Προς: Δήμο Αργοστολίου
Τοπική Κοινότητα Αργοστολίου

Θέμα: 1.Σεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων – Ετοιμότητα υπηρεσιών
2.Πανεπιστημιακή Έδρα γεωλογίας – σεισμολογίας στο Αργοστόλι

1.
Είναι πλέον κοινό κτήμα οι γνώσεις αναφορικά με την πρόληψη στα θέματα των σεισμών, άρα προφανείς οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται ο προληπτικός στατικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και κατασκευών, όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, γέφυρες κλπ.

Παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων στατικότητας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, καταρτίζοντας παράλληλα επίσημο πρόγραμμα ελέγχων δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, θέτοντας και τις σχετικές προτεραιότητες όπως νοσοκομείο και σχολεία.

Σε περίπτωση σεισμού ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι κρίσιμος. Προτείνουμε την διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης σεισμών με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως, πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΚΑΒ, δήμοι, περιφέρεια, πολιτική προστασία κλπ, με στόχο την άμεση ετοιμότητα και συντονισμό τους για την προστασία ανθρώπων και περιουσιών.

2.
Το Αργοστόλι να συνδιεκδικήσει, μαζί με όλες τις δυνάμεις της Κεφαλονιάς, πανεπιστημιακή έδρα σεισμολογίας. Να προσκαλέσουμε και να διευκολύνουμε την εγκατάσταση σεισμικού εξοπλισμού και εργαστηρίων για την επιστημονική μελέτη των σεισμικών φαινομένων αλλά και την ταυτόχρονη σεισμική θωράκιση του νησιού μας, στοχεύοντας στην ίδρυση και εγκατάσταση πανεπιστημιακού τμήματος γεωλογίας-σεισμολογίας προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών σπουδών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε τη διαρκή και ενδελεχή μελέτη των σεισμικών φαινομένων της γεωγραφική περιοχής μας, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Επίσης θα έθετε την Κεφαλονιά και το Αργοστόλι στον παγκόσμιο χάρτη των επιστημονικών ερευνητικών κέντρων με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Θα καθιστούσε την πόλη μας και το νησί μας κέντρο επ ιστημονικού και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι σε ολοχρονική βάση, αναζωογονώντας παράλληλα την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη διαμονή και έλευση φοιτητών και επιστημονικών συνεργατών.

Προς: Δήμο Αργοστολίου Τοπική Κοινότητα Αργοστολίου Θέμα: 1.Σεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων –…

Δημοσιεύτηκε από Φάρος Τοπική κίνηση πολιτών στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Προηγούμενο άρθροΑργοστόλι: Ξεκινάει μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης-Ποιοι δρόμοι θα αποκλειστούν και μέχρι πότε (απόφαση)
Επόμενο άρθροΚΤΕΛ Κεφαλονιάς: Αυτά είναι τα νέα δρομολόγια για Αθήνα-Πάτρα μέχρι 31 Αυγούστου (πίνακες)