Η ομογενής πολιτικός Αραβέλα Σιμωτά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του πολιτικού της γραφείου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων ενδέχεται να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε πολλές από τις εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις της περασμένης Τρίτης, στις οποίες, σύμφωνα με την «Gotham Gazette», ορισμένοι υποψήφιοι που προηγούνται δεν θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτει το σχετικό ρεποτάζ είναι πως εστάλησαν σε ψηφοφόρους 765.000 ταχυδρομικές κάλπες σε επίπεδο Πολιτείας, την ώρα που ο αριθμός των πολιτών που προσήλθαν να ψηφίσουν από κοντά έφτασε τους 471.000! Ασφαλώς, οι ταχυδρομικές κάλπες δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες και μόνο ένα ποσοστό αυτών των ψηφοφόρων συμμετείχε τελικά στη διαδικασία. Ομως, σε απόλυτο αριθμό, ίσως οι επιστολικές ψήφοι είναι αρκετές για να ανατρέψουν την κατάσταση σε πολλές αναμετρήσεις.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζιμ Μπρέναν (Jim Brennan) και δυο μάχες «ελληνικού» ενδιαφέροντος: Στην Περιφέρεια 36 της Πολιτειακής Βουλής στην Αστόρια, όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος «εκλεκτός» της DSA, Ζοχράν Μαμντάνι, προηγείται της ομογενούς Πολιτειακής Βουλευτή, Αραβέλας Σιμωτά με διαφορά 7,4 ποσοστιαίων μονάδων (46,3% έναντι 53,7%), με την «ψαλίδα» σε απόλυτους αριθμούς να περιορίζεται στις 589 ψήφους. Επίσης, στην Περιφέρεια 12 της Ομοσπονδιακής Βουλής, η παραδοσιακή σύμμαχος του Ελληνισμού, Κάρολιν Μαλόνι, διατηρεί «βραχεία κεφαλή» έναντι του Σουράι Πατέλ, με 41,5% έναντι 40% και 572 ψήφους.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Περιφέρεια 12 της Κάρολιν Μαλόνι, η Επιτροπή Εκλογών έχει αποστείλει σε ψηφοφόρους 109.000 ταχυδρομικές κάλπες. Πρόκειται για έναν αριθμό 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτόν των αυτοπρόσωπων ψηφοφόρων της Τρίτης (39.000) και οι ψηφοφόροι που τελικά έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας ίσως είναι αρκετοί για να διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.

Εθνικός Κήρυξ

Η Καρολίν Μαλόνι στο συλλαλητήριο της Ομογένειας για τη Μακεδονία στη Νέα Υόρκη, 18 Μαρτίου, 2018. Φωτογραφία: («Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη)

Για την δε περίπτωση της Αραβέλας Σιμωτά, οι αριθμοί επίσης είναι παρόμοιοι, καθώς οι περίπου 8.000 ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις εκλογές της Τρίτης είναι οι μισοί από τους 16.000 που είχαν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούσαν, να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Από τις πρώτες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, τόσο η κ. Σιμωτά, όσο και οι συνεργάτες της, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως διαφάλισαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της, άσκησε το δικαίωμά του εξ αποστάσεως, για την ασφάλειά του. Παρότι ουδείς γνωρίζει πόσες ψήφοι από τις 16.000 όντως εστάλησαν μέχρι τις 23 Ιουνίου, μια στοιχειωδώς διαφορετική τάση του συσχετισμού δυνάμεων ίσως είναι ικανή, με βάση τους αναμενόμενους αριθμούς επιστολικών ψήφων, να φέρει την κ. Σιμωτά ξανά στα έδρανα την επόμενη διετία, αν και οι μέχρι στιγμής οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί.

Πάντως, η «Gazette» ξεκαθαρίζει πως μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει γίνει καμία καταμέτρηση για την επιστολική ψήφο και, ενδεχομένως, να μην υπάρχει απάντηση ως προς τους τελικούς νικητές για μια ακόμη εβδομάδα.

Πηγή: ekirikas.com