ΕΛ.ΑΣ… απούσα και σχεδόν «ελεύθεροι» δρόμοι και τα διόδια για μετακινήσεις

Η ΕΛ.ΑΣ. στις 23 Μαρτίου έκοψε 79 κλήσεις για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και μόλις 7 κλήσεις για μη χρήση μάσκας σε ολόκληρη την Αττική όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί προ του περιστατικού αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη ήταν έως και 12 φορές μεγαλύτεροι.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα, σχεδόν… εξαφανίστηκαν από τους ελέγχους για τα μέτρα κατά της πανδημίας, υπό τον φόβο να υπάρξουν νέα επεισόδια ή βιαιοπραγίες που θα προκαλέσουν νέα έκρηξη αντιδράσεων.

Τις τελευταίες ημέρες οι μοτοσικλετιστές της ομάδες ΔΙΑΣ και τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης αρκούνται στα ηχητικά σήματα και στις κόρνες για να ειδοποιούν τους πολίτες να μην συγχρωτίζονται ή να φορούν μάσκες, με τους ενστόλους να μην… πλησιάζουν τους πολίτες.

Έτσι, από τη μεγάλη ένταση των ελέγχων στις αρχές του τρίτου κύματος η ΕΛΑΣ έχει φτάσει σήμερα στον αντίποδα της πλήρους αδράνειας.

Ειδικές εντολές

Πλέον λοιπόν η κεντρική εντολή είναι για άτυπη απόσυρση της ΔΙΑΣ και των άλλων υπηρεσιών αιχμής από τους ελέγχους για τον κορονοϊό. Έτσι οι λίγες κλήσεις που κόβονται είναι από τα μπλόκα της τροχαίας και από μικροελέγχους στον δρόμο. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από αυστηρές εντολές για συγκράτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ και Δράση για την αποφυγή πράξεων βίας ή άλλων παράνομων ενεργειών που εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανέφεραν αστυνομικοί στα ΝΕΑ «η σύσταση από πολιτική και φυσική ηγεσία είναι ότι όλα θα είναι πολύ αυστηρά, δεν θα χαρίζεται καμία ενέργεια πέραν των καθηκόντων μας και θα υπάρχει σε πρώτη φάση άμεση εκδίωξη από την υπηρεσία.

Επιπλέον, μας μας επέστησαν την προσοχή στο θέμα της χρήσης πτυσσόμενης ράβδου και διαταχθήκαμε να βγουν από τα κράνη μας σήμερα ή αυτοκόλλητα που δεν έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία. Μας είπαν, τέλος, να μην ασχολούμαστε με τον COVID-19 αλλά με την αστυνόμευση, χωρίς κλιμάκωση των καταστάσεων και να μη λέμε καμία κουβέντα παραπάνω».

Πηγή: dikaiologitika.gr