Ενέργεια: Έρευνες στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο – Εβδομάδα ανακοινώσεων από την κυβέρνηση

Έρευνες στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, «πράσινη ενέργεια» και αγωγοί, περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενέργεια. Από τη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην στρατηγική της κυβέρνησης.

Εβδομάδα ανακοινώσεων από την Κυβέρνηση για τον σχεδιασμό για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και για την έναρξη των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Κοζάνη, για να εγκαινιάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια». Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει «πράσινο ρεύμα» για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Ένα έργο που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην στρατηγική της κυβέρνησης, που εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο εξής τρίπτυχο:

– Στην ενεργειακή μετάβαση: τη στροφή της χώρας στην ”πράσινη” ενέργεια.. Τη φθηνότερη μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή που παράγεται από τον ήλιο και τη θάλασσα.

-Στην επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), σε επίπεδο μεγάλης κλίμακας αλλά και μικρότερης κλίμακας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απλοποιήσει τις διαδικασίες, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να μπορούν π.χ. επιχειρήσεις κ.α. να τοποθετούν φωτοβολταϊκά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στην ενέργεια.

-Προγράμματα «Εξοικονομώ». Είναι ένα εργαλείο που “τρέχει” ήδη για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, όπως κλιματιστικά κ.α..

Επανεκκίνηση των ερευνών για κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο

Ως το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοινώνει και την επανεκκίνηση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον Πρωθυπουργό, και η εξειδίκευση του σχεδιασμού από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Τη χρονική στιγμή που η ενεργειακή κρίση παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση επισπεύδει τις έρευνες, επιχειρώντας να αξιοποιήσει, προς όφελος της χώρας, τις τρέχουσες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα και σε συνδυασμό και με τον υπόλοιπο ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης (Α.Π.Ε. κ.α.), αλλά και τις διασυνδέσεις (ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο και αγωγούς), η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.

Είναι αυτό το ευνοϊκό momentum κατά το οποίο η Ευρώπη σχεδιάζει την απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια.
Τα ενεργειακά στην ατζέντα της Τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο.

Σήμερα άλλωστε, στην Τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, βασικό θέμα στο τραπέζι είναι η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, με σημείο αιχμής τον αγωγό East Med. Δένδιας και Χριστοδουλίδης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Γαΐρ Λαπίντ για τις παρασκηνιακές επαφές με την Τουρκία, η οποία επιδιώκει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραηλινό κοίτασμα “Λεβιάθαν” στην Ευρώπη, μέσω της δικής της επικράτειας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Επίτροπο Ενέργειας Ε.Ε..

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει στην Αθήνα την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, στην οποία αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση του για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Μέτρα τα οποία επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν, για να κάνει την τελική της εισήγηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως τον Μάιο.

Πηγή: newsit.gr