Ενίσχυση δυνάμεων στον Εβρο: «Οχυρώνεται» η Ελλάδα, τι επιδιώκει η Τουρκία

Γιατί η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορα – Τι μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου – Τεταμένοι οι τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

«Αστακός ο Εβρος» είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στείλει επιπλέον 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδα στα σύνορα. Η αποκάλυψη του ethnos.gr το απόγευμα της Τρίτης (26/5) είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και της ανησυχίας που υπάρχει στην ελληνική πλευρά για πιθανές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να «στείλει» μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Εβρο η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κατασκευαστεί ο φράκτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και γι’ αυτό σχεδιάζουν να στείλουν μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική μεθόριο. Δεν είναι τυχαίες, μάλιστα, και οι δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ότι πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να πάνε ξανά στον Εβρο, με τις οποίες πυροδοτήθηκε το κλίμα για εξελίξεις στην ελληνική μεθόριο. «Γνωρίζετε ότι μετανάστες είχαν πάει στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά αυτή η διαδικασία πήγε λίγο πίσω λόγω της πανδημίας. Αλλά όταν τελειώσει η πανδημία –και δεν το λέω αυτό ως απειλή- θα θελήσουν οπωσδήποτε να ξαναπάνε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ανταποκριτής του OPEN TV και του Εθνους στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, έδωσε συνέχεια στην υπόθεση «Εβρος», τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν θέλει τον φράχτη και θα πράξει ό,τι μπορεί για να μην γίνει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αφού οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα τυχαία. «Μου έλεγε ένας πολύ καλός διπλωμάτης, ως πρόβλεψη πριν μέρες, ότι οι Τούρκοι θα προκαλέσουν πόλεμο Ρωσίας-Αμερικής στη Λιβύη και όχι αναγκαστικά δια αντιπροσώπων και γέλασα. Φαίνεται ότι τα πράγματα, όμως, οδηγούνται προς τα εκεί. Πρόκειται για ακραία επιθετική χώρα, την κυβερνούν επικίνδυνα μυαλά, θα έλεγα και σχιζοφρενικά, αλλά τώρα θα το αποφύγω».

Οι Τούρκοι, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου, «θα επιδιώξουν να μην κατασκευαστεί ο φράχτης». «Σίγουρα δεν είναι μια συνοριακή διαφορά και δεν θα συμφωνήσω με όσους κατεβάζουν τους όρους και προωθούν εφησυχασμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον. «Η Τουρκία δεν προκάλεσε τυχαία το περιστατικό στον Έβρο, δεν θέλει τον φράχτη και θα πράξει ό,τι μπορεί για να μην γίνει», υπογράμμισε ο Μιχάλης Ιγνατίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο φράχτης είναι αναγκαίος για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και δεν είναι μια κίνηση εναντίον των πραγματικών προσφύγων και των πραγματικών μεταναστών. Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάζει αν οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί στο θέμα, απάντησε: «Από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, αλλά υπάρχουν ήδη αποδείξεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ακούει ούτε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ούτε κανέναν».

Η αποκάλυψη του ethnos.gr

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, συνολικά 400 αστυνομικοί θα μετακινηθούν άμεσα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στα σύνορα του Έβρου. Ήδη εκδόθηκε η πρώτη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μετακίνηση στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικών που θα συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή, ενώ αναμένεται και δεύτερη διαταγή που θα αφορά σε 280 άντρες των ΜΑΤ που θα πάρουν το δρόμο για τα χερσαία σύνορα.

Η διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ενίσχυση γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς…».

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές πληροφόρησης, η απόφαση για την έκδοση της διαταγής ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι ελληνικές Αρχές φαίνεται ότι φοβούνται «επανάληψη» των όσων έγιναν στον Έβρο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Φαίνεται, πάντως, ότι ο Έβρος θα μετατραπεί σε «φρούριο», με ακόμα πιο ενισχυμένες δυνάμεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα οχυρωματικά έργα στα σύνορα θα δυσκολέψουν το «έργο» των τουρκικών υπηρεσιών.

Τεταμένοι οι τόνοι και χωρίς τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι συζητήσεις

Τον συναγερμό που έχει σημάνει γύρω από τις εξελίξεις στον Εβρο επιβεβαιώνουν και οι υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και ο ΑΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν τους βουλευτές για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ήταν μια συνεδρίαση που είχε ένταση και όταν αποχώρησε η τηλεοπτική κάμερα και έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας οι βουλευτές αναγκάστηκαν να παραδώσουν και τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να μην γίνει καταγραφή της συζήτησης.

Οι τόνοι ήταν υψηλοί, διότι η αντιπολίτευση επέμενε να ρωτά την κυβέρνηση για ποιον λόγο έγιναν τα δύο διαβήματα προς την Τουρκία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει από το Σάββατο ότι δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο στον Έβρο και ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι τεχνικής φύσεως.

Ενδεικτικά, η ρεπόρτερ του Open Αλεξία Τασούλη ανέφερε διαλόγους από την αίθουσα της συνεδρίασης. Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Xρησιμοποιείτε ιστοσελίδες και μηχανισμούς στα κοινωνικά δίκτυα για να φτιάξετε κλίμα» για να απαντήσει ο κ. Βούτσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα τρολ στο διαδίκτυο». Ένταση προέκυψε όταν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο βουλευτής Μυλωνάκης, επέμενε να μιλά για κατάληψη ελληνικού εδάφους. Τότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε έντονο ύφος του απάντησε: «Κατάληψη δεν έγινε. Θέλετε να λέτε προς τα έξω ότι έγινε; Ψεύδεστε και βλάπτετε την πατρίδα».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος με έντονο ύφος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, είπε: «Αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου τότε κάθομαι σε λάθος καρέκλα και καταθέστε μου πρόταση μομφής».

Παναγιωτόπουλος: Ο συναγερμός δεν έληξε στον Εβρο

«Ο συναγερμός στον Εβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα» και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι ενδείξεις των επικείμενων πιέσεων στα σύνορά μας προκύπτουν και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά και σημείωσε ότι γι’ αυτό το λόγο «παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον Εβρο και για το αν τελικά υπήρξε κινητικότητα στο Μελισσοκομείο στις Φέρρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Είναι ευαίσθητο εθνικό θέμα. Αναπαράχθηκε ένας εντελώς ψευδές δημοσίευμα από τον ξένο Τύπο. Δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη στον Έβρο. Τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα», επεσήμανε ο υπουργός. Αναφορικά με τα διαβήματα, υπογράμμισε ότι «τα διαβήματα διαμαρτυρίας» έγιναν, από τη στιγμή που σε μικρό παραποτάμιο κομμάτι εδάφους συγκεντρώθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις σε μια οριοθετημένη, αλλά δυσδιάκριτη συνοριακή γραμμή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. «Το διάβημα ήταν για να αποτρέψει αυτούς τους κινδύνους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή του φράκτη και γι’ αυτό έγιναν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες και πως το σύνορο στο ποτάμι «έχει οριοθετηθεί από το πρωτόκολλο του 1926», αλλά η κύτη του ποταμού έχει αλλάξει. «Γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει προγεφυρώματα», πρόσθεσε, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση: «η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί».

Πηγή: ethnos.gr