Εκλογές 2019: Αυτό είναι το σχέδιο Τσίπρα αν βγει ευρωβουλευτής η Κουντουρά

Η κυβέρνηση μπορεί να έφερε την τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου ώστε ένας νυν βουλευτής να μπορεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές 2019 προκειμένου να ικανοποιήσει την Έλενα Κουντουρά και τονΣπύρο Δανέλλη, η τυχόν εκλογή τους ωστόσο δεν αναμένεται να φέρει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία λένε ότι ακόμα και εάν εκλεγούν και οι δυο βουλευτές θα πρέπει παραιτηθούν στα μέσα Ιουνίου όπου όπως δείχνουν όλα η Βουλή θα έχει κλείσει και θα λειτουργούν μόνο τα θερινά τμήματα.

Βάση του κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κλείσει το κοινοβούλιο όποτε θέλει – ο Κ. Καραμανλής την είχε κλείσει τον  Μάιο –  και να ορίσει τα τρία θερινά τμήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Μέσα την περίοδο αυτή  δεν μπορεί να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια όπως για παράδειγμα πρόταση μομφής από την ΝΔ.

Με βάση λοιπόν τα χρονοδιαγράμματα αυτά, ακόμα και αν παραιτηθούν οι δυο βουλευτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παρά να περιμένει την λήξη των θερινών τμημάτων προκειμένου να αμφισβητήσει την  κυβέρνηση. Όμως τότε δεν θα χρειαστεί να γίνει τίποτα από τα τρομερά που φαντάζονται κάποιοι καθώς ο πρωθυπουργός μετά τις 15 Αυγούστου θα μπορεί να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες. Οι πιθανότερες ημερομηνίες όπως έχει γράψει το newsit.gr είναι η 29η Σεπτεμβρίου ή η 6η Οκτωβρίου.

Ο άσσος στο μανίκι και οι «χρυσές εφεδρείες»

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν θελήσει να αξιοποιήσει την δυνατότητα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής και οι δυο βουλευτές που στηρίζουν την κοινοβουλευτική του ομάδα παραιτηθούν, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τους 151 που χρειάζεται να κυβερνήσει. Ο ένας είναι ήδη γνωστός και δεν είναι άλλος από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο προοδευτικό μέτωπο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από ενάμιση μήνα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως λένε μάλιστα  συνεργάτες του πρωθυπουργού την συγκεκριμένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και χρυσές εφεδρείες  καθώς οι εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο έχουν φέρει και άλλα στελέχη από τα μικρότερα κόμματα κοντά στην κυβέρνηση.

Με βάση λοιπόν αυτή την ανάλυση, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει κανέναν πρόβλημα ακόμα και αν εκλεγούν και η Έλενα Κουντουρα και ο Σπύρος Δανέλλης στην ευρωβουλή.

Παράλληλα οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι και τα σενάρια τα οποία μιλούν για εκλογές τον Ιούνιο διακινούνται εκ του πονηρού καθώς εάν επρόκειτο η κυβέρνηση να κάνει εκλογές την άνοιξη θα τις έκανε μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Το όριο του Τσίπρα για εκλογές τον Ιούνιο

Το σενάριο που θέλει εκλογές τον Ιούνιο στηρίζεται στην λογική του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα έχει χάσει με μεγάλη διαφορά και άρα θα ήταν καλύτερα να στήσει κάλπες πριν το φθινόπωρο προκειμένου να αποφύγει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν το καλοκαίρι.

Όσοι πάντως αντικρούουν αυτό το σενάριο λένε ότι ο μοναδικός λόγος για να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές τον Ιούνιο είναι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωεκλογές να είναι γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο τότε έχει λογική να ξαναπάει σε εθνικές εκλογές μειώνοντας έτσι εντελώς την διαφορά με την ΝΔ.

Ακόμα λένε ότι οι εκλογές το φθινόπωρο έχουν την λογική τους καθώς  μια καλή τουριστική περίοδος θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία ενώ θα έχουν γίνει και πολλές διορθωτικές κινήσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Τέλος η έκθεση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον Αλέξη Τσίπρα αφού εκτός από τον θετικό απολογισμό που θα κάνει θα μπορεί να εξαγγείλει και νέες παροχές.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr