Επειδή για όλα αυτά (και άλλα ακόμη) απαιτούνται λεφτά:

Πρώτον, το σημερινό ΕΣΠΑ λήγει 31/12/2020 (αλλά θα έχει παράταση τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του) και σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 194 εκατ. του προγράμματος συμβάσεις έχει μόνο το 40% δηλαδή 78 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι μένουν διαθέσιμα ακόμη …..116 εκατ. ευρώ ! Που σημαίνει, κυρίως, ότι όποιος είναι ικανός μπορεί να τα αξιοποιήσει ! Για την Κεφαλονιά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ικανή Δημοτική Αρχή και συνεργάσιμο Περιφερειάρχη !

Δεύτερον, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο (2019-2023) θα σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Η ευκαιρία είναι τεράστια ! Πολύ περισσότερο που οι πόροι θα είναι αυξημένοι κατά 5,1 δις σε σχέση με το σημερινό ! Και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πόλεις θεωρούνται ως μηχανές παραγωγής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αξιοποίηση αυτή είναι προφανές ότι δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία, σχεδιασμό και παρέμβαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε Δήμο και Περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά. Και πάνω απ’όλα εμπειρία, γνώση και ικανότητες !

Γι’αυτό και επειδή πάμε για τις εκλογές του 2019 και όχι του ….1919 καλό θα είναι οι εξαγγελίες που γίνονται αφειδώς (μέχρι….σκοπευτήριο έταξαν) να έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και οι προτάσεις να συνοδεύονται από το που θα βρεθούν….τα λεφτά.

Τρίτον, και ….όχι μόνο για την ιστορία, ο Δήμος Κεφαλονιάς βρίσκεται στην ….τελευταία θέση μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας στο σημερινό ΕΣΠΑ 2013 – 2020 με μόλις 8,68% του προγράμματος, αν αφήσουμε στην άκρη το πολύπαθο έργο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου που σέρνει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ – αλλά και με αυτό έχει μόλις 18% ! Και αυτό με Κεφαλονίτη Περιφερειάρχη που είχε όλη τη διάθεση για βοήθεια….

Και για τις απαραίτητες συγκρίσεις….στο αντίστοιχο Πρόγραμμα 2000 – 2006 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ο τότε Δήμος Αργοστολίου τερμάτισε πρώτος στην Περιφέρεια, 5ος μεταξύ των πρωτευουσών της Ελλάδας και 9ος μεταξύ των 1013 Δήμων και Κοινοτήτων όλης της Χώρας !

Από το fb Για την επομενη μερα. Δημος αργοστολιου