Έρχονται μάσκες στα σχολεία και στις εκκλησίες – Περιορισμοί θα επιβληθούν στους πιστούς για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κυβέρνηση χθες επέβαλε μάσκες σχεδόν παντού αλλά δεν σταματάει εκεί, καθώς σε δεύτερη φάση έρχεται η επιβολή μάσκας στα σχολεία, στις εκκλησίες, ενώ εξετάζονται και οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στους πιστούς για τον Δεκαπενταύγουστο

Από σήμερα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους –εργαζoμένους και κοινό– σε καταστήματα λιανεμπορίου, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, κ.ά.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού.

Σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και ταξί, μονάδες υγείας, σούπερ μάρκετ, και από εργαζομένους στην εστίαση. Η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας θα συνοδευτεί και με εντατικοποίηση των ελέγχων.

Με μάσκες ενδέχεται να πάνε στο σχολείο οι μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείει τη λύση, ώστε να είναι δυνατό τα σχολεία να ανοίξουν (στις 7/9) με όλους τους μαθητές στην τάξη και όχι εκ περιτροπής, όπως συνέβη από τις 11/5 και τη σταδιακή άρση της μαθητικής καραντίνας. Το δεύτερο σενάριο είναι η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στο σχολείο.

«Κατόπιν συζήτησης με την Επιτροπή Υγείας και με βάση τα τωρινά δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο είναι τα σχολεία να ανοίξουν με πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο της απλής σύστασης παραμένει η χρήση μάσκας στις εκκλησίες, αλλά αυτό πολύ σύντομα αναμένεται να αλλάξει και να επιβληθεί υποχρεωτικά κι εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρεί όλους τους κανόνες», ωστόσο πρόσθεσε ότι εάν προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, η απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Κάτι που αναμένεται να γίνει εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Χθες, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία εφιστά την προσοχή για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στους ναούς εν όψει των εορτών του Αυγούστου. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αφορούν κυρίως στον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των ναών (ένα άτομο ανά 5 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 100 άτομα).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εν όψει των επικείμενων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εστάλη σήμερα εγκύκλιο σημείωμα προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους».

Ούτως ή άλλως ο τρόπος εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου προβληματίζει τους αρμοδίους, που εξετάζουν τι περιορισμούς θα επιβάλουν στους πιστούς.

Η αρμόδια επιτροπή του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να εξετάσει πώς θα γίνει εφέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εάν θα γίνει λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον προ ημερών εορτασμό της επετείου του οράματος της Οσίας Πελαγίας για την εύρεση της εικόνας, δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία και η εικόνα μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία της Χώρας της Τήνου όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Πηγή: pronews.gr