεια δεν έγινε μόνο στον τουρισμό ως οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στο είδος του τουρισμού. Τόσο η κρίση της κατάρρευσης της Thomas Cook όσο και η κρίση του Covid-19 μάς έκρουσαν το καμπανάκι για διεύρυνση των αγορών και των χωρών προέλευσης των τουριστών για εξειδίκευση των τουριστικών υπηρεσιών και επιμήκυνση της περιόδου.

Μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, τόσο σε σχέση με το υπέροχο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον όσο και σε σχέση με την πολιτισμική παράδοση, την ιδιαίτερη γαστρονομία και τις τεράστιες δυνατότητες του θαλάσσιου τουρισμού, που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα.

Αυτά προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε δυνατότητες σε υποδομές και υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους δήμους και τους τουριστικούς παράγοντες.

Τα Ιόνια Νησιά δεν θα πάψουν να είναι ελκυστικός προορισμός με τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει, όμως, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες των κρίσεων και των ραγδαίων εξελίξεων και αυτό θα αποτελέσει μια γερή παρακαταθήκη για το μέλλον.

 

Πώς συνδυάζεται η τουριστική ανάπτυξη με τις τόσο έντονες συγκρούσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Η τουριστική κίνηση και η ελκυστικότητα των Ιονίων Νήσων ποτέ δεν ανακόπηκε, αλλά οι άσχημες καταστάσεις που δημιουργεί η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων πλήττουν την εικόνα των νησιών και ευρύτερα της χώρας. Όραμά μας είναι η αναβάθμιση της ποιοτικής τουριστικής ταυτότητας, της ζωής των κατοίκων και της δημόσιας υγείας, και γι’ αυτό στηρίζουμε οικονομικά τις πρωτοβουλίες των δήμων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ενισχύοντας τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, όπως και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα πορεία, με θετικές προοπτικές. Με τον πρόσφατο νόμο, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα αναλάβει ένας νέος φορέας (Ανώνυμη Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με εταίρους την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όλους τους δήμους, με στόχο τη συντονισμένη διαχείριση, σύμφωνα με την εθνική πολιτική και τις δεσμεύσεις της χώρας για σύγχρονη διαχείριση, που σέβεται και προστατεύει τους πολίτες και το περιβάλλον.

 

Τι θετικό και τι κενά άφησε πίσω της η διαχείριση της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού;

Μας άφησε πολλά θετικά. Κατ’ αρχάς, συνειδητοποιήσαμε παντού πόσο σημαντικό είναι να αποφασίζουμε και να ενεργούμε ως χώρα, ως κοινωνία, συντεταγμένα και υπεύθυνα. Είναι, ακόμη, σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, μετά την κρίση της πανδημίας οι πολίτες εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα, όπως πρέπει να συμβαίνει σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Αναπτύξαμε, επίσης, δυνατότητες ψηφιακής επικοινωνίας, συνεργασίας φορέων και λειτουργίας υπηρεσιών και τηλεργασίας ευρύτερα.

Από υγειονομικής πλευράς, τα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν καλύτερα και στελεχώθηκαν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο δύσκολο κι αν είναι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές μας, με υψηλό κόστος διαμονής, να έρθουν γιατροί.

Ως περιφέρεια, πέρα από τη στήριξή μας στα νοσοκομεία, έχουμε ξεκινήσει, προ της κρίσης του κορονοϊού, τον προγραμματισμό για την πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ιατρικού και λειτουργικού εξοπλισμού των 12 κέντρων υγείας στα νησιά μας, για να έχουν οι πολίτες και οι επισκέπτες τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας παντού

Πηγή: https://freesunday.gr/

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 64χρονος που κατέστρεψε φωλιές χελιδονιών και σκότωσε νεοσσούς
Επόμενο άρθροΔουλειές, ανάπτυξη, κορυφαίο σύστημα υγείας: Η μικρή χώρα των 5 εκατ. που έγινε πρότυπο για όλη την Ευρώπη