Γιατί η υπουργοποίηση του Ε.Αποστολάκη δείχνει ότι έρχεται συγκυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει τα εκλογικά της ποσοστά να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, ένας ανασχηματισμός που ουσιαστικά δείχνει συγκυβέρνηση, καθώς μπαίνουν στην κυβέρνηση πρόσωπα κοινής αποδοχής. 

Συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες ακούμε διαρκώς την πρόταση για υπουργούς κοινής αποδοχής, μια πρόταση που γίνεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ βλέποντας τα ποσοστά της να πέφτουν αποφάσισε να ακούσει την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Η ανάθεση στον Ευάγγελο Αποστολάκη της αποστολής να ανασυγκροτήσει, τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με ξεχωριστό υπουργείο, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη, αλλά και τομή που φέρνει ο ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε πριν ανακοινωθεί η επιλογή του κ. Αποστολάκη, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τη Φώφη Γεννηματά για να κάνει γνωστή την πρόθεσή του και να στείλει μήνυμα ότι επιθυμεί την πολιτική συνεργασία και συναίνεση στο πρόσωπο του πρώην κορυφαίου στρατιωτικού – ο κ. Αποστολάκης διετέλεσε και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πριν αναλάβει υπουργός Άμυνας.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον προόριζε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τελικά όμως προκρίθηκε η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει πως δεν συνηγορεί στην απόφαση της ΝΔ για υπουργοποίηση του Ε.Αποστολάκη και μιλάει για «αποστασία».

Πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνουν ότι «ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά».

«Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνουν, δε, πως «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς». 

Ωστόσο «προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη».

«Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η  ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα» καταλήγουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο, πως και στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να υπάρξει μια κοινή πορεία στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο κορωνοϊός, ή όπως η κλιματική αλλαγή (όπως αναφέρουν). 

Επίσης εκτός από την επιλογή του Ε.Αποστολάκη και η επιλογή της Μίνας Γκάγκα, καθώς επίσης ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει για υπουργό Υγείας κάποιον από τους «ειδικούς», έχοντας τότε προτείνει την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Εν τέλει η Μίνα Γκάγκα επιλέχθηκε για τη θέση του υφυπουργού Υγείας. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως ήδη έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται το σενάριο για κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μια κυβέρνηση που -όπως ακούγεται- δεν θα έχει πρωθυπουργό τον Κ.Μητσοτάκη, αλλά κάποιον όπως ο Μ.Σχοινάς ή ο Γ.Στουρνάρας. 

Πηγή: pronews.gr