Εμβόλια: Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο για τους εμβολιασμένους

Αγγίζουν την απόλυτη πληρότητα ο αριθμός των ραντεβού για τα εμβόλια

Αλλάζει το πρωτόκολλο για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Nίκος Τζανάκης. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κρούσμα οι οδηγίες πλέον είναι να παρακολουθούνται απλώς. Δε θα πρέπει πλέον να κάνουν μοριακά τεστ ή self test.

Αν πάλι βγούμε θετικοί στον ιό, τότε μένουμε καραντίνα ως κρούσμα πλέον, για δέκα ημέρες, και παρακολουθούμαστε», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Τζανάκης αναφέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα περάσουν τη νόσο ως ασυμπτωματικοί ή με λίγα συμπτώματα και δε θα κινδυνέψουν. «Κάποιος που έχει πλήρως εμβολιαστεί και χαρακτηριστεί ως στενή επαφή κάποιου κρούσματος θα παραμένει στη δουλειά του, θα παρακολουθείται και δεν θα χρειαστεί να κάνει ούτε τεστ», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Απαντώντας στην ερώτηση που οφείλονται οι αλλαγές στη διαδικασία αντιμετώπισης των εμβολιασμένων και των νοσούντων ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Ακόμα μαθαίνουμε τον ιό, γι’ αυτό και έγιναν αυτές οι αλλαγές».

Πριν δεν ξέραμε πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Όσο προστίθενται γνώσεις αλλάζει και η Ιατρική. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο και σε ποιο επιδημιολογικό επίπεδο είμαστε. Όσον αφορά την κατάσταση της χώρας εμείς συνεχίζουμε στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου. Η μισή χώρα είναι πορτοκαλί – κίτρινη. Την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να περάσουν στο κίτρινο περισσότερες περιοχές». Αναφορικά με τη συζήτηση για τα προνόμια ο κ. Τζανάκης είπε: «Η ίδια η ζωή θα επιβάλει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των εμβολιασμένων. Θα ταξιδεύουν ευκολότερα. Θα μπορούν να συνευρίσκονται με άλλους σε κλειστό χώρο, ενδεχομένως χωρίς μάσκα. Η επιχειρήσεις θα θέλουν να έχουν εμβολιασμένο το προσωπικό».

Τι προβλέπει η νέα οδηγία για τον εμβολιασμό όσων νόσησαν

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα απλώς παρακολουθούνται. Δεν απαιτείται να κάνουν μοριακά και self τεστ.
  • Μια δόση εμβολίου θα απαιτείται πλέον για όσους νόσησαν μέχρι και πριν έξι μήνες
  • Δύο δόσεις εμβολίου θα κάνουν όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια 3 μήνες μετά

Τέλος Ιουνίου θα έχουμε εμβολιαστικό ποσοστό της τάξης του 65%

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι «τέλος Ιουνίου θα πετύχουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό της τάξης του 65%. Υπάρχει βελτίωση και στην ομάδα πάνω από 70 χρονών και με τα προγραμματισμένα ραντεβού έχουμε φτάσει το 75%. Πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι. θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Επειδή μιλάμε και για προνόμια, θα πω αυτό που είπε η κα Θεοδωρίδου. Το μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους είναι το ίδιο το εμβόλιο γιατί είναι ένα διαβατήριο ζωής.

Χαρακτηριστικά στο 100% βρίσκεται η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμό στην Αττική Παράλληλα, προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ τα κλεισμένα ραντεβού για το επόμενο διάστημα στην Αττική φτάνουν το 100%. Συνολικά, έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από έξι εκατομμύρια δόσεις. Την προσεχή Πέμπτη 10 Ιουνίου εν τω μεταξύ ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 25-29 ετών, με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Πηγή: ethnos.gr