Δυνατότητα άμεσης κατάρριψης του 80% των α/φ της ΠΑ με την απογείωση

Η Τουρκία προχώρησε πριν από λίγο στην βολή αποδοχής του πυραυλικού συστήματος S-400, εκτοξεύοντας πύραυλο κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, στην παραλιακή πόλη της Σινώπης.

Έτσι λοιπόν βάσει των δυνατοτήτων του συστήματος το 80% των αεροσκαφών της ΠΑ καταρρίπτονται με την απογείωσή τους. Πλην των ΑΒ του Αράξου και της Ανδραβίδα, οι οποίες βρίσκονται εκτός βεληνεκούς (με θεωρητική τοποθέτηση των τουρκικών συστημάτων σε βάθος 100 χλμ. από τα μικρασιατικά παράλια), όλες οι άλλες βάσεις της ΠΑ, η 111ΠΜ  στην Αγχίαλο, η 110 ΠΜ στην Λάρισα, η 114 ΠΜ στην Τανάγρα και η 115 ΠΜ στην Κρήτη βρίσκονται εντός της ακτίνας δράσης των 400 χλμ. των S-400

Όπως βέβαια και η 112 ΠΜ (τακτικών μεταφορών, αλλά και βάση των ελληνικών ΑΣΕΠΕ στην Ελευσίνα, όπως φυσικά και οι Σμηναρχίες Μάχης σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι Κρήτης).

(Φώτο επάνω: Η περιοχή απαγόρευσης που μπορούν να επιβάλουν ο τουρκικοί S-400 τοποθετημένοι σε μια θεωρητική βάση 50-10 χλμ. από τα μικρασιατικά παράλια)

Το οπλικό σύστημα S-400 Triumph είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα  πολύ μακρού βεληνεκούς, που είναι ικανό να αντιμετωπίζει κάθε είδος ιπτάμενων στόχων, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη, AWACs, μαχητικά αεροσκάφη, UAVs, ελικόπτερα, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με κορυφαίες επιδόσεις, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το καλύτερο χερσαίο Α/Α σύστημα στον κόσμο».

Η Τουρκία προμηθεύτηκε ένα Σύνταγμα με 2 Τάγματα των 32-36 εκτοξευτών, με 144 πυραύλους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμη Σύνταγμα.

Πρόκειται για πυραύλους μικρούς σε μέγεθος, όπου καθοδηγούνται αυτόνομα προς τον στόχο, δηλαδή δεν απαιτούν την συνεχή καθοδήγηση από το ραντάρ ιχνηλάτησης 92Ν2Ε.

Αυτού του είδους οι πύραυλοι έχουν μικρομεσαίο βεληνεκές και χαμηλή (σχετικά) ταχύτητα διότι χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά ελισσόμενους στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη, UAVs, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πύραυλος αυτής της κατηγορίας για το Α/Α σύστημα S-400 είναι ο 9Μ96Ε2, ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ, μέγιστο ύψος εμπλοκής 30 χλμ, και ταχύτητα περίπου 3 Mach.

Επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα (Pk, όπου το 1=100% ποσοστό επιτυχίας), τα οποία είναι 0,9 έναντι μαχητικού αεροσκάφους, 0,8 έναντι UAVs, και 0,7 έναντι πυραύλων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ένας εκτοξευτής δύναται να εξοπλιστεί με 16 τέτοιους πυραύλους, καθώς το κάθε κάννιστρο μπορεί να χωρέσει 4 πυραύλους 9M96E2.

Η επιχειρησιακή αξία των S-400 δεν είναι μόνο να καταρρίπτει μαχητικά μόλις θα απογειωθούν από τις ελληνικές βάσεις αλλά να εκτελεί τις παρακάτω αποστολές:

– Προστασία καίριων εγκαταστάσεων και υποδομών της Τουρκικής Επικράτειας (αεροδρόμια, ΒΙΠΕ, Κέντρα Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων, συγκοινωνιακές υποδομές κοκ).

– Άρνηση πρόσβασης περιοχής (ΑΑ/Α2D) για τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα Τουρκικά αεροσκάφη για αποστολές εναέριας περιπολίας (CAP).

– Επιτήρηση του γεωγραφικού χώρου του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου και παροχή μιας επιπλέον πηγής πληροφοριών για το Τουρκικό ΣΑΕ.

– Εμπλοκή και κατάρριψη τυχόν εισερχόμενων εναέριων απειλών που θα επιχειρούν είσοδο στην τουρκική επικράτεια.

Πηγή: pronews.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: Άμεση έγκριση για χορήγηση 270.000 ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών του ΙΑΝΟΥ (αναλυτική λίστα+απόφαση)
Επόμενο άρθροΠύλαρος: 3600 τόνους μπάζα ξέθαψε ο Στρατός! (pics)