Έριξαν γάλα και σανό στην Αντιπεριφέρεια -Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς [εικόνες +βίντεο

Με τα τρακτέρ στους δρόμους

Ρεπορτάζ Ιωάννα Σταυρίδου

Σήμερα στις 12 μμ πραγματοποιήσαν συλλαλητήριο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιας και της Ιθάκης εξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι άνθρωποι αυτοί, που εργάζονται στον πλέον σημαντικό, αλλά γεμάτο προβλήματα, πρωτογενή τομέα καταγγέλλουν την κυβερνηση για μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους και διεκδικούν με συντονισμένη προσπάθεια πραγματικά μέτρα και όχι “ψίχουλα” στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση με την σημερινή κινητοποίηση.

Με την εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής επιχειρείται η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, γεγονός που αντιτίθεται με τις επιδιώξεις των αγροτών που δεν είναι άλλες από το να μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά και σε προσιτές τιμές προϊόντα.

” Τέρμα πια στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι η κοινή αγροτική πολιτική είναι προς το συμφέρον μας, το ξέρουμε καλά πως οι επιδοτήσεις δεν πάνε στον μικρό παραγωγο, αυτές πάνε στους μεταποιητες του πρωτογενούς τομεα, σ αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας.
Όσα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση στοχεύουν στη συρρίκνωση του μικρού παραγωγου.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Σωτήρας.

Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφουν πετούν το γάλα στο κατώφλι της Αντιπεριφέρειας

Στη συνέχεια υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος στο νησί, ενώ σε αυτά ήρθε να προστεθεί η μείωση του γάλακτος κατά δέκα λεπτά, από μεγάλη γαλακτοκομική επιχείρηση, δυσχεραίνοντας την ήδη βεβαρυμένη θέση των κτηνοτρόφων.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα θεωρούν ότι οι ανάγκες τους παραμένουν στο πίσω ράφι για την κυβερνηση και είναι έτοιμοι να εντείνουν τους αγώνες τους συντονισμένα, έως ότου εισακουστούν.

Ορισμένα από τα αιτήματα τους, είναι τα ακόλουθα:

Διεκδίκηση μείωση του κόστους παραγωγης με θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.

Πλαφον 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροκτηνοτροφικό ρεύμα.

Επιδότηση αλιευτικών, αγροτικών εργαλείων και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά.

Επιδότηση ζωοτροφών από το μεταφορικό ισοδύναμο που ακόμη εκκρεμεί.

Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

Μεγαλύτερα ποσοστά αποζημίωσης από τον ΕΓΛΑ.

Κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα αντιπλημμυρικα και εγγειοβελτιωτικά έργα και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία.

Να καταργηθεί το τέλος ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Εξαιτίας της δυσκολίας μετακίνησης δε θα καταφέρουν να παρευρεθούν στην αυριανή μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα, ωστόσο θα προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό λιμανιών και τελωνειων.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.