Καμία περίπτωση να σχηματιστεί αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση δεν υπάρχει, ούτε στις πρώτες, ούτε -αν υπάρξουν- στις δεύτερες κάλπες, όπως εμφανίζεται σε όλα τα σενάρια: Μπορεί η κυβέρνηση να εμφάνισε τις γνωστές ευφάνταστες δημοσκοπήσεις του 37% μέσω των γνωστών εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά στην πράξη γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ακόμα και αν «γυρίσουν» με κάποιο μαγικό τρόπο το πολύ κακό πολιτικό κλίμα που υπάρχει τώρα και πάλι «με το ζόρι» θα φτάσουν ή θα περάσουν οριακά το 30%.
Και πόσες πιθανότητες είναι να αντιστραφεί το κακό κλίμα για την κυβέρνηση; Ίσως και καμία.
Πλέον, όμως, η πολιτική του κυβερνητικού επιτελείου και των Αμερικανών συμβούλων του Μαξίμου, αλλάζει: Οι κανονικές δημοσκοπήσεις, τις οποίες φυσικά γνωρίζουν αλλά δεν κοινοποιούν, δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη είναι αδύνατον να αντιστραφεί σε ένα μήνα με μια δεύτερη ευκαιρία και για τον λόγο αυτό προσπαθούν «να σώσουν ότι σώζεται» και να μην υπάρξει «χαλαρή» ψήφος στην πρώτη κάλπη.
Για να είναι πιο κοντά ή όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα καλό αποτέλεσμα στην δεύτερη κάλπη.
Γιατί ένα 25% π.χ. (ποσοστό πολύ πιθανό), σε καμία περίπτωση δεν γίνεται 36-38% με οποιαδήποτε δίλλημα στις δεύτερες κάλπες!
Τόσο θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα στις δεύτερες κάλπες με το νόμο που ψήφισε η ΝΔ (με το κλίμα της μετεκλογικής ευφορίας του 2019) για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Γίνεται φανερό ότι όποιον αναδειχθείπρώτος, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, θα την εξυπηρετούσε μια Βουλή πέντε ή ακόμη καλύτερα τεσσάρων κομμάτων, γεγονός που θα ανέβαζε σημαντικά το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου και θα κατέβαζε το όριο της αυτοδυναμίας.
Αν όμως υπάρξει έκτο κόμμα εντός Βουλής (π.χ. οι «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη ή ένα κόμμα που θα έχει την «ευλογία του» αν απαγορευθεί στον ίδιο να συμμετάσχει) τότε χάνεται η οποιαδήποτε πιθανότητα αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, όποιο και να είναι.
Οι οπαδοί του συγκεκριμένου κόμματος φαίνεται ότι λειτουργούν ως «κρυπτοχριστιανοί»: Δεν μιλάνε, δεν εκδηλώνονται από τον φόβο των διώξεων, αλλά «είναι εκεί».
Πάμε λοιπόν να δούμε τα σενάρια με πρώτο κόμμα τη ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ:
- Όποιο κόμμα είναι πρώτο στην εκλογική μάχη που δυνητικά θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2019, δηλαδή στην δεύτερη κάλπη, αφού η πρώτη θα γίνει με απλή αναλογική θα χρειαστεί ένα ποσοστό περί του 38% για να εξασφαλίσει την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών, με ορισμένες προϋποθέσεις, όμως: Ότι δεν θα εισέλθει έκτο (6ο) κόμμα στη Βουλή, που θα αφαιρέσει έδρες από το πρώτο κόμμα και ότι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής, αθροιστικά δεν θα ξεπεράσει το 8%. Αν ισχύσει έστω μία από τις δύο προϋποθέσεις, τότε ούτε με 36% το πρώτο κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση!
- Με ποσοστό αθροιστικά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5%, με 12% των εκτός Βουλής, θέλει 36,8% ενώ με 14% ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,3%. Πόσο πιθανό είναι να είναι τόσο υψηλό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων; Τον Μάιο του 2012 έφτασε το 19%! Αλλά και πάλι, πόσο πιθανό είναι η νυν ΝΔ να φτάσει το 36,3% στην δεύτερη κάλπη; Το μεγαλύτερο εκλογικό άλμα που έχει γίνει σε ένα μόνο μήνα (για την ακρίβεια 40 ημέρες) ήταν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2012, όταν το 18,85% της ΝΔ έγινε 29,66%, δηλαδή σχεδόν 11 μονάδες διαφορά. Για να γίνει τότε εφικτός ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
- Εδώ υπάρχει ένας «κίνδυνος» για τις προσπάθειες των μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, ειδικά στον χώρο δεξιά της ΝΔ: Να μείνουν εκτός Βουλής, αλλά να συγκεντρώσουν ποσοστό ποσοστό 12-15% και σε δεύτερη κάλπη μέσα σε ένα μήνα να επιστρέψει ένα ποσοστό από τους ψηφοφόρους στη ΝΔ. Αν υπάρξει δεύτερη κάλπη…
Πρακτικά όλα αυτά αναφέρονται για να καταδείξουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης, ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη κάλπη.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει 36% ακόμα και σε δεύτερη κάλπη, σήμερα στην Ελλάδα.
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Κυβέρνηση συνεργασίας!
Ποιοι με ποιους;
Τα σενάρια είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν είναι πάνω από τρία, με εξαίρεση φυσικά την οικουμενική.
Μιλάμε πάντα για την περίπτωση δεύτερης κάλπης, εκτός και αν με κάποιο τρόπο τέσσερα ή πέντε κόμματα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή.
Ας δούμε τα σενάρια:
- Συγκυβέρνηση ΝΔ, Ελληνικής Λύσης και αριθμού βουλευτών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος κλπ.). Προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα έχει καταφέρει να κάνει τη νύχτα-μέρα και να έχει συγκεντρώσει ποσοστό 33%+, δηλαδή κάπου 135-140 βουλευτές για να μπορέσει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να «αιμοδοτήσει» με 15-20 έδρες αποτελεσματικά μια κυβερνητική πλειοψηφία και αντίστοιχα η ομάδα των «αποστατών» του ΚΙΝΑΛ να δώσουν 2-4 έδρες.
- Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ 25. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαιτείται να φτάσει τις 135-140 έδρες, καθώς οι δύο δυνητικοί εταίροι θα συγκεντρώσουν, εκτός δραματικού απροόπτου, περί τις 35-40 έδρες, άρα αρκεί για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει ελαφρά τις 120.
- Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Οι Γερμανοί «ξερογλείφονται» για ένα τέτοιο σχήμα, αλλά είναι δύσκολο.
Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πότε οι εκλογές; Πάλι στο Μαξίμου μιλάνε για «εδώ και τώρα σενάριο», δηλαδή, τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο και οι μέχρι τώρα προεκλογικές κινήσεις τους, αυτό δείχνει. Αλλά πολλές φορές ξεκίνησαν και «τους πήρε η μπάλα», μια με τις πυρκαγιές, τον Αύγουστο του 2021, μία με τις υποκλοπές εφέτος…
Πηγή: pronews.gr