Κάτω από το διπλό σοκ της πολυήμερης παύσης λειτουργίας αλλά και της έλλειψης τουριστών ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με δειλά βήματα, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που δούλευαν κυρίως με ξένους τουρίστες, επέλεξαν να μην ανοίξουν ακόμη ενώ στον Δήμο Αθηναίων η αρμόδια υπηρεσία είχε λάβει μόλις 50 αιτήσεις για επέκταση του χώρου για τραπεζοκαθίσματα.
Εκτιμάται ότι στην περιοχή του δήμου Αθηναίων λειτουργούσαν πριν την πανδημία περίπου 3.000 εστιατόρια, καφέ και μπαρ που συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό πελατών από διάφορες περιοχές και απλώνουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Ομως, μόλις 400 από τις επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να καταθέσουν αιτήματα για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων καθώς για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει δυνατότητα να εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος χώρος.
Στα εντελώς άδεια από τραπεζάκια πεζοδρόμια των προηγούμενων δέκα εβδομάδων άρχισε να καταγράφεται κάποια κίνηση αλλά η εικόνα θυμίζει ακόμη στόμα που υπέστη ολοκληρωτική αφαίρεση οδοντοστοιχίας και μόλις άρχισαν να τοποθετούνται νέα εμφυτεύματα ενώ το μούδιασμα κυριαρχεί. Στα δρομάκια της Πλάκας πολλές από τις επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ενώ στο Μοναστηράκι η κίνηση είναι ακόμη αραιή και πολλές ταράτσες δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Στην απόληξη της Μητροπόλεως τα γνωστά σουβλατζίδικα έχουν ανοίξει αλλά τα τραπεζάκια είναι τόσο αραιά που η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον συνωστισμό του παρελθόντος.
Η κίνηση επανήλθε με μεγαλύτερη ορμή στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης καθώς ταυτόχρονα με το άνοιγμα των μαγαζιών, απομακρύνθηκαν τα προστατευτικά που είχαν τοποθετηθεί όσο κράτησαν τα έργα στήριξης παλαιού κτίσματος στη γωνία με την Αιόλου του οποίου μέρος είχε καταρρεύσει τον Νοέμβριο. Η παρουσία του κόσμου ήταν εμφανέστερη στα σημεία όπου πολλοί συνέχισαν να περπατούν τόσο στην πανδημία όσο και όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων όπως ο πεζόδρομος της Ερμού και τα στενά γυρω από αυτόν.
Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών και σε σχετική αναφορά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις και ζητά από τους δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για πρόσθετο χώρο τραπεζοκαθισμάτων. Ο κ.Θεοδωρικάκος επικοινώνησε σχετικά με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σε ανακοίνωσή της ΚΕΔΕ, αναφέρεται ότι οι Δήμοι θα βρεθούν και πάλι στο πλευρό των επιχειρήσεων, «εφαρμόζοντας τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση». Οι ρυθμίσεις προβλέπουν είτε τη δυνατότητα επέκτασης του δημόσιου χώρου που τους διατίθεται για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά με σεβασμό στο δικαίωμα ελεύθερης κι ανεμπόδιστης πρόσβασης στους ελεύθερους δημόσιους χώρους των πεζών, των οικογενειών με καρότσια και των ατόμων με αναπηρία, είτε τη μείωση από πλευράς Δήμων των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ως και 50%, για τις επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορεί να διατεθεί επιπλέον δημόσιος χώρος για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
Ο παραπάνω χώρος ζητείται καθώς τα τραπέζια πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους οπότε χωρούν λιγότεροι πελάτες εκεί όπου διέθεταν την σχετική άδεια. «Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να καταλήξουμε στο άλλο άκρο και να πάρουν κάποιοι πολύ περισσότερο χώρο ώστε να βγάζουν περισσότερα καθίσματα από πριν και μάλιστα δωρεάν», διευκρίνισε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ.Παπαστεργίου.
Πηγή: ethnos.gr