Δυστυχώς τα χειρότερα σενάρια κλιμάκωσης έχουν γίνει πραγματικότητα στα ελληνοτουρκικά. Πριν από λίγο, από πολύ αξιόπιστες πηγές προέκυψε ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από το μεσημέρι, στις οποίες δεν αναφέρθηκε το DP για ευνόητους λόγους και αφορούν σε σύγκρουση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας έχουν υπόσταση. Αφορούν δε την τουρκική YAVUZ (F241 MEKO 200 TN Track I) και την ελληνική “ΛΗΜΝΟΣ” (F451). Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο περεταίρω κλιμάκωσης είναι ορατό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη όχι όσον αφορά το περιστατικό αλλά για τα ακριβή περιστατικά, το τουρκικό πλοίο επιχείρησε να εμβολίσει ελληνικό πλοίο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η αντίδραση της ελληνικής φρεγάτας που ανταπέδωσε…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το τουρκικό πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το ενδεχόμενο να “έχει σπάσει ο άξονας” όπως χαρακτηριστικά πληροφορήθηκε το DP και το μεταφέρουμε επακριβώς.

Αξίζει να σημειωθούν τα κατωτέρω: Το πρώτο είναι η υπεύθυνη στάση του Πολεμικού Ναυτικού που έχει επιμελώς αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε στις επανειλημμένες δημοσιογραφικές οχλήσεις στην προσπάθεια διευκρίνισης των φημών που κυκλοφορούσαν.

Το δεύτερο είναι, ότι με βάση αυτό το περιστατικό το οποίο το DP, λόγω της αξιοπιστίας των πηγών, το θεωρεί επιβεβαιωμένο μέχρι την ενδεχόμενη διαφορετική επίσημη τοποθέτηση των υπεύθυνων στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της χώρας, πρέπει να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την ελληνοτουρκική κρίση.

Το επιτελείο που διαχειρίζεται την κρίση, αντελήφθη ότι οι προθέσεις των Τούρκων δεν πρόκειται να ανασχεθούν εάν δεν υπάρξει σκληρή στρατιωτική απάντηση. Με γνώμονα αυτό και την πάγια στάση περί εξάντλησης κάθε περιθωρίου για την αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, αποφασίστηκε να δοθεί ένα τελευταίο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Το μήνυμα είναι, ότι ο χρόνος δυναμικής στρατιωτικής απάντησης στην Τουρκία έχει πλησιάσει πολύ επικίνδυνα. Διότι πλέον δεν γίνεται αλλιώς, όταν η γεωγραφία σε έχει καταδικάσει να ζεις μαζί με τον χειρότερο δυνατό γείτονα…

Δεν επιβεβαιώνει το ΓΕΝ

Όπως ανέφερε αξιόπιστη πηγή τόσο στο pronews.gr όσο και στο defencenet.gr «Δεν επιβεβαιώνονται και δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για πρόσκρουση ή επακούμβηση μεταξύ των δύο πλοίων».

Μη επιβεβαιωμένες επισήμως φήμες κάνουν λόγο για απόπειρα εμβολισμού της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ κλάσης “S”  από την τουρκικής φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ Yavuz η Turgut Reis ή κατά άλλους ότι έγινε επακούμβηση μεταξύ των φρεγατών .

Η απόπειρα εμβολισμού όπως αναφέρουν έγινε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή νότια του Καστελορίζου ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν ζημιές, εάν και εφόσον πραγματοποιήθηκε η παρακινδυνευμένη αυτή ενέργεια από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Σημειώνουμε ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν δεν αναμεταδόθηκαν από το pronews.gr  δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που σημαίνει ότι δεν θα τύχουν αναμετάδοσης πληροφορίες αν δεν επιβεβαιωθούν ή δεν ανακοινωθούν επίσημα.

Πηγή: defence-point.gr / defencenet.gr / pronews.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Στα Αργίνια με ενα απο τα φιδάκια της Παναγίας (pics)
Επόμενο άρθροΚορονοϊός ώρα μηδέν! Πιθανώς νέα μέτρα όσο δεν τηρούνται τα υπάρχοντα