«Εύσημα στον Δήμο μας για την ταχύτητα και την καλή διαχείριση της αποκατάστασης των ζημιών»

Ήταν το πρόσωπο, αναμφισβήτητα, της τελευταίας κακοκαιρίας “Μπάλλος”. Χωρίς δεύτερη σκέψη, γκρέμισε ότι πάγιο αποτελούσε εμπόδιο στα ορμητικά νερά βροχοπτώσεων 633 τόνων δύο μόλις ημερών, σώζοντας τους συμπολίτες του και το νησί του!

Ο λόγος για τον Δήμαρχο Διονύση Γ. Στανίτσα και την Ιθάκη.

Η συνέντευξή του στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr αποδεικνύουν πως, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η προνοητικότητα, το σχέδιο, η οργάνωση είναι τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, που πραγματικά αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ασφάλειας και σιγουριάς για τους πολίτες του.

Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη “έρθει”, τα έργα αποκατάστασης και υποδομών ξεκίνησαν και η Ιθάκη σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη – θα έχει “βρει τον προορισμό” της – για ακόμη μία εξόχως επιτυχημένη τουριστική χρονιά, όπως αυτή του 2021.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

“Όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό, όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!”

Δήμαρχε, θα ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, με τη σωτήρια κίνησή σας, να γκρεμίσετε τα πεζοδρόμια και τα πεζούλια στον παραλιακό δρόμο του Βαθέως, κατά την κρίσιμη όπως αποδείχτηκε μέρα της τελευταίας κακοκαιρίας «Μπάλλος». Τι σκεφτήκατε ακριβώς όταν είδατε τα ορμητικά, επικίνδυνα νερά και πώς πήρατε την απόφαση;

«Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση και έχοντας μελετήσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια τέτοια κίνηση. Δεν ήταν κάτι που έγινε στην παρόρμηση της στιγμής και έγινε μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου κ. Τρέλλη Ιωάννη.

Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί η Πολιτική Προστασία στον Δήμο Ιθάκης έχει επί των ημερών μας αναβαθμιστεί πολύ σημαντικά, κατά τρόπο ποιοτικό και ποσοτικό, είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει προτεραιότητα μέσα στους δύσκολες καιρούς που ζούμε. Βλέπετε πόσο καλά διαχειρίζονται τα πράγματα και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ιθάκης, που πέρα από τη συνθήκη της πανδημίας του Covid-19, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν επίσης δοκιμαστεί τρεις φορές με ακραίο τρόπο από καιρικά φαινόμενα.

Εμείς ως Δήμος είχαμε ήδη βγάλει ανακοίνωση να βρίσκονται όλοι οι πολίτες  σε επιφυλακή. Εγώ ο ίδιος και οι αντιδήμαρχοι επικοινωνούσαμε συνέχεια μέσα από τα ΜΚΔ αλλά και με φυσική παρουσία με τους ανθρώπους εδώ, να ξέρουν τί να περιμένουν, να είναι ψύχραιμοι όσο γίνεται, να βρίσκονται σε επιφυλακή. Βέβαια όπως ξέρετε τα φαινόμενα μας ξεπέρασαν. Ο όγκος και η σφοδρότητα της βροχής ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς να πέσουν τα μουράγια. Αυτό όσοι είμαστε μέσα στην επιχείρηση το ξέραμε. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι, ο Δήμος μας κλήθηκε να διαχειριστεί από τις απογευματινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου τις συνέπειες βροχόπτωσης ύψους 343 τόνων ανά στρέμμα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε καταγραφεί βροχόπτωση 290 τόνων ανά στρέμμα χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα! Νομίζω τα νούμερα μιλάνε μόνα τους.

