Την προκήρυξη εκλογών τον Ιούλιο προβλέπει η Εστία, τονίζοντας ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις του καθηγητή Τσιόδρα για την ύφεση του κορωνοϊού το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός αναζητεί ευκαιρία για εκλογές τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζοντας ότι στο σενάριο αυτό είχε αναφερθεί η aftodioikisi.grγράφοντας στο από 7 Ιουλίου ρεπορτάζ  της ιστοσελίδας: 

Σενάρια για πρόωρες (διπλές) εκλογές είτε τον Ιούνιο είτε το αργότερο έως το Σεπτέμβριο κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τις παραταξιακές εφημερίδες. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης από συμβούλους του αλλά και υπουργούς του να «πατήσει, όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, πάνω στις επιτυχίες της κυβέρνηση σε Έβρο και κορωνοϊό και να ανανεώσει τώρα την θητεία της», ώστε:

-Πρώτον, να προλάβει τις δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένονται στην ελληνική οικονομία και την τσέπη των πολιτών τους επόμενους μήνες, λόγω της «κρίσης του κορωνοϊού». Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη μιλήσει για ύφεση 4%, ωστόσο οι επαϊόντες περί τα οικονομικά, με δεδομένο και το σχεδόν μηδενικό τουρισμό για φέτος, την προσδιορίζουν σε αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά: «Το 2020 είναι χαμένο, τώρα ο στόχος είναι να σωθεί το 2021», ακούγεται όλο και περισσότερο στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό: Ότι θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις στην οικονομία (σ.σ. νέο μίνι μνημόνιο με περικοπές μισθών και συντάξεων;) οι οποίες χρειάζονται νωπή και ισχυρή νομιμοποίηση στις κάλπες.

-Δεύτερον, να προσθέσει στην πλάτη του αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα δύο ακόμη ήττες, δηλαδή, τέσσερις συνολικά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα έτος, που θα πλήξουν σοβαρά το ηγετικό προφίλ του πρώην πρωθυπουργού και θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρέφεια  δίχως τέλος, με αποτέλεσμα για πολύ καιρό να μην μπορεί να αρθρώσει ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίλογο ακόμη και στα, όποια, αντιδημοφιλή μέτρα λάβει η νέα κυβέρνηση.

-Μέσω της λίστας, να ξεκαθαρίσει μια και καλή το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ με την εκλογή βουλευτών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχουν γίνει υπουργοί (Χρυσοχοϊδης, Πιερακάκης, Σκέρτσος, Λιβάνιος κλπ) και ταυτόχρονη απομάκρυνση «δεξιών» συναδέλφων τους, κυρίως από το «σαμαρικό» και λιγότερο από το «καραμανλικό» μπλοκ, στρέφοντας έτσι τη ΝΔ προς το κέντρο και γινόμενος ο ίδιος απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα.

Τον Σεπτέμβριο δεν προλαβαίνουμε!

Μάλιστα, όσοι εισηγούνται μια τέτοια κίνηση στον πρωθυπουργό του τονίζουν ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», εννοώντας ότι οι πρώτες κάλπες πρέπει να στηθούν έως τα τέλη Ιουνίου και οι επόμενες (σ.σ. λόγω απλής αναλογικής) έως τα τέλη Ιουλίου, λίγο, δηλαδή, πριν τα «μπάνια του λαού», που φέτος προβλέπονται από μηδενικά έως ολιγοήμερα. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το Σεπτέμβριο με το τσουνάμι των αρνητικών επιπτώσεων θα είναι αργά και η κυβέρνηση θα έχει χάσει μεγάλο μέρος ή και όλο το πλεονέκτημα που έχει τώρα. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα και αν τηρηθούν απαρέγκλιτα τα ίδια μέτρα τις ημέρες του Πάσχα, φαίνεται ότι οι απαγορεύσεις θα είναι δυνατόν να αρθούν σταδιακά μέσα στον Μάιο και, οριστικά, τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τον λόγο των εκλογών, καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει κάλπες εντός έτους από την την έναρξη λειτουργίας της νέας Βουλής στις 17/7/2019 (άρθρο 41 παρ. 4) παρά μόνο για σοβαρό εθνικό θέμα,  οι ίδιες εισηγήσεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να στηριχθεί πάνω σε ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος με επίκεντρο στην ψηφιοποίηση του, σχέδιο που θεωρείται περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση κορονοϊός: Ο Κρητικός γενετιστής και η έρευνα – μαμούθ σε 3.500 ασθενείς σε 10 εργαστήρια
Επόμενο άρθροΚικίλιας: «Μετά τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων»