- Ενα χρόνο μετά ακόμα μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα του «Ιανού»
- Μπαλώματα αντί για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα. Εγκληματική κωλυσιεργία κυβέρνησης και τοπικών αρχών
Κινδύνεψαν οι ζωές τους, υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται από την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών και αντικατολισθητικών έργων και σήμερα ζούνε με τον φόβο μιας νέας έντονης βροχόπτωσης.
Πρόκειται για μια μεγάλη πλειοψηφία κατοίκων του δήμου Σάμης και ειδικά στις περιοχές της Αγίας Ευφημίας και της Ασσου, που σχεδόν ένα χρόνο πριν (στις 17 – 18 Σεπτέμβρη), είδαν, λόγω και της ανυπαρξίας – με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών – των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, να πλημμυρίζουν τα χωριά τους, να καταστρέφονται σπίτια και μικροεπιχειρήσεις, να δέχονται ανεπανόρθωτα για πολλούς «χτυπήματα».
Σήμερα, μετρούν ακόμα τις «πληγές» τους και παρακαλάνε να μη… βρέξει, ενώ άλλοι, ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, σε αντίθεση με τις «γρήγορες διαδικασίες» που υπόσχεται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Τα προβλήματα, άλλωστε, ήταν… συνεχιζόμενα, αφού λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναγκαίων για την περιοχή έργων, όπως οδοποιίας και καθαρισμού θαλάσσιων ζωνών, μειωμένη ήταν και η τουριστική κίνηση μέχρι και τον Αύγουστο, κάτι που είχε επίπτωση ιδιαίτερα σε όσους μικροεπαγγελματίες του Τουρισμού προσδοκούσαν ένα εισόδημα το καλοκαίρι.
Ο «Ριζοσπάστης» πραγματοποίησε οδοιπορικό στις περιοχές αυτές, μίλησε με κατοίκους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ βρέθηκε σε σημεία που και με «γυμνό μάτι» φαίνεται ότι μπορεί να προκληθούν ξανά πολύ μεγάλα προβλήματα, με νέες ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό όχι μόνο των συγκεκριμένων δοκιμαζόμενων χωριών αλλά και άλλων περιοχών της Κεφαλονιάς.
Πρόκειται για προβλήματα που όπως επισημαίνει και η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ έχουν τη ρίζα τους όχι μόνο στην έλλειψη των αναγκαίων διαχρονικά έργων προστασίας του λαού και της περιουσίας του (αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, αντισεισμικών) αλλά και στις συνεχείς παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον ορεινό όγκο του νησιού, μεταξύ άλλων και με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες, τα αναγκαία έργα (π.χ. αντιπλημμυρικά), που ειδικά για τις συγκεκριμένες περιοχές του δήμου Σάμης προκαλούν πλημμυρικά προβλήματα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν συνέπειες σαν και αυτές που πριν περίπου από ένα χρόνο έζησαν οι κάτοικοι και που όσο δεν γίνονται ουσιαστικά έργα, τόσο θα εγκυμονούν νέοι κίνδυνοι για μεγάλες καταστροφές.
«Το κυριότερο έργο που πρέπει να κατασκευαστεί είναι τα αντιπλημμυρικά των μεγάλων ρεμάτων από το Φάλαρη ως την Αγία Ευφημία, που ακούμε ότι γίνεται μελέτη. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πλημμυρίσουμε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Παναγής Ζαφειράτος, σημειώνοντας πως οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει έως σήμερα δεν επαρκούν. Υπογράμμισε δε πως απ’ τη συγκρότησή του πριν από δύο χρόνια, ο δήμος Σάμης είχε ελλείψεις σε προσωπικό, που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αναγκαία έργα.