Στα θετικά της διαχείρισης αυτής της κρίσης λογίζω επίσης ότι θέσαμε το νησί μας άμεσα και χωρίς δισταγμό σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Ναι, μπορώ να πω ότι έχω βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου στο ότι τα πράγματα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και σωστά σε αυτή την παρ’ ολίγο τραγωδία για τον τόπο μας, που περιορίστηκε σε υλικές ζημιές. Είμαι άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων.

Πιστεύω πάρα πολύ στην καλή προετοιμασία, τη γνώση και τη συνεργασία, έχω πολύ καλούς συνεργάτες, που χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν όλα αυτά που έχουμε πετύχει γιατί αυτά είναι τα στρατηγικά όπλα πίσω από μια σωστή απόφαση. Όταν αυτά τα έχω εξασφαλίσει, δρω γρήγορα, ο χρόνος είναι υπέρ μας!»

 

Οι μέρες έχουν περάσει και ήδη από την επομένη της μεγάλης κακοκαιρίας ξεκινήσατε τις παρεμβάσεις. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

«Από την επόμενη μέρα της πλημμύρας ξεκινήσαμε τις αποκαταστάσεις σε λιθοδομές, σε δρόμους και την κατασκευή νέων φρεατίων ομβρίων υδάτων όπου χρειάζεται σε όλη την Ιθάκη. Παράλληλα, και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, ξεκινήσαμε με ταχύ βηματισμό τις διαδικασίες αποκατάστασης της παραλιακής στο Βαθύ και των μουράγιων που αναγκαστήκαμε να σπάσουμε, μέσα από το έργο «Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων παραλιακής Βαθέως Ιθάκης», του οποίου η ανάθεση ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Ο καθαρισμός των φρεατίων, των χειμάρρων, η διασπορά των μηχανημάτων δημοτικών και ιδιωτικών, η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή είχαν ήδη σχεδιαστεί και υλοποιήθηκαν άμεσα.

Αυτό που θέλω να τονίσω επίσης, όμως, είναι η σημασία της στρατηγικής επικοινωνίας μας με τους πολίτες, κάτι στο οποίο δώσαμε και δίνουμε μεγάλη προσοχή.

Είμαστε σε διαρκή και ανοιχτή επικοινωνία με τον κόσμο από την αρχή αυτής της ταλαιπωρίας μέχρι και σήμερα, γιατί θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται αλλά και γιατί γίνεται, να μπούμε όλοι στην ίδια λογική πραγμάτων, να ξέρουμε ότι δουλεύουμε όλοι με ένα κοινό στόχο, ο οποίος είναι όχι απλώς να μπαλώσουμε, αλλά να δώσουμε λύσεις που θα λειτουργήσουν σωστά και στο μέλλον.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και μετά από δικό μας αίτημα, ήρθε άμεσα στην Ιθάκη ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιος Λέκκας, με τον οποίο συσκεφθήκαμε στο Δημαρχείο, για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και αρμοδίων στελεχών, τις Κοινότητες, την Περιφέρεια, τα Σώματα Ασφαλείας του νησιού.

Πολύ γρήγορα επίσης οργανώθηκαν αυτοψίες των κατοικιών από αρμόδια κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και κινητοποιήσαμε τον μηχανισμό των δηλώσεων ζημιών τόσο σε κατοικίες όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των κατοίκων και των ζημιών σε αποθήκες φύλαξης ζωοτροφών, γιατί είχαμε και τέτοια φαινόμενα.

Τέλος, ενεργοποιήσαμε συμπράξεις και συνεργασίες που είχαμε “χτίσει” τα τελευταία χρόνια με τις Τεχνικές Υπηρεσίες στους Δήμους Αργοστολίου και Ληξουρίου, προκειμένου να προετοιμαστούν και να κατατεθούν γρήγορα στο Υπουργείο Εσωτερικών Τεχνικά Δελτία για συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης, όπως είναι οι πολύ εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το Δημοτικό Γήπεδο (Στάδιο) Βαθέως, αλλά και ζημιές στο οδικό δίκτυο.»

Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων γεγονότων – φαινομένων, η Κρατική αρωγή δεν είναι μόνο επιβεβλημένη αλλά και υποχρεωτική στα πλαίσια της ευθύνης του Κράτους. Έχει υπάρξει η βοήθεια που έχει ζητήσει o Δήμαρχος του πληγωμένου νησιού; Τι διεκδικείτε από αυτό;

«Καταρχήν να πούμε ότι μέσα από τη συστηματική προσπάθεια που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει πλέον μόνιμη και σταθερή συνεργασία με το Κράτος και τους θεσμικούς μας εταίρους, κάτι που μας βοηθάει ιδιαίτερα σε πολλούς τομείς του έργου μας.

Ειδικά στη περίπτωση του “Μπάλλου”, πέρα από την άμεση επικοινωνία και την ηθική υποστήριξη που είχαμε με απευθείας τηλεφωνική επαφή του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, στην Ιθάκη ήρθε άμεσα κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφ. παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στις ζημιές και συνομίλησαν με κατοίκους της Ιθάκης.

Από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε στη συνέχεια, γνωρίζουμε ότι, έχει δοθεί εντολή σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για επιτάχυνση του ρυθμού των αποζημιώσεων, για έκτακτες επιχορηγήσεις προς το Δήμο μας, καθώς επίσης και ότι ξεκινά μελέτη για την διευθέτηση των ρεμάτων του νησιού.

Ήδη, ο Δήμος Ιθάκης χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Επιχορήγησης των ΟΤΑ για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Ζημιών και Καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες, ενώ, όπως σας είπα και πιο πάνω, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης και άλλων Τεχνικών Δελτίων που θα υποβληθούν αρμοδίως ώστε να επιχορηγηθούν επιπλέον έργα.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη και σταθερή στήριξη που έχουμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς τόσο ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κουτουλάκης βρίσκονται συνεχόμενα στο πλευρό μας.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο Ναυτιλίας μας εξασφάλισε 265.000 ευρώ για επισκευές στις μονάδες αφαλάτωσης στα δίκτυα ύδρευσης και αντλιοστάσια από τις ζημιές που υπέστησαν από το καιρικό φαινόμενο “Μπάλλος” και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Η αναγνώριση της νησιωτικότητας είναι για μας κυρίαρχος παράγοντας τόσο στην καλή διοίκηση του Δήμου, όσο και την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του τόπου μας.»

 

Δυστυχώς, ο Χειμώνας είναι μπροστά. Έχετε προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες αποφυγής τέτοιων δυσμενών, ανάλογων γεγονότων;

«Όπως σας είπα, η όλη αντιμετώπιση των ζημιών, όχι μόνον από τον “Μπάλλο”, αλλά συνολικά από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε, έχει σαν άξονα τη μελέτη και την πρόληψη, καθώς γνωρίζουμε πλέον πως η κλιματική κρίση θα μας φέρνει αντιμέτωπους με παρόμοιες καταστάσεις, δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο.

Ειδικά για το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων, ξεκινήσαμε, όπως σας προείπα το γκρέμισμα από παράνομες ράμπες οι οποίες ήταν ανάμεσα από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν την διέλευση του νερού προς τα φρεάτια. Όμως ο Δήμος μας κατασκευάζει σε όλη την Ιθάκη φρεάτια σε ακόμα 24 νέα σημεία, για καλύτερη διευθέτηση του νερού της βροχής σύμφωνα με τις ανάγκες που μας έδειξε η τελευταία κακοκαιρία.

Με την ευκαιρία να σας αναφέρω ότι, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στυλιανού Πέτσα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” το έργο του Δήμου Ιθάκης με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία> >συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του συστήματος ύδρευσης του Δήμου Ιθάκης», ύψους 1.850.042 ευρώ. Το αντικείμενο αυτού του έργου δεν είναι βέβαια αντιπλημμυρικό, αλλά έχει σχέση με την καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδάτινων πόρων μας, ώστε να επιτευχθεί μείωση διαρροών, όπως και η συλλογή, ο καθαρισμός και η διανομή ύδατος μέσω ενός συστήματος  τηλεμετρίας/τηλε-ελέγχου ποσοτικής/ποιοτικής διαχείρισης.»

