Την ανησυχία ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ μπορεί να μην επαρκούν σε περίπτωση που αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα του κορονοϊού εκφράζει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή, τα ρεπό των ανθρώπων του ΕΚΑΒ έχουν κοπεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Το πρώτο διάστημα παραλάβαμε με τα ασθενοφόρα, χωρίς τις ειδικές στολές προστασίας, κρούσματα, τα οποία μάθαμε στη συνέχεια ότι είναι φορείς του ιού. Αυτό, όπως, καταλαβαίνετε δεν συμβαίνει τώρα, που υπάρχει συναγερμός. Πλέον σε όλα τα εμπύρετα περιστατικά φοράμε τις ειδικές στολές, αποφεύγουμε να παίρνουμε συνοδούς και απολυμαίνονται διαρκώς τα ασθενοφόρα».
Τι θα συμβεί, όμως, εάν ο ιός προσβάλει διασώστες του ΕΚΑΒ; «Μέχρι στιγμής η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα, έχουμε μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην υπηρεσία. Το επόμενο διάστημα σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, το θέμα είναι να μην είναι πολλά. Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες. Οι διασώστες δεν θα είναι αρκετοί εάν κορυφωθεί ο ιός. Θα χρειαστούν εφεδρείες. Δουλεύουμε με το ήδη μειωμένο προσωπικό. Το θετικό είναι ότι αναμένεται να γίνουν προσλήψεις ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή του ΕΚΑΒ. Από εκεί και πέρα να πούμε ότι δουλεύουμε με ασθενοφόρα του 2004, ενώ ακόμα οι διασώστες δεν έχουν μπει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ δίνουν μεγάλη προσοχή και στα μέτρα που παίρνουν στα σπίτια τους για να παραμείνουν ασφαλείς οι οικογένειές τους: «Όταν μπαίνουμε στο σπίτι αφήνουμε έξω τα ρούχα μας και δεν μας πλησιάζουν τα παιδιά μέχρι να ολοκληρωθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία».
Ομάδα διαχείρισης κρίσεων
«Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν γίνουν καλύτερα». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο γιατρός Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.
«Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τις επόμενες ημέρες. Έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ έχουμε λάβει πρόσθετες προμήθειες που μας είναι απαραίτητες. Η κάθε κρίση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όλες οι κρίσεις με καινούργια μικρόβια ή ιούς έχουν έναν παράγοντα αγνώστου. Το άγνωστο είναι το δύσκολο, καθώς η επιστήμη έχει πολλές απορίες να λύσει. Ωστόσο, οι ρυθμοί με τους οποίους μαθαίνουμε σήμερα πράγματα, σε σχέση με το παρελθόν, γίνονται κάθε φορά και με κάθε νέο ιό που μας απασχολεί ταχύτεροι».
Ο κ. Πύρρος σημειώνει ότι το ΕΚΑΒ ήδη έχει πάρει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
«Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το ρητό η γνώση σώζει. Προσπαθούμε να μιλάμε με το προσωπικό, να τους ενημερώνουμε για τα νέα δεδομένα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ.
Επίσης μετατρέψαμε το γραφείο κινήσεως του ΕΚΑΒ σε «help desk». Δηλαδή, σε κέντρο από το οποίο οι διασώστες θα μπορούν διαρκώς να πληροφορούνται για τα νέα δεδομένα και να λαμβάνουν ενημέρωση για ότι τους απασχολεί. Επίσης, λάβαμε και κάποια ειδικά μέτρα. Πρώτον οι άνθρωποι που δουλεύουν στο τηλεφωνικό κέντρο δεν έρχονται σε επαφή με τα πληρώματα που είναι στο δρόμο, τα πληρώματα δουλεύουν μόνο με ένα ζευγάρι, δεν αλλάζουν ζευγάρια. Περιμένουμε πλέον την ενίσχυση σε προσωπικό που ήδη έχει δρομολογηθεί».