Του Αργύρη Δεμερτζή/

Την αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης για γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, το μεσημέρι της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2022 στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητων στην Πάτρα και παρουσίασε ρύθμιση «εξπρές», για το διάστημα των 12 εργάσιμων ημερών που απομένουν.

Ο Νίκος Ταγαράς παρουσίασε  νέα ρύθμιση, η οποία όπως είπε θα ανακοινωθεί επισήμως από το ΥΠΕΝ αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022,  για «εξπρές» προέγκριση οικοδομικής άδειας, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος «e- άδειες» του ΤΕΕ. Η εμπρόθεσμη προέγκριση, σε όσους καταφέρουν να την εξασφαλίσουν στις 12 εργάσιμες ημέρες που απομένουν, θα δίνει μεταβατικό διάστημα 10 μηνών, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023,  για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα».

Αμετάκλητη η  προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου 2022

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, αφού τόνισε ότι γνωρίζει ως πολιτικός αλλά και από την πολυετή πείρα τους ως μηχανικός στην αγορά τις ιδιαιτερότητες και τα θέματα που ανακύπτουν, είπε ότι η ρύθμιση, που θα ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ «για το  διάστημα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 όμως, που δεν αλλάζει», προβλέπει διαδικασία, η οποία «έχει ως υποχρέωση να εκκινήσει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 και μπορεί να επεκταθεί για πολύ χρόνο».

Ο υφυπουργός  ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς είπε ότι η νέα ρύθμιση που θα εφαρμοστεί θα προβλέπει κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης με απλή αίτηση προέγκρισης.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι:

-«Θα μπορεί ο ιδιοκτήτης μέσω του μηχανικού του, με την υποβολή αίτησης για θεώρηση των όρων δόμησης, που σημαίνει χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη, μόνο με το τοπογραφικό και με το συμβόλαιο, δηλαδή με τον τίτλο ιδιοκτησίας, από τον οποίο  θα αποδεικνύεται το δικαίωμα της παρέκκλισης, να κατοχυρώνει το δικαίωμα της κατά παρέκκλισης δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει εφόσον κάνει την αίτηση για θεώρηση των όρων δόμησης με τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά – δηλαδή με τοπογραφικό και συμβόλαιο-, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, να έχει υποβάλει και την αίτηση για προέγκριση ή για έγκριση οικοδομικής άδειας».

-«Εφόσον έχει υποβάλει την αίτηση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022  με τα  δύο συγκεκριμένα στοιχεία για την προέγκριση (δηλαδή τοπογραφικό και συμβόλαιο) και ας μην έχει πάρει την προέγκριση πάλι θα κατοχυρώνει το δικαίωμα», τόνισε ο κ Ταγαράς.

Ισχύουν προεγκρίσεις και οικοδομικές άδειες

Ο ίδιος ανέφερε ότι: «ισχύει εναλλακτικά και παράλληλα, ότι θα πρέπει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022  να έχει πάρει ο ιδιοκτήτης μέσω του μηχανικού την προέγκριση της οικοδομικής άδειας», σημειώνοντας ότι: «προέγκριση της οικοδομικής άδειας σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον και την αρχιτεκτονική μελέτη,  που αυτό σημαίνει πέρα από τον αυξημένο χρόνο και αυξημένο κόστος για να μπορέσει να αξιοποιήσει την περιουσία του».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η νέα λύση «εξπρές» που υιοθετείται στο μικρό διάστημα που απομένει, ισχύει όχι σωρευτικά αλλά εναλλακτικά, καθώς παράλληλα ισχύει κανονικά η κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης για όσους εκδώσουν προέγκριση άδειας ή οικοδομική άδεια μέχρι την προθεσμία της οριστικής κατάργησης της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ειδική ψηφιακή εφαρμογή από το ΤΕΕ

Για τις προεγκρίσεις «εξπρές» με απλό τοπογραφικό και συμβόλαιο ο κ Ταγαράς είπε ότι έχει γίνει συνεννόηση με το ΤΕΕ, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ειδική εφαρμογή μόνον για τις προεγκρίσεις της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης

«Έχουμε μιλήσει και με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το τοπογραφικό θα  υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει το αντίστοιχο κουτάκι, όπου κλικάροντας το κουτάκι που θα αναφέρεται στις παρεκκλίσεις αυτόματα θα ενεργοποιείται το σύστημα. Αυτή η εφαρμογή  θα ισχύει μόνο για τις παρεκκλίσεις δεν θα χρειάζεται τίποτα άλλο, πέρα από το τοπογραφικό», είπε ο υφυπουργός.

