Ευρωεκλογές: Η αλλαγή του ασυμβίβαστου για Κουντουρά, Δανέλλη και οι νέοι «πρόθυμοι» για τους «151»

Ένα μικρό κορίτσι φαίνεται μέσα στο παραβάν καθώς η μητέρα του ετοιμάζεται να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο του Αμαρουσίου, Αθήνα Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αν οι εκλογές γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να έρθει νέα ρύθμιση η οποία θα αλλάζει τους όρους του ασυμβίβαστου. Δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να κατεβούν για τις ευρωεκλογές αλλά θα παραιτούνται μόνο στην περίπτωση της εκλογής τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι υποψηφιότητες για την ευρωβουλή των ανεξάρτητων βουλευτών Έλενα Κουντουρά και Σπύρου Δανέλλη που είναι ανάμεσα στους «έξι» που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την δεδηλωμένη που με τόσο κόπο και πρωτόγνωρες θεσμικές μεθοδεύσεις εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας με την βοήθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Υπενθυμίζεται ότι οι «έξι» ανεξάρτητοι παρακινήθηκαν από κορυφαίο στέλεχος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δεσμεύτηκαν εκ των προτέρων ότι θα ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα έρχονται. Αν οι Κουντουρά και Δανέλλης κατεβούν για την ευρωβουλή θα πρέπει να παραιτηθούν από την εθνική Βουλή, την παραμονή της επίσημης ανακήρυξης της υποψηφιότητας τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. 4255/2014 αναφέρει ότι: «οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη τους». Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων (κατάθεση συνδυασμού) έγινε 14 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κάνει σκέψεις να μην νομοθετηθεί ένα τέτοιο ασυμβίβαστο αλλά να τηρηθεί μόνο στη ΝΔ, αφήνοντας στη συνείδηση του κάθε κόμματος τι θα πράξει. Τελικά όμως το νομοθέτησε για να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το 2014 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό και η επιθυμία πολλών βουλευτών ήταν να κατεβούν και στην ευρωβουλή. Με την νομοθετική ρύθμιση για το ασυμβίβαστο κόπηκαν τα φτερά.

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Αν δεν συνδυαστούν και με εθνικές, η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε «149» κάτι που ξορκίζει το Μαξίμου ιδιαίτερα εάν η τελική απόφαση θα είναι να γίνουν εθνικές τον Οκτώβριο. Εφόσον κατεβεί για την ευρωβουλή η Έλενα Κουντουρά, τη θέση της παίρνει στην Βουλή, ο Ντίμης Αργυρόπουλος που είναι ο πρώτος επιλαχών στην Α Αθηνών και παραμένει στους ΑΝΕΛ. Τη θέση του Σπύρου Δανέλλη στο νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη παίρνει η Ελένη Μπερτάκη – Μαρινέλλη η οποία παραμένει στο Ποτάμι. Ηταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του κόμματος το τελευταίο διάστημα και στην επέτειο των πέντε χρόνων από την ίδρυση του.

Νέα ρύθμιση

Αν οι εκλογές γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να έρθει νέα ρύθμιση η οποία θα αλλάζει τους όρους του ασυμβίβαστου. Δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να κατεβούν για τις ευρωεκλογές αλλά θα παραιτούνται μόνο στην περίπτωση της εκλογής τους.

Βέβαια θα είναι μια ακόμη κραυγαλέα ρύθμιση που θα εξυπηρετεί την ανάγκη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά δεν θα είναι ούτε η πρώτη και πιθανόν ούτε η τελευταία. Εάν δεν εκλεγεί κανείς από τους δύο στην ευρωβουλή, θα συνεχίσουν να είναι βουλευτές και να στηρίζουν την κυβέρνηση. Εάν εκλεγούν και οι δύο ή μόνο ο ένας, τότε το Μαξίμου θα αναζητήσει άλλους πρόθυμους, τους οποίους δεν χρησιμοποίησε ακόμη, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Στη ΝΔ, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη Βουλή, μετά το Πάσχα ο Βαγγέλης Μειμαράκης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η προερχόμενη από το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου. Την έδρα της Μάρκουν θα πάρει ο Νίκος Νυφούδης ο οποίος επίσης παραμένει Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εάν υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις θα ξαναέφτανε τους πέντε βουλευτές χωρίς όμως να συγκροτεί εκ νέου Κ.Ο διότι όταν έχει προηγηθεί η διάλυση της απαιτούνται 10 για την επανασύσταση της, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Αναδημοσιευση από www.newpost.gr