Εξάλλου, οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο σε Μύκονο, Σποράδες, Ικαρία, Ρέθυμνο, Ρόδο και Τήνο και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών
Σε εισήγηση για «διαβατήριο» και για τις εγχώριες μετακινήσεις φαίνεται πως προχωρούν οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου. Το green pass που τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή και πανευρωπαϊκά εξετάζεται ως μέτρο και για τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN TV, οι ειδικοί εισηγούνται να μετακινούμαστε με green pass σε υπερτοπικές μετακινήσεις, δηλαδή από νομό σε νομό. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και αυτές θα αφορούν σ’ εκείνους που μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους.
Ειδικότερα, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρειάζεται η επίδειξη green pass για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και με τρένα και με λεωφορεία, είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Εξάλλου, οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο σε Μύκονο, Σποράδες, Ικαρία, Ρέθυμνο, Ρόδο και Τήνο και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών.
Σε ισχύ το νέο «green pass»
Είτε είσαι εμβολιασμένος, είτε έχεις αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχεις αρνητικό τεστ, από σήμερα, Πέμπτη, θα πρέπει να παρουσιάζεις πιστοποιητικό για να διασχίσεις τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης. Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.
Το εν λόγω πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα). Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.
Ετσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson & Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών. Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων. Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.
Ολα όσα θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου
Από 15 Ιουλίου, μία σειρά από δραστηριότητες ανοίγουν σε εστίαση και ψυχαγωγία έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν αποκλειστικά πολίτες που είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είτε έχουν αναπτύξει ανοσία. Τα συγκεκριμένα προνόμια των εμβολιασμένων ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά από τη θέσπιση της κάρτας ελευθερίας, με το freedom pass να απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ως και 25 ετών.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσαν το πλάνο για το χτίσιμο του επιθυμητού τείχους ανοσίας στη χώρα που βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με τις εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό. Ο δεύτερος άξονας αφορά τα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού, ουσιαστικά τα προνόμια των εμβολιασμένων. Και τέλος την πρόβλεψη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε τέσσερις συγκεκριμένες ομάδες βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής Βιοηθικής.
Αναλυτικά, συγκεκριμένοι κλειστοί και ανοικτοί χώροι, από τις 15 Ιουλίου θα λειτουργούν ως αμιγείς ή μικτοί. Θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και παράλληλα θα φέρουν ειδική σήμανση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμιγείς θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Από την άλλη πλευρά στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Πηγή: reader.gr