Από το «έπος» του Έβρου στο φιάσκο Δένδια για τα «λίγες δεκάδες μέτρα». Η αργή αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών για όσα συνέβησαν στη θέση Μελισσοκομείο, η πρωτοφανής δήλωση του Ν. Δένδια για την παραβίαση ελληνικού εδάφους, η μη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ περί fake news τη στιγμή που το διάβημα προς την Τουρκία ήταν γεγονός, συνθέτουν τον καμβά των διαδοχικών λαθών από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι ενέργειες της Τουρκίας στο Νότιο Έβρο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένο γεγονός. Αντιθέτως, αποδεικνύουν την κλιμάκωση της προκλητικότητας των γειτόνων μετά την εργαλειοποίηση προσφύγων – μεταναστών αλλά και τις παραβιάσεις ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «φορτούνα» και «σκάψιμο στη λάσπη» αντίστοιχα.
Παρά τις ανακρίβειες περί ύψωσης τουρκικής σημαίας εντός ελληνικού εδάφους, όσα αποκάλυψαν βρετανικά Μέσα συνέβαιναν τουλάχιστον επί μία εβδομάδα. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση των ελληνικών Αρχών για παρέμβρια κατασκευή αγκαθωτού φράχτη στο Νότιο Έβρο προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν νέα κρίση, παρόμοια με αυτήν που είχε πυροδοτήσει η Τουρκία πριν λίγους μήνες. Η κατασκευή του φράχτη έπρεπε να συνοδευτεί με την αποψίλωση δέντρων, η οποία αποσκοπούσε στον καθαρισμό του πεδίου καταγραφής των καμερών που θα τοποθετούνταν. Για να γίνει πλήρως κατανοητό, το κόψιμο των δέντρων είχε ορίζοντα τα τουρκικά εδάφη και συντελέστηκε εντός ελληνικής επικράτειας
«Αφού έκοψαν τα δέντρα, πέρασαν στο ελληνικό κομμάτι γης που είναι στο πέταλο του ποταμού. Τότε, εμφανίστηκαν οι Τούρκοι και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι τα ελληνικά σύνορα ορίστηκαν με τα συρματοπλέγματα» αφηγούνται στο documentonews.gr καλά ενημερωμένες πηγές, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες απαίτησαν την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων, κάτι που έγινε πράξη.
«Την επομένη, στο σημείο βρέθηκε η ελληνική τοπογραφική υπηρεσία στρατού. Άνοιξε τους χάρτες, έκανε μετρήσεις και επιβεβαίωσε ότι το έδαφος είναι ελληνικό» συνεχίζουν την περιγραφή των γεγονότων οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ακολούθησε η άφιξη της ανάλογης υπηρεσίας των Τούρκων για να κάνει μετρήσεις μαζί με στρατοχωροφύλακες που στρατοπέδευσαν στο σημείο.
Σύμφωνα με τις πηγές, στην παραπάνω φωτογραφία τα μέλη της τουρκικής τοπογραφικής υπηρεσίας βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους, κάνοντας παράνομες μετρήσεις. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε το διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ προς την γείτονα, ασχέτως κι αν στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο ακολούθησε την… πεπατημένη των fake news.
Για το περιστατικό αυτό, γίνεται αναφορά και στην χθεσινή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες «πραγματοποίησαν μετρήσεις» εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις ίδιες πηγές, στην φωτογραφία απεικονίζεται η σκηνή που έστησαν τα μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ενώ το πρώτο βελάκι καταδεικνύει το σημείο που βρίσκονται οι στρατοχωροφύλακες, το οποίο -σύμφωνα με τις πηγές- είναι ελληνικό έδαφος.
Σε αυτήν την φωτογραφία, όπως υποστηρίζουν οι πηγές, φαίνεται ένα από τα σημεία που οι ελληνικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μετά το περιστατικό.
Μακάβριος συμβολισμός
Λίγα μέτρα απέχει το επίκεντρο της νέας διένεξης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας από το εκκλησάκι που δημιουργήθηκε στη μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, ο οποίος έπεσε νεκρός στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 από τουρκικά πυρά.
Σύμφωνα με όσα έχει διηγείται στο mixanotouxronou.gr ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ, ο 19χρονος στρατιώτης έκανε περίπολο ρουτίνας όταν δέχτηκε αναίτια και ανεξήγητα πυρά.
«Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης» εξιστορεί και συνεχίζει λέγοντας: «Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου».
Ακολούθησε «δεκάλεπτη και σφοδρή σύγκρουση» λόγω και των εκατέρωθεν ενισχύσεων που είχαν καταφθάσει. Παράλληλα, ο Ζήσης Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες. «Το επεισόδιο δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου» καταλήγει ο Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ.
Πηγή: documentonews.gr