Επίθεση σε δημάρχους που δήλωσαν ότι έμαθαν για κρούσματα στην περιοχή τους από την τηλεόραση εξαπέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε δεικτικά, σημειώνοντας ότι υπήρξε κι εκείνος αυτοδιοικητικός: «Αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες καλό θα είναι να κάναμε αυτό που πρέπει πριν ώστε να μην παρουσιαστούν πολλά κρούσματα στις περιοχές μας», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών έπραξε αυτό που έπρεπε».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει στις 3 Μαΐου ο κ. Χαρδαλιάς, «στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31. Από αυτούς τους δήμους, 7 – ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου», είχε προσθέσει τότε, με πολλού από τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών να αντιδρούν, τονίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.
Σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την επίθεση, υποστήριξε ότι «η ανωνυμία του ασθενή σε σχέση με τα προσωπικά του δεδομένα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που χρειάστηκε να συνδράμουμε κάποια περιοχή, ήρθαμε σε επαφή με τους αιρετούς». Μάλιστα, ανέφερε μία περίπτωση ανακοίνωσης κρούσματος νέου ανθρώπου σε συγκεκριμένο δήμο (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει) όπου, όπως είπε, επικράτησε «κατάσταση πανικού και με εντολή δημάρχου τοποθετήθηκε περιπολικό έξω από το σπίτι του ανθρώπου αυτού».
Πηγή: aftodioikisi.gr