Γερουλάνος: Η κεντροαριστερά χρειάζεται ένα σχέδιο ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό και ριζοσπαστικό

Συνέντευξη στο ieidiseis.gr και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση κ. Γερουλάνο μετά και τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η πανδημία έθεσε ένα σκληρό δίλημμα: υγεία ή οικονομία; Στο πρώτο κύμα η κυβέρνηση έχτισε πολιτικό κεφάλαιο ούσα ξεκάθαρη. Τώρα το ξοδεύει προσπαθώντας να ισορροπήσει. Και με την υγεία και με την οικονομία. Και με αυτούς που ζητούν σκληρά μέτρα και με αυτούς που θέλουν εξαιρέσεις. Και με τις κεντρώες δυνάμεις που θέλουν μια οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας και με τους νέο-φιλελεύθερους που θέλουν να επιβάλουν τις ανάγκες της οικονομίας στην κοινωνία. Χωρίς να ξέρουν τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για εκατομμύρια Έλληνες, επιβάλλουν ιδεοληπτικές παρεμβάσεις όπως με τα κόκκινα δάνεια και τις πτωχεύσεις. Αυτή η ισορροπία της κυβέρνησης σε τεντωμένο σκοινί κρατά όσο κανείς δεν είναι εκεί να τη σκουντήσει. Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, η κοινωνία νιώθει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Εσείς τι θα κάνατε μπροστά στο δίλημμα;

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία και την οικονομία θα χρειαστεί ένα σχέδιο εθνικό που θα μας οδηγήσει με όραμα και ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις τις κοινωνίας και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο. Πώς θα αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων αν δεν κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας γύρω από πηγές πλούτου που μένουν για δεκαετίες αναξιοποίητες; Πώς θα επαναφέρουμε την ελαφριά βιομηχανία της χώρας χωρίς τη βοήθεια αυτών που ξέρουν πώς γίνεται; Πώς θα οδηγήσουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση χωρίς να συνδέσουμε επιχειρηματίες, επενδυτές και τράπεζες; Το σημερινό σχέδιο είναι να διορθώσουμε λίγο τους θεσμούς και να πετάξουμε χρήμα στο πρόβλημα. Αυτό που γινόταν πάντα δηλαδή. Αν και ξέρουμε ότι κάθε φορά που κάναμε το ίδιο, τα χρήματα πήγαιναν στα χέρια λίγων και έφευγαν έξω. Είναι ώρα να το πάρουμε αλλιώς. Όποιος αντιληφθεί την πολιτική αξία της κινητοποίησης της κοινωνίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επόμενης μέρας θα κυριαρχήσει πολιτικά.

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες κάλπες;

Η σωστή ώρα για εκλογές θα είναι όταν δούμε φως στην άκρη του τούνελ της υγειονομικής κρίσης και πριν βγει εκτός ελέγχου η οικονομική κρίση που ξεκίνησε. Θα είναι η ώρα που όλοι μας, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, θα αναλογιστούμε πώς θέλουμε να πορευτούμε, η ώρα που θα συγκρίνουμε υπαρκτές πολιτικές επιλογές. Από τη μια έχουμε το σχέδιο Πισσαρίδη, που στοχεύει να απελευθερώσει το κεφάλαιο από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Έχει ένα βασικό, θεμελιώδες πρόβλημα. Δεν περιλαμβάνει την βασική παράμετρο που θα καθορίσει την επιτυχία του: την κοινωνία. Από την άλλη μεριά του πολιτικού φάσματος, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που απελευθερώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από τα βάρη της ελληνικής διοίκησης. Τι σημαίνει αυτό; Χρειάζεται ένα σχέδιο δημιουργίας πολιτισμικού, κοινωνικού και οικονομικού πλούτου που μας αφορά όλους. Ένα σχέδιο που αντιλαμβάνεται ότι για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο δεν φτάνει μόνο να εκσυγχρονίσουμε τους θεσμούς αλλά απαιτείται να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας, να βάλουμε περισσότερο κόσμο στο «παιχνίδι». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς και φορείς που λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες όπως είναι οι ΟΤΑ, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί και τα πανεπιστήμια. Χωρίς αυτή την επιλογή οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το μόνο υπαρκτό σχέδιο ακόμα και αν «χτυπιέται» η αντιπολίτευση εναντίον του. Καλύτερα ο εχθρός που ξέρεις παρά ο φίλος που δεν αναγνωρίζεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκλέξει πρόεδρο από τη βάση, όπως προβλέπει το Καταστατικό του, τον προσεχή Νοέμβριο ή πρέπει με συμφωνία κυρίων να το αφήσει για μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν;

Και μόνο που αμφισβητείτε με την ερώτησή σας, κ Σκουρή, το καταστατικό ενός πολιτικού φορέα, μπορείτε να δείτε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει για λάθος λόγους, με λάθος τρόπο και κυρίως σε λάθος χρόνο. Μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην υγεία των συνανθρώπων μας, στο αύριο της οικονομίας μας και στο να φέρνουμε προτάσεις για το μέλλον της κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο κάνει το Κίνημα Αλλαγής μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.

