Επιτροπή Παρακολούθησης: Ικανοποιητική η εξέλιξη του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 -2020.Θ. Γαλιατσάτος: Έτοιμες προσκλήσεις για έργα πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας & πρόνοιας, ύψους 60 εκ. ευρώ. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του ΕΣΠΑ στα Ιόνια νησιά αποτυπώνει την εικόνα των έργων, δράσεων, χρηματοδοτήσεων, προσκλήσεων και παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος Theodoros Galiatsatos.
Το δελτίο τύπου:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 -2020 υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης έκρινε ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014 -2020 μέχρι σήμερα και στη συζήτηση που ακολούθησε εξειδικεύτηκαν θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014 -2020 ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση σημαντική καθώς “γίνεται υπό ειδικές συνθήκες και σε μια μεταβατική φάση λόγω αλλαγής σύνθεσης σε όλες τις αρχές που ασχολούνται με το πρόγραμμα: η περιφερειακή αρχή, η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άλλαξαν ως προς τα πρόσωπα και η συνεδρίαση αυτή βοηθά στον σχηματισμό της σωστής εικόνας για την πορεία του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και στην ενημέρωση της νέας περιφερειακής αρχής για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση”, δήλωσε.
Ενημερώνοντας ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος τα τοπικά ΜΜΕ, έδωσε μια εικόνα για την πορεία του προγράμματος στα Ιόνια νησιά, το οποίο είναι ύψους 232 εκ. ευρώ , έχουν εκδοθεί 77 προσκλήσεις προς τους δικαιούχους, έχουν ενταχθεί 197 έργα και δράσεις με αποφάσεις του Περιφερειάρχη προϋπολογισμού 206 εκ. ευρώ (υλοποίηση σε επίπεδο εντάξεων που ξεπερνά το 80%). Εξ αυτών έχουν γίνει συμβάσεις ύψους 98 εκ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί ήδη τα 58 εκ. ευρώ. Το ποσοστό είναι εντός των πανελληνίων μέσων όρων και βοηθά το πρόγραμμα να υλοποιηθεί ομαλά, κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.
“Τα κύρια προβλήματα που παρατηρήσαμε είναι: 1. Οι δομικές αδυναμίες των δικαιούχων φορέων (Δήμοι, ΝΠΔΔ, Πανεπιστήμια κλπ) να προωθήσουν έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες για την εκταμίευση των πόρων και 2) Η υποστελέχωση της ΕΥΔ ΠΙΝ” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και συνέχισε:
“Το επόμενο διάστημα εκδίδονται και άλλες προσκλήσεις ύψους 60 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού (τόσο στον τομέα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στην ενίσχυση της νέας δημιουργίας) και συγκεκριμένα: Το Αχίλλειο, το Θέατρο Λευκάδας και η Βίλα Ρόσσα. Επίσης από τα 60εκ. ευρώ, πλην των έργων πολιτισμού, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις στο Κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου με 16 εκ. ευρώ, η κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα και κινητές μονάδες και η Υποστηριζόμενες Στέγες Διαβίωσης (μια νέα δομή για τη διαβίωση ατόμων με αναπηρία). Τέλος άμεση θα είναι και η ένταξη του Τουριστικού Αγκυροβολίου στην Σπηλιά της Κέρκυρας με 9 εκ. ευρώ.”.