Στην πρόσφατη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ανάμεσα στους κλισέ λόγους και τα διάφορα κουτσομπολιά περί… αισθητικής ντυσιμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια είδηση μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους. Κόντρα στην διαδεδομένη αίσθηση των ημερών πως στα τέλη Αυγούστου θα ανακοίνωνε πρόωρες εκλογές για τις αρχές Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν: «Πηγαίνετε άφοβα διακοπές», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Φαίνεται ωστόσο πως παρά τις υποκειμενικές βουλήσεις του πρωθυπουργού, η πραγματικότητα παίζει τα δικά της πολιτικά παιχνίδια. Μια νέα κυβερνητική κρίση, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, είναι και πάλι εδώ και δεν αποκλείεται οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο να αποδειχθούν άστοχες. Στην πραγματικότητα βέβαια, ελάχιστη σημασία έχει με όρους ουσίας η ημερομηνία των εκλογών.

Άλλωστε, το επόμενο καλοκαίρι η τετραετία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται, συνεπώς το βασικό διακύβευμα είναι το εύρος της προεκλογικής περιόδου: αν πάμε σε πρόωρες εκλογές η προεκλογική περίοδος θα είναι μικρή (εξαιτίας, εν πολλοίς, των παραιτήσεων Δημητριάδη-Κοντολέων μετά τα όσα συνέβησαν στην ΕΥΠ). Αν όχι, θα την ευχαριστηθούμε.

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί δύναμης δεν πρόκειται να αλλάξουν ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Βέβαια, υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: ποιοι ακριβώς είναι οι συσχετισμοί;

Όσο και αν οι δημοσκοπήσεις επιχειρούν να αποτυπώσουν ένα προβάδισμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που δεν γυρνάει με τίποτα, είναι μάλλον δεδομένο πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ίσως όχι ολοκληρωτικά: ίσως πράγματι η Νέα Δημοκρατία να μην έχει αποσυσπειρωθεί αρκετά ώστε να είναι κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διαφορά είναι δεδομένα μικρότερη από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (δεν θα είναι και η πρώτη φορά άλλωστε). Και αυτό είναι κρίσιμο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν έρχεται αυτή.

Με τον εκλογικό νόμο να βγάζει κυβέρνηση με βάση την απλή αναλογική και -αγνοώντας εντελώς τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων- το σίγουρο μοιάζει να είναι ένα: η διαφαινόμενη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν θα της χαρίσει την νίκη από τον «πρώτο γύρο». Αντίθετα, τα πάντα θα κριθούν στις επαναληπτικές και κατ’ επέκταση στο τι κυβερνητικές συμμαχίες θα σχηματιστούν.

Είναι δεδομένο πως στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα είναι ήδη προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο: πιθανή συμμαχία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα25 με προοπτική μια αντι-δεξιά κυβέρνηση- και ενώ στον πρώτο γύρο των εκλογών η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται απειλητική την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ένα σχέδιο που μπορεί να πετύχει. Από τη μεριά της δε, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί επίσης κάποιον άλλον για να συγκυβερνήσει.

Το παράδοξο; Και τα δυο κόμματα κοιτάνε προς την ίδια μέρα- σε αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Με απλά λόγια, μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές και ποιες είναι οι δυναμικές τους, αλλά υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε από τώρα: το ΠΑΣΟΚ θα ρυθμίσει την κατάσταση και ο (δικαίως εκνευρισμένος με τα όσα έγιναν εσχάτως) Νίκος Ανδρουλάκης θα παίξει τον πλέον κομβικό ρόλο.

Μέχρι πρότινως δεν θα μπορούσε κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα το ποιο από τα δυο κόμματα εξουσίας αντιλαμβάνεται ως «φυσικό συνομιλητή» του το ΠΑΣΟΚ. Η ώρα που το συγκεκριμένο ερώτημα έπαυε να είναι κολλημένο στον πάτο μιας βολικά δομημένης ιεράρχησης για το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει.

Και ό,τι και αν αποφασίσει είναι δεδομένο πως κάτι από την παλιά του ταυτότητα θα μείνει πίσω δια παντός…

Πηγή: menshouse.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: “Ντου” του Λιμενικού σε αλιευτικό σκάφος-Τι κατασχέθηκε (εικόνα)
Επόμενο άρθροΤεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης – Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους