Έκκληση στο Δήμο να υλοποιήσει τα μέτρα ανακούφισης | Χείρα βοηθείας αναζητούν οι επιχειρηματίες

Ζητούν μείωση τελών και σχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων
Ανάγκη να ληφθούν ειδικά μέτρα για τα νησιά

Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη μείωση των τελών και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής ζητούν οι επιχειρηματίες από τη δημοτική αρχή. Χθες εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή και τις πλατείες Σολωμού, Δημοκρατίας και Αγίου Μάρκου συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητήσουν για σειρά από ανοιχτά θέματα που τους δημιουργούν τεράστια αγωνία για την επόμενη μέρα. Όπως επισημαίνουν, με δηλώσεις τους στην «ΗΜΕΡΑ» είναι ανάγκη η δημοτική αρχή να αντιληφθεί γρήγορα το ρόλο που διαδραματίζουν στην οικονομική ζωή του τόπου οι επιχειρηματίες και να λάβει άμεσα τις απαιτούμενες αποφάσεις για την ανακούφισή τους.

Αυτή τη στιγμή για τον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα καταστήματα στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν κατά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, είναι η θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν εισέλθουν στο κατάστημα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους χώρους σημάνσεις για την τήρηση των μέτρων αλλά και τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια τύπου «σαλούν» ειδικά στις τουαλέτες. Επομένως, γίνεται αντιληπτό, ότι ακόμα και αν ισχύσουν τα μισά από τα παραπάνω μέτρα, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για την προμήθεια υλικών και για τις απαραίτητες μετατροπές.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ένα από τα βασικά αιτήματα των επιχειρηματιών είναι να κοινοποιήσει άμεσα η δημοτική αρχή τα σχέδιά της για τη λειτουργία των καταστημάτων και κυρίως σχετικά με τη διάθεση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τα τραπεζοκαθίσματα που θα τοποθετηθούν. Επίσης, αυτό που απασχολεί έντονα τους καταστηματάρχες είναι το αν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα και στήριξη για όσους δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, είναι δεδομένο ότι θα πληγούν σε τεράστιο βαθμό όλες οι επιχειρήσεις του νησιού και αρκετοί συμπολίτες μας θα μείνουν άνεργοι.

Μετά από τη διεξοδική συζήτηση που έγινε μεταξύ της διοίκησης του Επιμελητηρίου και των επιχειρηματιών, αποφασίστηκε άμεσα να γίνει μία συνάντηση με τον Δήμαρχο Ν. Αρετάκη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το σχεδιασμό του πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Από ΄κει και πέρα, όπως επισημαίνουν είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες σε πολλά μέτωπα, για να διεκδικήσουν ευνοϊκούς όρους για την επόμενη μέρα, ώστε να επανακάμψει η οικονομία. Μάλιστα όπως ανέφεραν, αν δεν υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις από τη δημοτική αρχή και δεν βγει κάποιο αποτέλεσμα από τη συνάντηση, είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακόμα και στη Δικαιοσύνη.

Συνεχείς προσπάθειες από το Επιμελητήριο
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής, το Επιμελητήριο Ζακύνθου έχει κοινοποιήσει στο Δήμο άλλες τρεις φορές τα αιτήματα των επιχειρηματιών του νησιού. Τα πιο βασικά είναι: α) Απαλλαγή καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων για το διάστημα των περιοριστικών όρων λειτουργίας τους, β) Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, γ) Απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και αιγιαλού σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις του νησιού. Ανάπτυξη όπου αυτό είναι εφικτό περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων και σετ ξαπλωστρών έως 31/12/2020. δ) ΔΕΥΑZ Απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων από το πάγιο τέλος αποχέτευσης ως και τέλους χρήσης αποχετευτικού δικτύου, ε) Μείωση καταβολής ενοικίου, κατά 40%, σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα, στ) Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών έως 30-10-2020. Διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων κοινόχρηστων χώρων για το 2019/2020. Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων οφειλόμενων ποσών προς το Δήμο μας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 2020.


