Αργοστόλι, 27/10/2020

Αρ.Πρωτ.:738

Προς:

  • Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα. Ρόδη Κράτσα
  • Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αλέξανδρο Αλεξάκη
  • Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Θέμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για το  Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» και ενίσχυση του προς διανομή κεφαλαίου.

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων μας αναφορικά με το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

1.      Τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από μέλη μας σχετικά με την προθεσμία λήξης των ηλεκτρονικών υποβολών. Καθημερινά πλέον ιδιοκτήτες ΜΜΕ οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στους φοροτεχνικούς τους για την υποβολή της αίτησης, με απόγνωση μας ενημερώνουν ότι οι λογιστές τους δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις αφού την ίδια περίοδο «τρέχουν» παράλληλα το κλείσιμο ΦΠΑ, οι αιτήσεις επιστρεπτέας προκαταβολής και οι αιτήσεις αποζημίωσης για τον Ιανό. Πολλοί από τους επαγγελματίες έχουν αναγκαστεί χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις, να προσπαθούν να υποβάλλουν οι ίδιοι την αίτηση με κίνδυνο να «κοπούν» λόγω ελλιπούς φακέλου. Μάλιστα αναφέρουν και προβλήματα στη σελίδα ependyseis.gr, η οποία λόγω φόρτου δεν τους επέτρεπε να ξεκινήσουν την αίτηση τους.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση του προγράμματος κατά μία εβδομάδα τουλάχιστον.

2.      Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων των νησιών μας με την ένταξη στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση, αφού ο  αρχικός προϋπολογισμός των 14 εκατομμυρίων  ευρώ σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας μας.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον ώστε να βοηθηθούν από τη δράση περισσότερες επιχειρήσεις.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

 

Προηγούμενο άρθροΠτώση οχήματος στο λιμάνι – Ανασύρθηκε νεκρή η μοναδική επιβαίνουσα
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Δελλαπόρτας