Για την κατάσταση στο χωριό, ανέφερε πως τα πεζοδρόμια δεν επισκευάστηκαν, ενώ το λιμάνι της Αγ. Ευφημίας δεν καθαρίστηκε από τα μπάζα που κατέβασαν οι χείμαρροι, αλλά μόνο από τα φερτά αντικείμενα, με αποτέλεσμα ακόμη και το χρώμα της θάλασσας να έχει αλλάξει, παραμένοντας καφέ σχεδόν 11 μήνες. «Αυτό είχε συνέπειες στη φετινή τουριστική κίνηση, που ήταν μειωμένη», είπε, προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουν δοθεί πλήρεις αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού», ενώ άλλοι ακόμη περιμένουν να ολοκληρωθούν, για τον ίδιο λόγο, διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Είναι καταστροφές που επαναλαμβάνονται και πλήττουν τον κόσμο εδώ, σχεδόν κάθε χρόνο», είπε η δασκάλα Λένα Γονατά, που υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο Πυλάρου (Μακρυώτικων), εξηγώντας ότι «πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται λόγω πιθανόν της εγκατάστασης πολλών ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, οι οποίες επηρεάζουν τη ροή των ρεμάτων». Κατήγγειλε επίσης, δίνοντας μια συγκεκριμένη εξήγηση για ορισμένες απ’ τις αιτίες των προβλημάτων της περιοχής, ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, επισημαίνοντας: «Δεν ξέρουμε αν έγιναν μελέτες για την εγκατάστασή τους ή αν δεν εφαρμόστηκαν όσα έλεγαν αυτές. Η ουσία είναι ότι όπου έγιναν εκσκαφές τα μπάζα δεν μαζεύτηκαν και αυτά καταλήγουν στην Αγία Ευφημία».
«Εχουμε χάσει την ηρεμία και την ανεμελιά μας. Με την πρώτη βροχή βγαίνουμε έξω και κοιτάμε αν τρέχει νερό στο αυλάκι. Μετά τον “Ιανό” δεν δόθηκαν πραγματικές λύσεις. Τα έργα είναι επιφανειακά με αποτέλεσμα να ζούμε σε καθεστώς ανασφάλειας», δήλωσε η κάτοικος Μακρυώτικων Μαρία Τζωρτζάτου. Η ίδια είχε μεγάλες ζημιές στο σπίτι και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της οικογένειάς της ενώ προειδοποιεί: «Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα πάρουμε αποζημιώσεις, αλλά να μη θρηνήσουμε θύματα. Σε μια μεγάλη βροχή κινδυνεύουμε ξανά. Κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό. Μόλις ακούμε για βροχές προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από το σπίτι, τις περιουσίες και τα ζώα μας».
Ο επαγγελματίας του Τουρισμού Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος στάθηκε από την πλευρά του στις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων. Για την πλημμυρισμένη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που διατηρεί, έλαβε μόνο το 20%. «Δεν ξέρουμε καθόλου με ποια διαδικασία και πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα από τα χρήματα που μας ενέκριναν», είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο μη καθαρισμός του λιμανιού απέτρεψε το φετινό καλοκαίρι τον κόσμο από το να κάνει το μπάνιο του και να επισκεφθεί την περιοχή.
Συνολικά γύρω από την Αγία Ευφημία, στις θέσεις Ξερά, Αυλάκι, Δρακοπουλάτα, Γεφύρι του Κότσιφα κ.ά. που κόπηκαν δρόμοι και φερτά αντικείμενα από τα γύρω βουνά βρέθηκαν μέσα στο χωριό, τα έργα που έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, όπως καταγγέλλεται, δεν επαρκούν, είναι επιφανειακά, με τους κινδύνους να παραμονεύουν.
Στην Ασσο, που η λάσπη και τα μπάζα την «έκοψαν» στη μέση, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Χρήστος Κοκκόλης, τόνισε πως δεν δόθηκαν πλήρεις αποζημιώσεις σε κατοίκους που τις είχαν ανάγκη. Υπογράμμισε πως από δωρεές ολοκληρώθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις καθαρισμού και αποκατάστασης του χωριού, ενώ το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου παραμένει χωρίς σκεπή λόγω έλλειψης οικοδομικής άδειας! Εκρουσε ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.
