Επιτρέπεται ή όχι το κολύμπι για θεραπευτικούς λόγους; Πλακιωτάκης αγνοεί Χαρδαλιά

Tο περασμένο Σάββατο 4/4 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το κολύμπι αλλά και η συστηματική άσκηση επιτρέπεται σε πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν μαζί τους τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό, όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους, όπως:

-Παιδιά με αυτισμό

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

-Πολίτες σε διαδικασία αποκατάστασης.

«Επίσης, σε σχέση με τους μέχρι σήμερα περιορισμούς, πρέπει να διευκρινίσουμε και να γίνει σαφές ότι αυτοί δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης, είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το κολύμπι ή άλλους τρόπους αποκατάστασης. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να συνοδεύει την άσκησή τους αυτή, τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό, όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους. Παιδιά με αυτισμό, συμπολίτες μας με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολίτες σε φάσεις αποκατάστασης, είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας, της φροντίδας μας, αλλά και του σεβασμού μας», είχε τονίσει τότε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ωστόσο, παρότι έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα καμία διευκρινιστική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την δημόσια μαρτυρία της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού: «Πήγα, λοιπόν, χθες (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) να κολυμπήσω στην Βάρκιζα και ήμουν ευτυχισμένη για το καλό που θα έκανα στον εαυτό μου μέχρι που ήρθαν δύο λιμενικοί για να μουν πουν ότι αυτό που κάνω δεν επιτρέπεται και πρέπει να φύγω. Τους έδειξα την ιατρική βεβαίωση και μου είπαν ότι δεν τους έχει έρθει καμία τέτοια οδηγία και δεν κάνουν εξαιρέσεις γιατί “ο καθένας μπορεί να πάρει ένα χαρτί γιατρού για να πάει για μπάνιο”. Η συζήτηση μεταξύ μας εξελίχθηκε πολύ άσχημα γιατί με προσέβαλαν ρωτώντας με αν παίρνω αναπηρική σύνταξη, γιατί δεν έχω μαζί ολόκληρο τον ιατρικό μου φάκελο, για το ιστορικό της ασθένειάς μου, για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ. Ήταν τόσο αγενείς και κυρίως τόσο κακοί, με έναν εμφανή σαδισμό μέσα στη δύναμη που παίρνουν από τη στολή τους, που απόρησα και τους το είπα, πώς είναι δυνατόν στη ηλικία τους (γύρω στα 30) να έχουν μέσα τους τέτοια απουσία ενσυναίσθησης και τόση επιθετικότητα. Ελπίζω να μην ταλαιπωρηθούν άλλοι άνθρωποι που κολυμπούν για θεραπευτικούς λόγους όπως εγώ, ελπίζω οι αρμόδιοι να καλύψουν τη γραφειοκρατική τρύπα και ελπίζω όλοι μας, όταν περάσει το κακό της πανδημίας, να μη ντρεπόμαστε γι αυτό που είμασταν στην καραντίνα», καταλήγει η Α. Σπανού.

Πηγή: aftodioikisi.gr