Πότε αναμένεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας

Από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν περάσει 28 ημέρες. Η Ελλάδα μπήκε σε καραντίνα στις 23 Μαρτίου και η ζωή όλων των πολιτών άλλαξε αφού για πρώτη φορά οι περισσότεροι έζησαν και συνεχίζουν να ζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Με την πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, η εξάπλωση του κορονοϊού ελέγχθηκε και διατηρείται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός για το οποίο έχει ανοίξει συζήτηση για την άρση των μέτρων. «Αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλη Απριλίου θα έχουμε την κάθοδο της καμπύλης ούτως ώστε μέσα στο Μάιο να έχουμε την απόλυτη πτώση των κρουσμάτων και την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό», επεσήμανε στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκια επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μελετώντας τα στοιχεία και χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα υποστηρίζουν πως αν διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, χαλάρωση των μέτρων αναμένεται το πρώτο 15νθήμερο Μαΐου. «15 έως 18 Μαΐου θα είναι η ημερομηνία – με βάση το μοντέλο – που μπορούμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν να ξεκινήσει σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων σε νομούς και μικρές κοινωνίες που δεν έχουν κρούσματα υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ethnos.gr