Ευρωπαϊκό σχέδιο για αεροπορικά ταξίδια χωρίς τεστ – Η Αθήνα αναμένει την Κομισιόν

Σε αεροπορικά ταξίδια χωρίς τεστ στα αεροδρόμια προσανατολίζεται η Ε.Ε., σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reader.gr. Στο τραπέζι στοκ διαγνωστικών τεστ για να αποστέλλεται σε νησιά εντός 48 ωρών.

Στην κατεύθυνση της μη πραγματοποίησης τεστ στα αεροδρόμια, προκειμένου να υπάρχει ένα «υγειονομικό διαβατήριο» για τουρίστες κινείται η Ε.Ε., όπως συζητήθηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής του ευρωπαϊκού ECDC Αντρέα Αμόν, έστω και αν η συζήτηση είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reader.gr και έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του, εντός των επόμενων εβδομάδων σε συνεργασία του ECDC με την EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας) αναμένεται να συνταχθεί κείμενο με κατευθυντήριες γραμμές, το οποίο όπως επισημαίνεται δεν θα περιλαμβάνει υποχρέωση πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ στα αεροδρόμια.  Η κ. Αμόν, στη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα με τη συμμετοχή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών, δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τος πώς θα γίνονται οι πτήσεις, ξεκαθάρισε, όμως, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και οι διακοπές δεν θα είναι αυτό που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν συνηθίσει.

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ECDC θα διαμορφώσει έναν αλγόριθμο, με τον οποίο θα είναι δυνατή η πρόβλεψη της εξέλιξης της επιδημίας σε βάθος τριάντα ημερών, κάτι που θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη λήψη αποφάσεων ως προς την άρση περιορισμών ή την επαναφορά κάποιων εξ αυτών, όπου είναι επιδημιολογικά επιβεβλημένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reader.gr, μπορεί να μην καταστεί υποχρεωτικό το τεστ πριν την πτήση, όμως θα υπάρξει προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ικανού αποθέματος τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διατίθεται, όπου κρίνεται επιδημιολογικά απαραίτητο. Με δεδομένη, μάλιστα, και την κατάθεση του non paper με τις ελληνικές θέσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε στον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο Ιωάννη Βράιλα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, με ευρωπαϊκούς πόρους, να δημιουργηθεί αυτό το στοκ τεστ, το οποίο θα δύναται να αποσταλεί εντός 48 ωρών, σε περίπτωση διαπίστωσης έξαρσης του ιού σε τουριστικές τοποθεσίες που δεν είναι κοντά σε κύριες υγειονομικές υποδομές. Κάτι τέτοιο καλύπτει τα ελληνικά νησιά π.χ. Πάρος ή Μύκονος, που δεν διαθέτουν νοσοκομεία αναφοράς, ενώ θα είναι κρίσιμα και για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών πιθανών κρουσμάτων επι τόπου.

Οι ντιρεκτίβες της Κομισιόν

Κατά τα άλλα, η Αθήνα αναμένει σήμερα τις γενικές κατευθύνσεις που θα δώσει προς τα κράτη-μέλη η Κομισιόν. Αυτές θα συζητηθούν και στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Η Ελλάδα, πάντως, μέσω του non paper που απέστειλε, έστειλε τα δικά της μηνύματα στις Βρυξέλλες, ειδικά ως προς την ανάγκη η επανεκκίνηση του τουρισμού να αφορά όλο το φάσμα των μετακινήσεων και όχι μόνο τις οδικές ή σιδηροδρομικές που θα συνέφερε κατά βάση τις χώρες του Βορρά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reader.gr, αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει είναι να δοθούν γενικές οδηγίες προς όλα τα κράτη-μέλη (guidelines), τα οποία στη συνέχεια θα εξειδικευθούν σε διμερές επίπεδο. Από τη στιγμή που η Κομισιόν θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα σπριντ διεθνών επαφών, για να κλειδώνει διμερείς συνεννοήσεις. Ήδη είναι σε εξέλιξη επαφή με τη Βουλγαρία, με έμφαση στον οδικό τουρισμό. Μάλιστα, όπως μεταδίδει αρμόδια πηγή, τυχόν συμφωνία με τη Βουλγαρία μπορεί να λειτουργήσει και ως «μπούσουλας» για παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα κράτη της γειτονιάς, ενώ στο ελληνικό ραντάρ είναι και το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δύσκολο να έχουμε αεροπορικές αφίξεις πριν τις 15 Ιουνίου, με δεδομένο ότι μέχρι τότε ισχύει και ο περιορισμός για είσοδο πολιτών τρίτων χωρών στην Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, από τη στιγμή που θα κοινοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Κομισιόν, θα γίνουν συσκέψεις, ίσως Πέμπτη και Παρασκευή. Στόχος θα είναι να κλειδώσει ένα συνολικό πακέτο για τον τουρισμό, με αναφορά και στο υγειονομικό, αλλά και στο οικονομικό σκέλος. Κατά πληροφορίες, το υγειονομικό σκέλος είναι πιο έτοιμο, ενώ το πακέτο οικονομικής στήριξης ακόμα δουλεύεται.

Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα επανέναρξης λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων από τις 8/9 Ιουνίου, αλλά όχι πριν του Αγίου Πνεύματος. Η ιδέα δεν έχει κλειδώσει και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν τη θετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, συζήτηση για το θέμα θα γίνει εκ νέου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, με βάση και τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Πηγή: reader.gr