«Φύγε ρε κοπρίτη από εδώ»: Χαμός με τον Μπέο στους Σταγιάτες για την υδροδότηση (vids)

Ένταση επικράτησε στους Σταγιάτες Βόλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την υδροδότηση του χωριού.

Ο κ. Μπέος βρέθηκε στο χωριό κατήγγειλε συγκεντρωμένους κατοίκους στην πλατεία ότι έβγαλαν το πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας έξω από το γραφείο του, ενώ οι κάτοικοι τον φώναζαν ψεύτη, σύμφωνα με το magnesianews.gr.

Ο δήμαρχος Βόλου επιτέθηκε φραστικά στους κατοίκους λέγοντας μεταξύ άλλων «δέκα κοπρίτες, άντε χαβαλέδες όξω το χωριό δεν είναι ιδιοκτησία σας. Αφήστε τα αυτά που ξέρετε» ενώ απείλησε πως θα μηνύσει όσους έβγαλαν τον πρόεδρο της κοινότητας από το γραφείο του.

«Φύγε ρε κοπρίτη από εδώ πάρε το σινάφι σου και βρείτε τα» είπε κάτοικος στον Αχιλλέα Μπέο ενώ ένας άλλος σχολίασε «Εσένα οι Βολιώτες πως σε βγάλανε δήμαρχο εσένα; Ντρέπομαι».

Κάτοικος είπε στον Αχιλλέα Μπέο πως «μας κατηγορείται ότι το χωριό καλλιεργεί φούντες» ενώ ένας από τους συγκεντρωμένους του είπε να «αφήσει τις μαγκιές».

Τελικά, στον δήμαρχο παραδόθηκε το κλειδί του κοινοτικού γραφείου και του μουσείου, πήγε στους χώρους και πέταξε τις μαύρες σημαίες και τα στρώματα που υπήρχαν λέγοντας πως είναι δημοτικοί χώροι και δεν μπορεί να γίνει κατάληψη.

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους του είπαν ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, που είναι κοινωνικό αγαθό.

Υπενθυμίζεται πως ο Αχιλλέας Μπέος καταφέρθηκε κατά καλλιτεχνών που στηρίζουν το χωριό Σταγιάτες με ψήφισμά τους.

Το ψήφισμα υπογράφουν μεταξύ άλλων η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Κιμούλης, η Δήμητρα Γαλάνη και το ζεύγος Γιώργος και Άννα Νταλάρα.

Αφού τους χαρακτηρίζει «μία χούφτα τύπων που θεωρούν με μία απίστευτη γραφικότητα, εαυτούς και αλλήλους σαν την πεφωτισμένη ελίτ του τόπου» τους αποκαλεί «βάρβαρους» και «περιθωριακούς».

Αναφερόμενος στο ζεύγος Νταλάρα λέει πως «μου προκαλεί, όπως και σε εκατομμύρια Ελλήνων, πραγματική αηδία».

«Αυτοί, οι ποικιλώνυμες “φιλιππινέζες” τους, οι Κιμούληδες και οι Κονιόρδες εγκατέλειψαν για λίγο την κονόμα και την αρπαχτή και έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους μπαταχτσήδες των Σταγιατών» συμπληρώνει ο κ. Μπέος.

«Στρατιωτάκια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι, τόσο αδέσμευτα και ελεύθερα μυαλά, αποφάσισαν να καταργήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες Αρχές της πόλης και να αναλάβουν εκείνοι» συνεχίζει στην ανακοίνωση.

«Τα ίδια έκαναν και το 2014 και πήραν την απάντηση από τους πολίτες του Βόλου. Την ίδια θα πάρουν και τώρα. Απάντηση που συμπυκνώνεται στο περίφημο “δεν μας χ@@@@ς ρε Νταλάρα”», αναφέρει.

Όσο για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τον οποίο είχε χαρακτήρισει «μ@@@@α», τώρα τον αποκαλεί «επαναστάτη του γλυκού νερού» και λέει πως ήταν «η ακριβοδίκαιη ανταπόδοση για την άποψη που εκείνος φαίνεται πως έχει για τις δεκάδες χιλιάδες των Βολιωτών».

Διαμάχη για το νερό των Σταγιατών

Οι ντόπιοι ζητούν με ψήφισμα να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους και τον αγώνα τους στηρίζει και ο γνωστός καλλιτέχνης Αλκίνοος Ιωαννίδης, που μάλιστα έχει γράψει και τραγούδι για το «νερό των Σταγιατών».

Ο Αχιλλέας Μπέος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς κατοικούν 30-40 οικογένειες το πολύ, ονομάζονται Σταγιάτες, έχουν γεμίσει καμιά δεκαριά σημεία με μαύρες σημαίες, κάνουν ανακοινώσεις, δεν έχουν πληρώσει ποτέ νερό, έκαναν κατάληψη στο κοινοτικό κτήριο, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 15-20 φορές τους χλωριωτές [….] λειτουργούν αυθαίρετα τελείως και έχουν και έναν μ@@@@α που λέγεται Αλκίνοος Ιωαννίδης και τους συμπαραστέκεται. Λέει επάγγελμα τραγουδιστής, τι τραγουδά δεν ξέρουμε, όμως είναι μία αρνητική νότα στην όμορφη περιοχή μας».

Ο δήμαρχος καθύβρισε όσους αντιδρούν στην αλλαγή της υδροδότησης στους Σταγιάτες, αποκαλώντας τους «κοπριές» και απείλησε με μηνύσεις.

Αιτία της απόφασης των κατοίκων για τη διαχείριση του νερού αποτελεί, σύμφωνα με το ψήφισμα, ότι οι Σταγιάτες αποκόπηκαν από την υδροδότησή τους από την Κρύα Βρύση, «από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες… Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών».

Το ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι μετά τη λαϊκή συνέλευση στους Σταγιάτες: 

«Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας. Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής: -Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες. -Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων. -Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών. Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου.   »Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση. Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη) Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.» 

Πηγή: reader.gr