Γιατί ψήφισε τον Βαλλιανάτο για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου; Ο Γιάννης Κουρούκλης δίνει τη δική του απάντηση και βάζει τέλος στα σενάρια-Αιχμές για τη συνεργασία Λυκούδη – Παντελιού

Σαφείς εξηγήσεις για την απόφαση της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπερψηφίσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Κουρούκλης, απαντώντας στις αντιδράσεις και τα σενάρια που ακολούθησαν την εκλογή του νέου Προεδρείου, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και στο “Βήμα του Πολίτη”

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ψήφος ήταν αποκλειστικά θεσμική και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πολιτική στήριξη ή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, επιμένοντας ότι η αντιπολιτευτική στάση της παράταξής του παραμένει αμετάβλητη.


«Η ψήφος ήταν θεσμική, όχι πολιτική»

Ο κ. Κουρούκλης ξεκαθάρισε ότι η εκλογή του Προεδρείου αποτελεί διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο και διαφέρει ουσιαστικά από τις πολιτικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος προέρχεται υποχρεωτικά από τη δημοτική αρχή και έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των συνεδριάσεων και την ισότιμη συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.

«Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν διαφοροποιεί στο παραμικρό τη στάση της απέναντι στις πολιτικές επιλογές της δημοτικής διοίκησης.

«Η αντιπολίτευσή μας παραμένει σταθερή»

Απαντώντας στις αναφορές περί πολιτικής σύμπραξης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν κατηγορηματικός.

Όπως είπε, η παράταξη συνεχίζει να καταψηφίζει τις βασικές επιλογές της δημοτικής αρχής, από τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα μεγάλα έργα του Δήμου.

Αιχμές για τη συνεργασία Λυκούδη – Παντελιού

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία των παρατάξεων του Νίκου Λυκούδη και του Σπύρου Παντελιού, χαρακτηρίζοντάς την πραγματική πολιτική σύμπραξη.

Όπως ανέφερε, οι πολιτικές συγκλίσεις δεν αποδεικνύονται από μεμονωμένες ψηφοφορίες, αλλά από τη διαρκή κοινή στάση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι προϋπολογισμοί, τα τεχνικά προγράμματα και οι βασικές στρατηγικές επιλογές του Δήμου.

«Εμείς λέμε καθαρά ότι στηριζόμαστε από το ΚΚΕ»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στάθηκε και στον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε, η παράταξή του δεν κρύβει ότι στηρίζεται από το ΚΚΕ, ενώ υποστήριξε ότι και άλλες δημοτικές παρατάξεις διαθέτουν πολιτικές αναφορές και κομματικές στηρίξεις, τις οποίες -όπως ανέφερε- δεν παρουσιάζουν πάντα με την ίδια σαφήνεια στους πολίτες.

Διευκρίνισε επίσης ότι στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης συμμετέχουν και πολίτες που δεν είναι μέλη του ΚΚΕ, αλλά συμφωνούν με τις βασικές αρχές και τις θέσεις της παράταξης.

Κριτική για απορρίμματα και οικονομική διαχείριση

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Κουρούκλης έκανε λόγο για υψηλό οικονομικό κόστος, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, ενώ ζήτησε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και των δημοτικών δαπανών.

Αντίθετος στη χρήση του Βεργωτείου για μεγάλες συναυλίες

Ένα ακόμη θέμα που σχολίασε ήταν η χρήση του Βεργωτείου Σταδίου για μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στην είσοδο βαρέων οχημάτων στον χώρο, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στις ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όπως ανέφερε, η προστασία της δημοτικής περιουσίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ενώ υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων.

Πυρά για την ποιότητα των δημοτικών έργων

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επέκρινε ακόμη την ποιότητα των δημοτικών έργων, αναφέροντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τεχνικές αδυναμίες και προβλήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές παρεμβάσεις δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες της τεχνικής επιστήμης και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

«Προτεραιότητα οι κοινωνικές δομές και τα σχολεία»

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Γιάννης Κουρούκλης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις κοινωνικές δομές, στις σχολικές υποδομές, στην αξιοποίηση του ΚΕΚΑΜΕΑ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Όπως ανέφερε, αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, αντί των πολιτικών αντιπαραθέσεων γύρω από τις θεσμικές διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου.