ΓΓ Δασών για δασικά αυθαίρετα: τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αφού ελεγχθούν

«Δεν μιλάμε ούτε για αποχαρακτηρισμό παράνομων αυθαιρέτων κτισμάτων ούτε για νομιμοποίηση της δόμησης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Δασών παρουσιάζοντας τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή για τρίμηνη παράταση δηλώσεων των δασικών αυθαιρέτων στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου με παράβολο των 250 ευρώ,  υπογραμμίζοντας ότι: «δεν νομιμοποιούνται. Τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αφού ελεγχθούν».

Η τροπολογία δεν αφορά μεμονωμένα αυθαίρετα αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων, που παρουσιάζουν μια λειτουργική ενότητα, όπως μικροί οικισμοί μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης.

-«Πρόκειται για μία δυνατότητα που υπάρχει με το νόμο 4685/2020, με βάση την οποία μπορεί να υπαχθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, που αναφέρονται ως οικιστικες πυκνωσεις» τόνισε ο γενικός γραμματέας Δασών. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις που του τέθηκαν ότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων διαιωνίζεται και διογκώνεται με παρατάσεις και νομιμοποιήσεις ο κ Αραβώσης σημείωσε ότι:

-Δεν τη γλιτώνει κανείς!» και πρόσθεσε ότι: «Είναι ξεκάθαρο. Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν αίτημα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο με τα δικαιολογητικά ή οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα με το οποίο να αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και μιλάμε σαν προϋπόθεση, ότι πρέπει να υπάγονται σε οικιστικη πυκνωση, εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται σε μία ενότητα περισσότερων τέτοιων κτισμάτων, δηλαδή υπάρχει ένας μικρός οικισμός. Επίσης προϋπόθεση είναι να είναι κατοικία μόνιμη και όχι εποχιακή».

-«Από έκει και πέρα δεν νομιμοποιούνται. Τακτοποιούνται για 30 χρόνια, όμως έως ότου ελεγχθούν. Και μάλιστα θα ελεγχθούν με βάση ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα γίνουν για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Θα ελεγχθεί η κάθε μία από αυτές τις αιτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάγονται στη νομοθεσία ή όχι» τόνισε ο γενικός γραμματέας Δασών.

Για τα δασικά αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις προβλέπεται τρίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου 2023 για υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου, σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει μπαράζ πολεοδομικών παρατάσεων και κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως, είπε ο κ Αραβώσης, oι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην τροπολογία για το ακίνητο είναι:

Να βρίσκεται εντός δασικής έκτασης.

Η χρήση του να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής.

Η ανέγερση να έχει γίνει μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.

Να μη βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές (Νatura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά.) εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

Να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.

Για όσα κριθούν κατεδαφιστέα η ευθύνη της κατεδάφισης είναι στην Περιφέρεια, είπε.

Υπάρχουν οι δασικοί χάρτες που έχουν κυρωθεί ήδη κατά 95%. Η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που για πολλές δεκαετίες δεν είχε δασικούς χάρτες, ούτε Κτηματολόγιο ανέφερε o ίδιος.

Πηγή: ecopress.gr