 

Η Ιθάκη – ευτυχώς αυτή τη φορά – δεν είναι μόνο φυσικές καταστροφές. Ποια η “άλλη εικόνα” του νησιού; Ποια τα έργα, ποιες οι κινήσεις ανάπτυξης και εξωστρέφειας;

«Ασφαλώς η εικόνα του νησιού μας δεν περιορίζεται στην επικαιρότητα, οι φυσικές καταστροφές απασχολούν τα ΜΜΕ περιστασιακά, αλλά οπωσδήποτε δεν χαρακτηρίζουν το νησί της Ιθάκης!

Αντιθέτως, ο Δήμος μας έχει πάρει τα εύσημα για την ταχύτητα και την καλή διαχείριση της αποκατάστασης των ζημιών, σε όλα τα επίπεδα.

Να θυμίσουμε ότι, παρά τα πολλά προβλήματα της προηγούμενης κακοκαιρίας που κυριολεκτικά σάρωσε το βόρειο τμήμα του νησιού και έκοψε το νησί στα δύο, όλα βρήκαν ξανά γρήγορα το ρυθμό τους και απολαύσαμε μια εξαιρετικά καλή και ασφαλή καλοκαιρινή περίοδο, που κράτησε μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Κάτι για το οποίο θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία είναι ότι, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας. Η Ιθάκη έμεινε “πράσινη” ακόμα και κάτω από τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού.

Η τοπική μας κοινωνία γενικά χαρακτηρίζεται από υψηλούς δείκτες συλλογικής ευφυΐας αλλά και αισιοδοξίας, κάτι που προσπαθούμε να διατηρούμε και να τροφοδοτούμε με κάθε τρόπο, με όχημα την καθημερινότητα.

Από σήμερα και για ένα μήνα ξεκινούν στο νησί μας οι εργασίες κατασκευής τεσσάρων νέων παιδικών χαρών στο Νηπιαγωγείο Βαθύ – Περαχώρι – Πλατρειθιά – Κιόνι από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, ύψους χρηματοδότησης 227.000 ευρώ, μια νότα χαράς και αισιοδοξίας!

Όλες οι δομές και υποδομές της Ιθάκης σταδιακά θέλουμε να γίνουν περισσότερο ασφαλείς και ευχάριστες για τους πολίτες, ενώ η εξωστρέφεια τονίζεται μέσα από συλλογικές δράσεις και συνεργασίες που διοργανώνουμε στο νησί, φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, στους τομείς του Πολιτισμού, της Δημόσιας Υγείας, της Παιδαγωγικής και άλλων θεμάτων καθημερινότητας που ενδιαφέρουν όλους μας.

Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τη φυσική συνάντηση των Μουσείων Ιονίων Νήσων με αποστολή 20 ατόμων που διοργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ιθάκης στις αρχές του Οκτώβρη, όπως και την διοργάνωση της Axion Hellas από τον Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο πριν λίγες μέρες, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τις δράσεις τους στο νησί μας, με μια πολύ μεγάλη αποστολή 86 εθελοντών, εκ των οποίων 34 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που εξέτασαν 600 συμπολίτες μας και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές.

Γενικά θα έλεγα ότι προχωράμε με “σημαία” μας ένα μήνυμα που αποτελεί πυλώνα της προγραμματικής μας διακήρυξης και δεν αλλάζει: “Όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό, όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!”»

Στα Επισυναπτόμενα αρχεία η Συνέντευξη στο Πανελλαδικό Περιοδικό ΠΟΛΗ+ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισυναπτόμενα αρχεία
 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα
Πηγή: epoli.gr