Προεγκρίσεις με ευθύνη μηχανικού

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός ΠΕΝ στο θέμα της απλοποίησης και επιτάχυνσης της έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ, αναφέροντας «ως μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχει προωθήσει το ΥΠΕΝ, ότι έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης δια του μηχανικού του, για λόγους ταχύτητας να μην προχωρήσει να πάρει την προέγκριση αλλά δίνουμε το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να προχωρήσει στην έγκριση οικοδομικής άδειας, χωρίς να πάρει την προέγκριση, δηλαδή χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία με ευθύνη του μηχανικού αλλά με πλήρη στα στοιχεία που οφείλει να υπάρχουν για  την πληρότητα φακέλου».

-«Δίνουμε τη δυνατότητα σε μηχανικούς, πράγμα που θέλει γνώση, να αναλάβουν την ευθύνη να εκδώσουν την οικοδομική άδεια γρήγορα αλλά θα πρέπει να την εκδώσουν και νόμιμα», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι:  «για αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν έλεγχοι για τις άδειες που εκδίδονται χωρίς προέγκριση για λόγους ταχύτητας».

Τι προβλέπεται για τις παρεκκλίσεις

Σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση ο Νίκος Ταγαράς είπε ότι: «οι παρεκκλίσεις είναι απόρροια της έλλειψης σχεδιασμού και τάξης στην εκτός σχεδίου περιοχή. Αυτές οι παρεκκλίσεις αφορούν οικόπεδα-γήπεδα, τα οποία είναι εκτός σχεδίου και έχουν πρόσωπο το οποίο είναι σε Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό δρόμο και έχουν εμβαδά κάτω από 4 στρέμματα, και ειδικότερα 750 τετραγωνικά, 1200 τετραγωνικά ή δύο στρέμματα ανάλογα από το πότε είναι δημιουργημένα, όχι αγορασμένα. Δηάδή αν είναι πριν το 1962, πριν το 1964 και 1977 ή αν είναι εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια οικισμού ή σχέδιο πόλης». Ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε επίσης ότι «δεν ισχύει στέρηση των παρεκκλίσεων σε περιοχές που υπάρχουν ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ. Ισχύει μόνο εκεί που δεν υπάρχει πρώτο επίπεδο σχεδιασμού».

Παρέμβαση ΠΟΜΙΔΑ

Σε παρέμβαση του προς τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, ο προέδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι: «δεν μας κάνατε καθόλου ευτυχισμένους για αυτό που μας είπατε, σε ότι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Υπάρχει μία προθεσμία μόνο 12 εργάσιμων ημερών για όλους όσους θα τρέξουν να φτιάξουν τοπογραφικό και να τα καταθέσουν στη βάση δεδομένων για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησηςΝομίζω ότι μία τόσο σύντομη προθεσμία δεν θα δώσει την ευκαιρία σε κανέναν να μπορέσει να καλυφθεί. Ακόμη και αυτή η λύση που προτείνεται θα πρέπει να έχει ένα χρονικό ορίζοντα για τους πολίτες, ώστε να μπορέσουν να έχουν το χρόνο να το κάνουν. Ένα τοπογραφικό δεν είναι μία απλή ιστορία, δεν τραβάς μία κορδέλα και το φτιάχνεις. Ο μηχανικός που θα πρέπει να το φτιάξει, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη του μία σειρά από παραμέτρους και παράγοντες. Για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω να το δείτε αυτό στο υπουργείο. Βλέπω την καλή σας διάθεση αλλά ο χρόνος μέχρι στις 9 Δεκεμβρίου 2022 δεν θα φτάσει τους πολίτες πραγματικά να επωφεληθούν».

Απάντηση υφυπουργού ΠΕΝ

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς απάντησε στην παρέμβαση του Στράτου Παραδιά ότι:   «Γνωρίζω ειλικρινά σας λέω όλες τις ιδιαιτερότητες, το λέω αυτό από την καρδιά μου δεν είναι επιφανειακό, επειδή είμαι ταυτόχρονα και χρόνια μηχανικός και στην αγορά. Γνωρίζω της ιδιαιτερότητες η αποτύπωση του τοπογραφικού το γνωρίζουν οι μηχανικοί και βέβαια θα ενημερώσουν και τους ιδιοκτήτες, αν κάποιος θέλει προλαβαίνει να κάνει ένα τοπογραφικό και αυτό υποβάλλεται ηλεκτρονικά.  Αυτό το οποίο ως υποχρέωση είναι να εκκινήσει έως τις 9 Δεκεμβρίου μπορεί να επεκταθεί για πολύ χρόνο. Δεν θέλω να κάνω ανάλυση διότι πάντα υπάρχουν ιδιαιτερότητες, πάντα προσπαθούμε να βρούμε ισορροπημένη απάντηση σε δύο κατευθύνσεις».

Πηγή: ecopress.gr

Προηγούμενο άρθροΝίκος Φαραντούρης: Από την Πάτρα στον Πειραιά και στα Μπουρμπουρέλια της Αδελφότητας-Κλέβει την παράσταση παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας (βίντεο)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ενισχύονται οι άνεμοι-Ριπές 11 μποφόρ!