«Θα πέσει ξανά το βουνό πάνω μας», είπε, επισημαίνοντας και την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου. «Πρόσφατα, μια πρωτοδίκης έπεσε σε μια λακκούβα στην έξοδο του δρόμου από την Ασσο παθαίνοντας ζημιά στο αυτοκίνητό της. Με κάλεσαν στην αστυνομία για έλλειψη των αναγκαίων έργων. Δήλωσα ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, ότι δεν έχουμε πάγια. Τόνισα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την ανάγκη πραγματοποίησης ουσιαστικών έργων», ανέφερε.
Πολλά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο, ειδικά στον δρόμο που συνδέει Ληξούρι, Φισκάρδο και Σάμη, που αφορά ουσιαστικά σχεδόν τους μισούς κατοίκους της Κεφαλονιάς. Στο σημείο Χειμωνικό, στη θέση της γέφυρας που γκρεμίστηκε από τις κατολισθήσεις, τοποθετήθηκε μετά από 10 μήνες που το νησί ήταν κομμένο στα δύο, μια παλιά στρατιωτική, ηλικίας άνω των 100 ετών! Η κυκλοφορία γίνεται μόνο προς μία κατεύθυνση, ενώ τα ξύλα που στηρίζουν τη βάση της σπάνε.
Στο ίδιο δίκτυο, στη θέση Μαρδάρι, όπου κόπηκε ο δρόμος εντελώς, τα έργα που έγιναν ήταν ένα απλό μπάζωμα (με ασφαλτόστρωση από πάνω), χωρίς καμιά αντιπλημμυρική παρέμβαση. Οπως επισημαίνεται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο δρόμος να φύγει ξανά προς τις ρεματιές, με τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις με κίνδυνο ακόμη και για θύματα.
Στο Μύρτο, ο δρόμος που οδηγεί προς την παραλία, που κάθε Ιούλη – Αύγουστο μπορεί να δέχεται έως και 3.000 άτομα τη μέρα, καθαρίστηκε μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα (δηλαδή σχεδόν 10 μήνες μετά). Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν οι κίνδυνοι κατολισθήσεων που σημειώθηκαν τόσο από τους σεισμούς του 2014 όσο και από το περσινό πέρασμα του «Ιανού», καθώς δεν έχουν γίνει έργα στις πλαγιές του βουνού.
Απ’ την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων, με παρουσία στελεχών του στις πληγείσες περιοχές, αναφορές στη Βουλή και την Περιφέρεια, όπως και στον δήμο Σάμης. Μάλιστα, η τοπική Τομεακή Επιτροπή οργάνωσε αλληλεγγύη, βοήθησε στους καθαρισμούς των χωριών, ακόμη και σε σπίτια των πληγέντων, συνέβαλε και στην οργάνωσή τους για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων.
«Η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την υλοποιούν όπως και της ΝΔ σήμερα, δεν στηρίζει τις λαϊκές ανάγκες, συνεπώς και δεν χρηματοδοτεί έργα που είναι αναγκαία για την περιοχή, για να μη ζήσουμε ξανά παρόμοιες καταστάσεις», ανέφερε ο Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Διονύσης Αλιβιζάτος, που ειδικά για τα προβλήματα του νησιού επισήμανε:
«Σε αυτήν την κατεύθυνση και στην πολιτική που βάζει μπροστά το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις ανάγκες του λαού, “ξεφυτρώνουν” και στο νησί μας σαν μανιτάρια ανεμογεννήτριες. Αυτές τοποθετούνται στα βουνά χωρίς τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποτελώντας μαζί με τις υπόλοιπες ελλείψεις μία ακόμη αιτία που προκαλεί προβλήματα στον λαό της περιοχής. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ο λαός της περιοχής μας ξεσηκώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, αποκλείοντας για 20 μέρες το λιμάνι της Σάμης, εμποδίζοντας την εκφόρτωση και εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών στο νησί, απαιτώντας ταυτόχρονα αντιπλημμυρικά έργα».
Κάλεσε σε συνέχιση της οργάνωσης της πάλης των κατοίκων, για τη διεκδίκηση και όλων των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.