Φώτης Κόττης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου
«Έγινε μία σημαντική συνάντηση με τους επιχειρηματίες. Τους τελευταίους μήνες λαμβάνουμε τα μηνύματα και νιώθουμε την αγωνία τους για το πως θα λειτουργήσει η επόμενη μέρα. Γι’ αυτό έχουμε κάνει και τα σχετικά αιτήματα στον Δήμο. Έχουν παρθεί αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και έχουμε αγωνία για την υλοποίηση τους σε όλα τα επίπεδα. ¨Έχουμε όμως και μεγάλη αγωνία για το πως θα είναι η επόμενη μέρα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Με ποιες ρυθμίσεις; Σε πόσα τμ θα είναι περιορίζεται η λειτουργία ανά άτομα; Πρέπει ο Δήμος να σκύψει στο πρόβλημα και να οργανώσει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει το κάθε μαγαζί και αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Το αίτημα όλων είναι να γίνει άμεσα μία συνάντηση με τον Δήμαρχο, ώστε να μας ενημερώσει για το πως θα γίνει αυτή η διαδικασία. Δηλαδή η εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το άνοιγμα των καταστημάτων».


Νίκος Τσίπηρας – Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου
«Αντιμετωπίσαμε το θέμα σε δύο επίπεδα. Σε τοπικό επίπεδο συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν από τον Δήμο, ιδίως για την πλήρη απαλλαγή των επιχειρηματιών από τα τέλη, διότι θα πρέπει να στηριχθούν σήμερα οι επαγγελματίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και ο Δήμος θα έχει στη συνέχεια υγιείς επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία του νησιού, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με την στήριξη από την πολιτεία. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα δεν έχουν μία ιδιαιτερότητα για τις νησιωτικές περιοχές, ενώ έχουν πληγεί ιδιαιτέρως οι νησιωτικές περιοχές από την τεράστια μείωση του τουρισμού. Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει μία ολική καταστροφή, διότι το εισόδημά των νησιωτών στηρίζεται αποκλειστικά ή σε τεράστιο βαθμό από τον τουρισμό. Αυτή η ιδιαίτερη αντιμετώπιση στα νησιά θα πρέπει να διεκδικηθεί από όλους τους επαγγελματίες και τους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών. Λέμε «όχι» στα οριζόντια μέτρα».


Νίκος Μυλωνάς – Επιχειρηματίας
«Είμαστε προβληματισμένοι για τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε και για όσα θα επακολουθήσουν. Κάνουμε κάποιες κινήσεις για να δούμε πως θα λειτουργήσουμε. Ακούμε διάφορα από την κυβέρνηση, τον Δήμο και τους φορείς. Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και έχουν επηρεαστεί όλοι. Είμαστε όμως ενωμένοι όλοι, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Ζακύνθου. Δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση από τον Δήμο και για αυτό κάναμε τη συνάντηση. Θα ζητήσουμε να συναντηθούμε με τον Δήμαρχο. Νομίζω ότι είναι μαζί μας και θα μας βοηθήσει. Δεν είμαστε εγκληματίες! Θέλουμε να δουλέψουμε. Έχουμε οικογένειες, προσωπικό και αν μας βοηθήσει ο Δήμος, θα τον βοηθήσουμε και εμείς. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.


Χαράλαμπος Μουζάκης – Επιχειρηματίας
«Σήμερα έγινε μία πρώτη συνάντηση με τους καταστηματάρχες της παραλιακής, της πλατείας Σολωμού, Δημοκρατίας και Αγίου Μάρκου για θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των καταστημάτων. Η λειτουργία τους εξαρτάται από τις διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία. Τα αιτήματα μας (τέλη παρεπιδημούντων, κοινόχρηστοι χώροι) προς το Δήμο πρέπει να ικανοποιηθούν, ώστε να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε. Ο Δήμαρχος θα πρέπει πριν την ημερομηνία επανεκκίνησης των καταστημάτων να έχει αποφασίσει και να μας ενημερώσει για τους χώρους που θα μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα (τμ και σε τι ποσοστά). Ένα θέμα σοβαρό που συζητήσαμε έχει να κάνει με το προσωπικό και συγκεκριμένα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν δυσλειτουργίες. Έχουμε πρόβλημα, γιατί πρέπει να κρατήσουμε όλο το προσωπικό. Ο Δήμαρχος πρέπει να ενημερωθεί και να καταλάβει το βάρος που σηκώνουν οι επιχειρηματίες. Πρόβλημα υπάρχει και με τα μισθώματα…. Οι αρχές και οι φορείς πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιχειρηματίες είναι το μέλλον. Αν δεν στηριχθούν, θα έχουμε αύξηση της ανεργίας που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί».

Πηγή: imerazante.gr