Εμβόλιο γρίπης: Νωρίτερα οι εμβολιασμοί λόγω κορονοϊού – Επί ποδός οι ειδικοί

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι εμβολιασμοί για τη γρίπη λόγω covid

Σε ετοιμότητα είναι η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας αλλά και οι υγειονομικές αρχές μπροστά στο ενδεχόμενο να καταγραφεί νέο κύμα της επιδημίας. Άλλωστε τα σημάδια που έρχονται από την Ισπανία είναι εξαιρετικά δυσοίωνα αφού η χώρα βρέθηκε και πάλι στο «μάτι» του κορονοϊού με τα θύματα να αυξάνονται καθημερινά.

Γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ο κύκλος των εμβολιασμών για τη γρίπη, ώστε ο πληθυσμός να είναι προετοιμασμένος και να μην συμπέσουν πιθανά βαριά περιστατικά γρίπης  και covid-19. Ήδη υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, ενώ οι δόσεις αναμένεται φέτος να είναι περισσότερες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ήδη έχουν παραγγελθεί 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης.

Η μάχη για το εμβόλιο

Πάντως εκτός από τις σχετικές προετοιμασίες για το πιθανό δεύτερο κύμα από Σεπτέμβριο, η επιστημονική κοινότητα αναμένει με αγωνία και το εμβόλιο που μπορεί να παραχθεί άμεσα. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Δημόπουλο, ήδη τρία εμβόλια είναι στη φάση 3 των κλινικών μελετών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ οι διαδικασίες για τη παραγωγή τους προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Με βάση τις εκτιμήσεις του κ.Δημόπουλου, παρότι δεν μπορεί να προσδιορισθεί επ ακριβώς ο χρόνος διάθεσής τους στην παγκόσμια αγορά, είναι πιθανό να είναι έτοιμα ακόμη και σε 4 μήνες ή σε 8 στο χειρότερο σενάριο.

Όπως και να ‘χει το ζήτημα είναι η όποια ανακάλυψη του εμβολίου να είναι τέτοια ώστε να παραχθούν επαρκείς ποσότητες για να καλυφθεί όλος ο πλανήτης, αλλά και να είναι σε προσιτή τιμή προκειμένου να μπορέσουν όλες οι χώρες να ανταποκριθούν.

Πηγή: ethnos.gr