Εσείς θα είστε υποψήφιος; Είδαμε δημοσκόπηση να σας έχει μεταξύ αυτών…

Πρώτα η πανδημία και οι άνθρωποι και μετά όλα τα άλλα. Αυτήν την εποχή είμαστε σε επαφή με φίλους από όλη την Ελλάδα για να δώσουμε κουράγιο και να ανταλλάξουμε ιδέες και σκέψεις για την επόμενη μέρα. Για να την αντιμετωπίσουμε θα χρειαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα που θα μιλά και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την προοπτική και τις ευκαιρίες που μπορούμε να αδράξουμε. Αν θέλουμε να δούμε τον χώρο μας να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, αν θέλουμε από αυτήν τη διαδικασία ο προοδευτικός χώρος να μιλήσει στην Ελληνίδα και στον Έλληνα, τότε έχουμε δουλειά μπροστά μας. Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εξάλλου έχω πει, εδώ και καιρό, ότι θέλω να συμμετέχω σε όποια διαδικασία προχωρά τον χώρο μπροστά. Σε μια διαδικασία που ανοίγει τον χώρο στην κοινωνία, που φέρνει νέες ιδέες στο προσκήνιο και που δίνει βήμα σε φωνές που έχουν απογοητευτεί και μένουν μακριά από τον χώρο τόσο καιρό. Αυτά όμως θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.

Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ; Και ποια πρέπει να είναι;

Πιστεύω ότι ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος, που σήμερα είναι κατακερματισμένος, έχει μια μοναδική ευκαιρία να φέρει μια εποικοδομητική πρόταση στο πολιτικό τραπέζι της χώρας. Ένα σχέδιο πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό και ριζοσπαστικό. Πατριωτικό, διότι θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ανθρωποκεντρικό διότι θα βάζει τις προτεραιότητες της κοινωνίας πάνω από τις ανάγκες της οικονομίας. Και ριζοσπαστικό, διότι θα αποσυγκεντρώσει την εξουσία από τα χέρια λίγων σε φορείς και θεσμούς που λογοδοτούν στην κοινωνία. Μόνο έτσι θα κινητοποιήσουμε όλη την κοινωνία και θα συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας.

Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και άρα δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ θα συζητήσει για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία;

Εκτός από τη σημασία ενός σχεδίου όπως το περιέγραψα για την κοινωνία, η ύπαρξή του σε απαλλάσσει και από τέτοιες «ενοχλητικές» ερωτήσεις. Όσο δεν έχεις ένα στιβαρό σχέδιο γύρω από το οποίο συσπειρώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ο κόσμος θέλει να ξέρει ποιανού πατερίτσα είσαι διατεθειμένος να γίνεις. Ρώτησαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ αν είναι δεξιά ή αριστερά; Το ρώτησαν ποτέ τι θέλει για τη χώρα; Αυτές οι ερωτήσεις απαντώνται μόνες τους όταν υπηρετείς ένα στιβαρό και ρεαλιστικό όραμα. Άλλωστε, όταν έχεις σχέδιο, και την κοινωνία θα πείσεις και ο κόσμος θα ξέρει τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες που θα θέσεις αν χρειαστεί να μπεις σε μια διαπραγμάτευση για την εξουσία. Αυτή πρέπει να είναι η στόχευσή μας και ξέρω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Και ένα σχόλιό σας για το Δήμο Αθηναίων; Πώς τα πάει έως τώρα ο Κώστας Μπακογιάννης;

Η Αθήνα είναι στο επίκεντρο τριών κρίσεων που συνδέονται σε επιμέρους επίπεδα: την υγειονομική, την οικονομική και τη μεταναστευτική που έχει κοπάσει αλλά θα επανέλθει. Τρεις κρίσεις που χρειάζονται στρατηγική, συντονισμό και πόρους για να αντιμετωπιστούν. Σήμερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουν αποσπασματικά. Αλλού δουλεύει μόνη η κυβέρνηση, αλλού το κάθε Υπουργείο, αλλού ο Δήμος, αλλού διάφορες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών. Αυτή η αποσπασματική προσέγγιση έχει οδηγήσει σε λάθη και απώλεια δυνάμεων. Ο ρόλος του Δημάρχου σε μια τέτοια καταιγίδα είναι να κρατήσει το τιμόνι της πόλης σταθερό, να σχεδιάσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι.

Πηγή: https://www.yeroulanos.gr/