Εξαίρεση των Ιονίων από το άρθρο 93 του ν/σ Χατζηδάκη, που αφαιρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους, και άρνηση συμμετοχή της ΠΙΝ στην υπό δημιουργία ΑΕ που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό, ζήτησε ο πρ. Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος στην σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ.
Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, εξαιτίας διαδικαστικών λόγων και συζήτησης μεταξύ περιφερειακών συμβούλων για την ανάγκη ( ή μη) να προταχθεί το θέμα της λήψης απόφασης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Παρουσία των βουλευτών Κέρκυρας Στ. Γκίκα, Δ. Μπιάγκη, του προέδρου της ΠΕΔΙΝ κ. Παρίση και Δημάρχων από τα Ιόνια νησιά, η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξελίσσεται την ώρα που το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται και στη Βουλή. Το άρθρο 93 που αποτελεί αιχμή του δόρατος για τις αντιδράσεις στα Ιόνια νησιά, και μεταφέρει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια μέσω δημιουργίας Α.Ε., έχει ήδη συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια των ιονίων νήσων, με 9 από τους 11 να έχουν ήδη γνωστοποιήσει την αρνητική τους θέση, το ίδιο και η ΠΕΔΙΝ.
Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έστω και την ύστατη ώρα, με το προεδρείο να κάνει εντέλει δεκτό το αίτημα πρόταξης της σχετικής συζήτησης.
Κριτική για το “παρά πέντε”
Ο πρ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος πραγματοποίησε την εναρκτήρια εισήγηση ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάνοντας καταρχήν λόγο για “υστερόβουλη και αντιδημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθη οριακά , την ίδια ίδια ημέρα και ώρα που συζητείται στη Βουλή το ν/σ Χατζηδάκη.
“Είναι και προσβολή για το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο”, είπε, “γιατί θα έπρεπε να είχατε φροντίσει οι θέσεις μας και οι αποφάσεις μας να είχαν αποσταλεί ήδη και να είχαν ληφθεί υπόψη στη συζήτηση που πραγματοποιείται κι όχι να είμαστε τελευταίοι στα σημαντικά ζητήματα”.
Καταργούν και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών!
Ο κ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε ότι η παράταξή του είχε ήδη φέρει προς συζήτηση το θέμα του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, όσον αφορά την πρόβλεψη για τους Φορείς Διαχείρισης και ειδικά για την κατάργηση των δύο φορέων που εδρεύουν στα Ιόνια νησιά, του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου και του Εθνικού Δρυμού Αίνου. “Τα καταργούν, τα καταντούν μικρές μονάδες χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες, αντί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αντίστοιχους φορείς και στην Κέρκυρα και τα άλλα νησιά. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στα νησιά μας και να ξέρετε ότι θα έχει τη σφραγίδα της σημερινής περιφερειακής αρχής και της κας. Περιφερειάρχη. Δεν είναι αργά, μπορείτε να αλλάξετε στάση έστω και τώρα”, είπε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση φροντίζει να δημιουργήσει νέα golden boys
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στις σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς και σε τοπικό αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε με νόημα ότι “στο εν λόγω ν/σ υπάρχει πρόβλεψη για υψηλότατους μισθούς 8.500 ευρώ σε νέα golden boys, τα οποία προφανώς είναι έτοιμα να μπουν στις εν λόγω θέσεις, την ώρα που εργαζόμενοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να διαβιώσουν στις δύσκολες ημέρες που έρχονται”.
“Κανείς δεν θέλει το ν/σ, εκτός από την Περιφερειάρχη”
Αναφερόμενος τέλος στο επίμαχο άρθρο 93 που αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους και την μεταφέρει σε ΑΕ με κύριο μέτοχο την Περιφέρεια, έκανε λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό, αφού κανείς από όσους εμπλέκονται δεν γνώριζε, ούτε και οι κυβερνητικοί βουλευτές γνώριζαν, παρά μόνο η Περιφερειάρχης, η οποία από την πρώτη στιγμή έσπευσε να το υπερασπιστεί.
“Πρόκειται για μια βίαιη αλλαγή”, είπε, “την οποία κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι την προκάλεσε, υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα από τους Δημάρχους στον αντίποδα και θα πρέπει να μας ενημερώσουν ποιος νους το σκέφτηκε. Επίσης πρέπει να μας ενημερώσουν γιατί εξαιρέθηκαν το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη, με αστεία επιχειρήματα εκ μέρους του κ. Γ.Γ. περί μεγάλων Δήμων”.
Ο κ. Γαλιατσάτος υποστήριξε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση στο Ν. Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά βρήκε πρόθυμους περιφερειάρχες, με τους οποίους φαίνεται ότι συνεννοήθηκαν μέσα σε ένα βράδυ και με ένα κλείσιμο του ματιού. Και τόνισε ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς με το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί υπό τη μορφή ΑΕ και την περιφέρεια να έχει το 40% των μετοχών, ότι θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και θα αποφασίσει για την τύχη όλων των υπολοίπων.
Να εξαιρεθούν τα Ιόνια, να μην συναινέσει η ΠΙΝ
Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, με τη συμμετοχή του πρόθυμου Περιφερειάρχη να ελέγξει τα έργα διαχείρισης στα Ιόνια νησιά και να τα οδηγήσουν στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, συνέχισε ο πρ. Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στα έργα που έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα νησιά αλλά και στο παράδειγμα της Κεφαλονιάς, η οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Θα μετατρέψουν τους Δήμους σε εκείνους που μαζεύουν τα σκουπίδια, την ώρα που άλλοι θα κάνουν κουμάντο, θα επιβάλλουν τέλη και θα εισπράττουν από τους πολίτες, προειδοποίησε.
Ο κ. Γαλιατσάτος κατηγόρησε την Περιφερειάρχη ότι επιμένει στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, προσβάλλοντος συνολικά τους Δημάρχους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Ιόνια νησιά, την ώρα που όλα τα Δημοτικά συμβούλια έχουν πάρει αρνητική θέση. “Η επιμονή αυτή της κας. Κράτσα δείχνει τις σκοπιμότητες, κατά τη γνώμη μας, που κρύβονται πίσω από αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μια κακή στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η εξέλιξή του θα αφήσει σημάδια”.
Ο πρ. Περιφερειάρχης τέλος εισηγήθηκε στο Σώμα να ζητήσει την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 και να αποφασίσει να μην λάβει μέρος η ΠΙΝ στην μετοχική σύνθεση αυτής της νέας Ανώνυμης Εταιρείας, ώστε να μείνει κενό γράμμα η απόφαση και να καταλάβει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση.
Πηγή: corfupress.gr